Dozrávání broskví

přasličák
Príspevky: 1597
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Dozrávání broskví

02 Aug 2021, 19:07

V Krnově Favorita Moretini 3 sklizena. Dozrává Harnas. I po ošetření nějaká kadeřavost byla, ale nebylo to tak hrozné.
Prílohy
3. Harnas..JPG
2. Harnas..JPG
1. Harnas.JPG
Neregistrovaný

IP:  168.81

Dozrávání broskví

02 Aug 2021, 19:59

Na Vysočině máme úrodu Avalonu slabší, ale přišel. JG
Avalon.png
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dozrávání broskví

03 Aug 2021, 14:02

Ještě před pár dny jsem si liboval, že oproti loňsku nejsou broskve napadány hmyzem. Už to neplatí. V neděli večer se ještě nedělo nic, v pondělí odpoledne kolem lítalo včel jak při rojení. Rychlost, s jakou dokážou "otevřít" plody zralých broskví, je dechberoucí. Kupodivu vosa ani jedna. Kde jsou ty časy, co jsme věřili, že včela nemá kousací orgány a saje pouze na plodech narušených ptáky či jiným hmyzem!
Štěpánka.3
Príspevky: 775
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

Dozrávání broskví

03 Aug 2021, 19:39

Já teď dělám z Dixiredu postupně přesnídávky. Většina plodů je včelami poškozená.
Olomoucko 220 m n. m.
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dozrávání broskví

03 Aug 2021, 22:03

Štěpánka.3 napísal:
03 Aug 2021, 19:39
Já teď dělám z Dixiredu postupně přesnídávky. Většina plodů je včelami poškozená.
Výhodou přesnídávek z broskví je, že po rozvaření a přepasírování nezbude prakticky žádný odpad. Nevýhodou naopak vysoké procento vody. Nechceme-li ji zahušťovat, je tekutá. Na rozdíl od meruňkové, která má dobrou konzistenci, ale bez úpravy je příliš kyselá.
Štěpánka.3
Príspevky: 775
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

Dozrávání broskví

04 Aug 2021, 11:47

vysloužil napísal:
03 Aug 2021, 22:03

Výhodou přesnídávek z broskví je, že po rozvaření a přepasírování nezbude prakticky žádný odpad. Nevýhodou naopak vysoké procento vody. Nechceme-li ji zahušťovat, je tekutá. Na rozdíl od meruňkové, která má dobrou konzistenci, ale bez úpravy je příliš kyselá.
Nějak cíleně přesnídávky nezahušťuji, broskvová je tekutější, ale při výrobě se část vody odpaří. Večer to rozvařím, v odkryté nádobě povařím a do rána se další část vody sama odpaří. Rozmixuji, přecedím přes sítko, naliji do skleniček a zavařím. Kdybych to chtěla hustější, znovu bych to přivedla k varu a nechala chladnout. Takto dělám kečup a povidla, nechce se mi stát několik hodin u sporáku. Povidla pak ještě dopékám v troubě.
Prílohy
IMG_20210803_224252.jpg
po rozvaření
po rozvaření
ráno
ráno
Olomoucko 220 m n. m.
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dozrávání broskví

04 Aug 2021, 12:42

Štěpánka.3 napísal:
04 Aug 2021, 11:47
vysloužil napísal:
03 Aug 2021, 22:03

Výhodou přesnídávek z broskví je, že po rozvaření a přepasírování nezbude prakticky žádný odpad. Nevýhodou naopak vysoké procento vody. Nechceme-li ji zahušťovat, je tekutá. Na rozdíl od meruňkové, která má dobrou konzistenci, ale bez úpravy je příliš kyselá.
Nějak cíleně přesnídávky nezahušťuji, broskvová je tekutější, ale při výrobě se část vody odpaří. Večer to rozvařím, v odkryté nádobě povařím a do rána se další část vody sama odpaří. Rozmixuji, přecedím přes sítko, naliji do skleniček a zavařím. Kdybych to chtěla hustější, znovu bych to přivedla k varu a nechala chladnout. Takto dělám kečup a povidla, nechce se mi stát několik hodin u sporáku. Povidla pak ještě dopékám v troubě.
U kečupů a povidel to dělám podobně, ale u broskví se delším vařením ztrácí jejich typická vůně. Vidím to např. u broskvového džemu, i když se snažím dobu vaření co nejvíc zkrátit, aroma zavařeniny je - např. oproti meruňkovému - slabá. Lepší surovinou by asi byly vinohradnické broskve, ale kvůli tomu je pěstovat nebudu.
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

Dozrávání broskví

07 Aug 2021, 05:25

Mimova nektarinka.
Screenshot_20210807-051850_Facebook.jpg
FB_IMG_1628306338488.jpg
Screenshot_20210807-051936_Facebook.jpg
Mimmo
Príspevky: 3125
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Dozrávání broskví

07 Aug 2021, 07:47

Po další suché bouřce jsem na zemi objevil plody balkánské broskvoně Julská edra. Malý stromeček nasadil plody, tak jsem jich ze zvědavosti několik nechal. Plody jsou na něm sice velmi chutné a oddělitelné od pecky a dozrály začátkem srpna, ale její název znamená "červencová velkoplodá". Možná po několika letech budou plody skutečně velké a v červenci.
Prílohy
Julska edra.jpg
Naposledy upravil/-a Mimmo v 17 Aug 2021, 20:28, upravené celkom 1 krát.
Mimmo
Príspevky: 3125
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Dozrávání broskví

07 Aug 2021, 15:15

Milan Fiala napísal:
07 Aug 2021, 05:25
Mimova nektarinka.
Ta byla Minova. Mimmo má nektarinky ještě nezralé a ne tak fotogenické. Nejkrásnější z broskvoní jsou teď Katríny.
Prílohy
Nektarinky.jpg
Cathrine 3.jpg
Cathrine 3.jpg (141.93 KiB) 2076 zobrazení
Napísať odpoveď