Strana 20 z 28

Dozrávání broskví

Napísané: 08 Aug 2022, 20:44
od používateľa přasličák
Dnes šly dolů sendvičové broskve Belmondo a Saturn. O jejich problémech zde bylo uvedeno dost. Odrůda Belmondo je o pár dní ranější, než Saturn. Mám ji na mladém stromku na broskvoňovém semenáči. Nectnosti má stejné, jako Saturn. Při dozrání zahnívá od čnělkové části, kde je výrazná prohlubenina, zeslabená a často naprasklá slupka. Při dozrávání okamžitě je toto místo napadeno včelama. Ovoce se při sklizni zatrhává. Proto je minimální skladovatelnost. Ovoce se musí okamžitěm zpracovat, maximálně na druhý den. Odrůda Belmondo byla již plně zralá, takže tak 20 % plodů bylo již nepoužitelných. Saturn byl tak akorát ke sklizni, takže napadení monilinií bylo pod 5 %. Saturn je na podnoži St. Julian, ze stromku jsem sklidil 130 kg. U této odrůdy se nějak nejsem schopen trefit do pořádné probírky. A to šlo 75 % plůdků dolů. Na letošní léto většinou nadáváme. Jsou vysoké teploty a málo srážek. Ale pro teplomilné ovoce s dodatečnou zálivkou jsou úrody velmi vysoké. To samé pozoruji u révy.

Dozrávání broskví

Napísané: 09 Aug 2022, 08:24
od používateľa Ivan Hlavatý
Zahnívanie plodov broskýň (ale plodov aj iných kôstkovín, jadrovín a vôbec ovocnín) môžu spôsobovať 3 druhy Monilínie: M.laxa, M.fructigena a M.fructicola.
Rozoznať ich 'makroskopicky', teda 'pohľadom', je prakticky nemožné. Presnú diagnostiku poskytne iba laboratórium. Z praktického hľadiska a pohľadu záhradkára na tom, o ktorý druh Monilínie ide, v podstate nezáleží. IH

Screenshot_20220809-081753_Chrome.jpg

Dozrávání broskví

Napísané: 09 Aug 2022, 09:19
od používateľa Štěpánka.3
přasličák napísal:
08 Aug 2022, 20:44
Ovoce se musí okamžitěm zpracovat, maximálně na druhý den.
Saturn je na podnoži St. Julian, ze stromku jsem sklidil 130 kg.
Krásná úroda. Ale příšerná představa zavařování takového množství ovoce najednou.

Dozrávání broskví

Napísané: 09 Aug 2022, 09:44
od používateľa walter
ano, krásná úroda, :thumbup: ,ale co s takovým množstvím najednou. Jak to zvládnete? Sám bych to nedal a i s rozdáváním je práce, zdaleka toho nemám tolik, jako vy a stejně mi už paní navrhuje, ať všechno zredukuji, když od jara do podzimu nemohu zahrady opustit. Walter

Dozrávání broskví

Napísané: 09 Aug 2022, 09:47
od používateľa vysloužil
Štěpánka.3 napísal:
09 Aug 2022, 09:19
přasličák napísal:
08 Aug 2022, 20:44
Ovoce se musí okamžitěm zpracovat, maximálně na druhý den.
Saturn je na podnoži St. Julian, ze stromku jsem sklidil 130 kg.
Krásná úroda. Ale příšerná představa zavařování takového množství ovoce najednou.
Nikdy jsem ploché broskve nezavařoval, ani nejedl, nevím, jestli to někdo dělá. I zralým plodům se malá pecka odděluje špatně a jak by se plody loupaly, taky nevím.
Použití znám jenom tři. Sníst zasyrova, uvařit dětskou výživu a naložit do sudu. Jinak krmivo pro včely, vosy a monilii.

Dozrávání broskví

Napísané: 10 Aug 2022, 14:14
od používateľa Mimmo
Včera jsem ochutnal své prvé placaté broskve. Chuť je fantastická. Ale asi by se měly trochu podtrhnout nebo chemicky ošetřit, aby nehnily. Při ručním odtržení se skutečně plod poškodí.

Zrají mi i Cathriny. Mám jich jen pár. Největší má 223 gramů.

Dozrávání broskví

Napísané: 11 Aug 2022, 13:01
od používateľa Martin
Tady tuto odrůdu jsem kupoval jako Modřinku, snad to tak bude, je pozdnější než Michaela a Fairhaven které mám vysazeny také.
IMG_6084.JPG
IMG_6085.JPG
IMG_6086.JPG

Dozrávání broskví

Napísané: 11 Aug 2022, 18:08
od používateľa přasličák
Samozřejmně nikdo není schopen 130 kg zavařit. Žena plochých broskví zavaří tak 10 kg. Zavařuje je půlené, neloupané. Pecka je malinká a jde odstranit bez problémů. Pro polovinu sklizně si přijedou zájemci. Zbytek jde do sudu. Doma si ale spíše potrpíme na zavařenou Caterinu. Je v kompotu pevná, dužnina žluto-oranžová, chuť výborná. Tu čtvrtíme. Slupka v kompotu mi nijak nevadí, ale přiznávám, že loupané jsou lepší. V kompotech chutná rovněž Synfonia a Majorita.
U nás se broskve zase v tak masovém měřítku nepěstují, takže zájemců je dost. Do sudu toho nikdy moc nezůstane.

Dozrávání broskví

Napísané: 11 Aug 2022, 18:41
od používateľa peter_z_tt
Cresthaven postupne prechádza do krásy. Táto odroda patrí k najkrajším odrodám ovocia v záhrade. O pár týždňov bude vítanou pochúťkou.

Dozrávání broskví

Napísané: 11 Aug 2022, 19:20
od používateľa M.H
Red haven dnes. Výborná univerzální odrůda, snese přeplození, všechny plody i ty menší jsou dobré chuti. Trochu strupovité na slupce z častých dešťů, ale nemá to vliv na kvalitu. U této odrůdy bych si uměl představit pořádný výnos ze staršího stromu, nevím jestli 130kg, to je opravdu kvanta :shock:

U předchozího Sun havenu ze starého stromu mám obavy že cokoliv nad 30kg jdou pak plody do jaloviny - nejedlé. Asi to bude jak která odrůda.
Dříve jsem měl pravidlo u starších broskvoní na jaře nechat 40-50 plodných prutů délky 40-50cm, a sem tam pomocný čípek 2 očka, jinak všechno ostatní pryč.To s probírkou zajištovalo v konečné fázi po předpokládanách ztrátách cca 150 broskví x 200g = 30kg.

Jenže nic není ideální, obaleč a hniloba znemožnil takto pěstovat, taky při častých deštích a přelití může docházet při radikálním řezu a menší násadě plodů k velmi silnému růstu a přehuštění koruny že je vhodné letní ořezání.