Dozrávání broskví
Dozrávání broskví
V Krnově Favorita Moretini 3 sklizena. Dozrává Harnas. I po ošetření nějaká kadeřavost byla, ale nebylo to tak hrozné.
-
IP: 168.81
Dozrávání broskví
Na Vysočině máme úrodu Avalonu slabší, ale přišel. JG
Dozrávání broskví
Ještě před pár dny jsem si liboval, že oproti loňsku nejsou broskve napadány hmyzem. Už to neplatí. V neděli večer se ještě nedělo nic, v pondělí odpoledne kolem lítalo včel jak při rojení. Rychlost, s jakou dokážou "otevřít" plody zralých broskví, je dechberoucí. Kupodivu vosa ani jedna. Kde jsou ty časy, co jsme věřili, že včela nemá kousací orgány a saje pouze na plodech narušených ptáky či jiným hmyzem!
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Dozrávání broskví
Já teď dělám z Dixiredu postupně přesnídávky. Většina plodů je včelami poškozená.
Olomoucko 220 m n. m.
Dozrávání broskví
Výhodou přesnídávek z broskví je, že po rozvaření a přepasírování nezbude prakticky žádný odpad. Nevýhodou naopak vysoké procento vody. Nechceme-li ji zahušťovat, je tekutá. Na rozdíl od meruňkové, která má dobrou konzistenci, ale bez úpravy je příliš kyselá.Štěpánka.3 napísal: ↑03 Aug 2021, 19:39Já teď dělám z Dixiredu postupně přesnídávky. Většina plodů je včelami poškozená.
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Dozrávání broskví
Nějak cíleně přesnídávky nezahušťuji, broskvová je tekutější, ale při výrobě se část vody odpaří. Večer to rozvařím, v odkryté nádobě povařím a do rána se další část vody sama odpaří. Rozmixuji, přecedím přes sítko, naliji do skleniček a zavařím. Kdybych to chtěla hustější, znovu bych to přivedla k varu a nechala chladnout. Takto dělám kečup a povidla, nechce se mi stát několik hodin u sporáku. Povidla pak ještě dopékám v troubě.
Olomoucko 220 m n. m.
Dozrávání broskví
U kečupů a povidel to dělám podobně, ale u broskví se delším vařením ztrácí jejich typická vůně. Vidím to např. u broskvového džemu, i když se snažím dobu vaření co nejvíc zkrátit, aroma zavařeniny je - např. oproti meruňkovému - slabá. Lepší surovinou by asi byly vinohradnické broskve, ale kvůli tomu je pěstovat nebudu.Štěpánka.3 napísal: ↑04 Aug 2021, 11:47Nějak cíleně přesnídávky nezahušťuji, broskvová je tekutější, ale při výrobě se část vody odpaří. Večer to rozvařím, v odkryté nádobě povařím a do rána se další část vody sama odpaří. Rozmixuji, přecedím přes sítko, naliji do skleniček a zavařím. Kdybych to chtěla hustější, znovu bych to přivedla k varu a nechala chladnout. Takto dělám kečup a povidla, nechce se mi stát několik hodin u sporáku. Povidla pak ještě dopékám v troubě.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Dozrávání broskví
Mimova nektarinka.
Dozrávání broskví
Po další suché bouřce jsem na zemi objevil plody balkánské broskvoně Julská edra. Malý stromeček nasadil plody, tak jsem jich ze zvědavosti několik nechal. Plody jsou na něm sice velmi chutné a oddělitelné od pecky a dozrály začátkem srpna, ale její název znamená "červencová velkoplodá". Možná po několika letech budou plody skutečně velké a v červenci.
Naposledy upravil/-a Mimmo v 17 Aug 2021, 20:28, upravené celkom 1 krát.
Dozrávání broskví
Ta byla Minova. Mimmo má nektarinky ještě nezralé a ne tak fotogenické. Nejkrásnější z broskvoní jsou teď Katríny.