Strana 9 z 28
Dozrávání broskví
Napísané: 20 Júl 2021, 13:05
od používateľa andrejZA
Aj v Žiline cez víkend obratá prvá úroda broskyniek . Odrody Harbinger a Springcrest. Úžasná plná chuť, šťavnaté, nádherná aróma, celkovo veľká spokojnosť.
Dozrávání broskví
Napísané: 20 Júl 2021, 14:03
od používateľa vysloužil
Štěpánka.3 napísal: ↑18 Júl 2021, 21:39
Na posledních včelami načatých plodech Primissimy hodují nějací broučci. Ani nevím, co jsou zač, v minulých letech jsem je nezaznamenala.
Myslím, že jde o broučka z čeledi Scaphidium.
Dozrávání broskví
Napísané: 20 Júl 2021, 15:59
od používateľa ariadna30
Tak tychto chrobakov mam tohto roku na vsetkom moznom, predtym som ich tiez nevidela
Dozrávání broskví
Napísané: 20 Júl 2021, 21:27
od používateľa Štěpánka.3
Tak syn mi toho brouka projel přes Google lens a je to další žravá potvora, viz. údaje z Agromanuálu:
Lesknáček čtyřskvrnný
V některých regionech jsou na dozrávajících palicích kukuřice pravidelně zjišťovány škody žírem ptáků a v některých lokalitách i dospělci lesknáčka čtyřskvrnného (Glischrochilus quadrisignatus), zejména na pozdějších hybridech. Lokální poškození bylo zjištěno především na okrajích porostů. Jde o čtyři až osm milimetrů dlouhého broučka s černými krovkami, na kterých jsou po stranách dvě nápadně žlutooranžové skvrny.
Tento leskňáček byl do Evropy zavlečen ze Severní Ameriky, kde škodí na kukuřici, rajčatech, malinách a jahodách. Larvy se živí rostlinným materiálem v půdě. Dospělci se líhnou na přelomu června a července, žijí poměrně dlouho a živí se dozrávajícím nebo poškozeným ovocem i plody zeleniny. Na kukuřici dospělci vyžírají měkká zrna a žír začíná většinou ve vrcholové části palice. Brouci preferují rostliny na okrajích polí.
V České republice není zatím registrován žádný insekticid na ochranu proti lesknáčkovi.
Dozrávání broskví
Napísané: 21 Júl 2021, 21:57
od používateľa peterpe
Uz zaciname postupne jest aj Albatros
Dozrávání broskví
Napísané: 25 Júl 2021, 11:55
od používateľa Mimmo
Mimmo napísal: ↑13 Aug 2020, 16:55
Jenom pro informaci. Broskve Shimizu budou dozrávat. Byla to ta nejlepší broskvoň podle reklamy (vzhled, odolnost, chuť...). Skutečnost je taková, že stromek je o trochu odolnější vůči chorobám. Plody jsou bledé, bělomasé, mají spíše medovou chuť a jsou špatně odlučitelné od pecky. Určitě nedoporučuji jako hlavní odrůdu. Spíše jako raritu.
I letos se už Shimizu "vybarvuje" či spíše dozrává. Není to typická broskev, ale jíst se (v srpnu) dá.
Dozrávání broskví
Napísané: 30 Júl 2021, 21:51
od používateľa M.H
SunHaven je zralý, už částečně obraný. Chuťově je opět vynikající. Výrazné osvěžující kyselinky, velmi šťavnatý, letos více slunce takže je dost sladký, velké plody.
Menší strom třetí rok plodnosti dosáhl teprve letos kvality plodů jako vedlejší starý vysokokmen. Na přeplozených větvích se chuť výrazně zhoršuje, stejně tak zastíněné plody - na to je Sunhaven velice citlivý. Oproti tomu Redhaven je daleko jednodušší na údržbu a stabilnější v kvalitě plodů - ten sice ještě není zralý, potřebuje pár dní. Ještě o trochu lepší - sladší než Sunhaven a taky šťavnatý býval až pozdnější Fairhaven, letos ale je přeobalečováno, tak kdoví co nakonec z něj zbyde.
Dozrávání broskví
Napísané: 01 Aug 2021, 13:10
od používateľa Mimmo
Vlivem vysokých teplot mi dozrávají některé pozdní broskvoně. Dnes odpoledne má být snad až 41 st. a tak jsem se rozhodl zkusit pokusně i broskve sušit na slunci. Myslel jsem si, že mám něco jako Flamingo, ale uzrálo mi to před Redhavenem. Je to žlutomasé, snadno odlučitelné od pecky a moc dobré.
Dozrávání broskví
Napísané: 01 Aug 2021, 14:43
od používateľa Mimmo
Catherina už v mých jižních podmínkách získává velikost a barvu zralých plodů. Ale ještě má chvilku čas. Je to srpnová odrůda, velmi vhodná na zavařování.
Dozrávání broskví
Napísané: 01 Aug 2021, 15:42
od používateľa Neregistrovaný
I u nás, Vysočina, JZ Morava 450 m/m, má Catherina (cling) také výbornou chuť. Ale ještě nezraje.
Nyní mi zraje Avalon Pride. Letos, stále bez ošetření, bylo hodně kadeřavosti. JG