Strana 9 z 28

Dozrávání broskví

Napísané: 20 Júl 2021, 13:05
od používateľa andrejZA
Aj v Žiline cez víkend obratá prvá úroda broskyniek . Odrody Harbinger a Springcrest. Úžasná plná chuť, šťavnaté, nádherná aróma, celkovo veľká spokojnosť.
IMG_20210718_131434292_HDR.jpg

Dozrávání broskví

Napísané: 20 Júl 2021, 14:03
od používateľa vysloužil
Štěpánka.3 napísal:
18 Júl 2021, 21:39
Na posledních včelami načatých plodech Primissimy hodují nějací broučci. Ani nevím, co jsou zač, v minulých letech jsem je nezaznamenala.
Myslím, že jde o broučka z čeledi Scaphidium.

Dozrávání broskví

Napísané: 20 Júl 2021, 15:59
od používateľa ariadna30
Tak tychto chrobakov mam tohto roku na vsetkom moznom, predtym som ich tiez nevidela😲

Dozrávání broskví

Napísané: 20 Júl 2021, 21:27
od používateľa Štěpánka.3
Tak syn mi toho brouka projel přes Google lens a je to další žravá potvora, viz. údaje z Agromanuálu:

Lesknáček čtyřskvrnný
V některých regionech jsou na dozrávajících palicích kukuřice pravidelně zjišťovány škody žírem ptáků a v některých lokalitách i dospělci lesknáčka čtyřskvrnného (Glischrochilus quadrisignatus), zejména na pozdějších hybridech. Lokální poškození bylo zjištěno především na okrajích porostů. Jde o čtyři až osm milimetrů dlouhého broučka s černými krovkami, na kterých jsou po stranách dvě nápadně žlutooranžové skvrny.

Tento leskňáček byl do Evropy zavlečen ze Severní Ameriky, kde škodí na kukuřici, rajčatech, malinách a jahodách. Larvy se živí rostlinným materiálem v půdě. Dospělci se líhnou na přelomu června a července, žijí poměrně dlouho a živí se dozrávajícím nebo poškozeným ovocem i plody zeleniny. Na kukuřici dospělci vyžírají měkká zrna a žír začíná většinou ve vrcholové části palice. Brouci preferují rostliny na okrajích polí.

V České republice není zatím registrován žádný insekticid na ochranu proti lesknáčkovi.

Dozrávání broskví

Napísané: 21 Júl 2021, 21:57
od používateľa peterpe
Uz zaciname postupne jest aj Albatros :-)

Dozrávání broskví

Napísané: 25 Júl 2021, 11:55
od používateľa Mimmo
Mimmo napísal:
13 Aug 2020, 16:55
Jenom pro informaci. Broskve Shimizu budou dozrávat. Byla to ta nejlepší broskvoň podle reklamy (vzhled, odolnost, chuť...). Skutečnost je taková, že stromek je o trochu odolnější vůči chorobám. Plody jsou bledé, bělomasé, mají spíše medovou chuť a jsou špatně odlučitelné od pecky. Určitě nedoporučuji jako hlavní odrůdu. Spíše jako raritu.
I letos se už Shimizu "vybarvuje" či spíše dozrává. Není to typická broskev, ale jíst se (v srpnu) dá.

Dozrávání broskví

Napísané: 30 Júl 2021, 21:51
od používateľa M.H
SunHaven je zralý, už částečně obraný. Chuťově je opět vynikající. Výrazné osvěžující kyselinky, velmi šťavnatý, letos více slunce takže je dost sladký, velké plody. :) Menší strom třetí rok plodnosti dosáhl teprve letos kvality plodů jako vedlejší starý vysokokmen. Na přeplozených větvích se chuť výrazně zhoršuje, stejně tak zastíněné plody - na to je Sunhaven velice citlivý. Oproti tomu Redhaven je daleko jednodušší na údržbu a stabilnější v kvalitě plodů - ten sice ještě není zralý, potřebuje pár dní. Ještě o trochu lepší - sladší než Sunhaven a taky šťavnatý býval až pozdnější Fairhaven, letos ale je přeobalečováno, tak kdoví co nakonec z něj zbyde.

Dozrávání broskví

Napísané: 01 Aug 2021, 13:10
od používateľa Mimmo
Vlivem vysokých teplot mi dozrávají některé pozdní broskvoně. Dnes odpoledne má být snad až 41 st. a tak jsem se rozhodl zkusit pokusně i broskve sušit na slunci. Myslel jsem si, že mám něco jako Flamingo, ale uzrálo mi to před Redhavenem. Je to žlutomasé, snadno odlučitelné od pecky a moc dobré.

Dozrávání broskví

Napísané: 01 Aug 2021, 14:43
od používateľa Mimmo
Catherina už v mých jižních podmínkách získává velikost a barvu zralých plodů. Ale ještě má chvilku čas. Je to srpnová odrůda, velmi vhodná na zavařování.

Dozrávání broskví

Napísané: 01 Aug 2021, 15:42
od používateľa Neregistrovaný
I u nás, Vysočina, JZ Morava 450 m/m, má Catherina (cling) také výbornou chuť. Ale ještě nezraje.
Nyní mi zraje Avalon Pride. Letos, stále bez ošetření, bylo hodně kadeřavosti. JG