Dozrávání broskví

vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dozrávání broskví

13 Sep 2022, 22:34

vysloužil napísal:
13 Sep 2022, 22:34
Mikeš13 napísal:
13 Sep 2022, 21:48
M.H napísal:
13 Sep 2022, 20:46
2.) San Francisco - tak to je zajímavé, že jim tam broskvoně/nektarinky plodí, to bych nečekal , nějaké chill hours asi nasbírají, ale stále to bude statistický nedostatek pro pěstování broskvoní.
Tak ještě, že to ty broskvoně nevědí .... ;)
Jeden Čechoameričan, co nás pozval u S.F. na barbecue si zasadil dokonce naši švestku a pochlubil se plody. Ovoci se prostě nedá věřit.
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Dozrávání broskví

13 Sep 2022, 22:36

Takže celá ta teorie o dostatku chladných hodin pro kvetení je, řečeno korektně, dezinformace. :thumbup:

Kdyby tak ještě meruňky nevěděly o vymrzání při jarních mrazech. Vymrzají jen proto že tomu věříme že zmrznou? Zajímavé. :)

Švestky jsou jedny z nejnáročnějších na chlad, uvádějí kolem 1000 chladných hodin, tak to je pecka. :shock:
A jak chutnají ty česko-kalifornské švestky?
peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Dozrávání broskví

14 Sep 2022, 15:18

andrejZA napísal:
12 Sep 2022, 11:48
peter_z_tt napísal:
23 Aug 2022, 19:19
Cresthaven vs. Benedicte? Dva poklady v záhrade, susedia sa nevedia vynadívať a my tiež. Jedna broskyňa s bielou dužinou a jedna so žltou. Obe dnes ukázali prvé plody na ochutnanie, aj keď ešte nie v optimálnej zrelosti. Ťažko ich porovnávať, keďže ide o 2 rozdielne druhy broskýň. Po prvých plodoch vo všeobecnosti lepšie vyšiel Benedicte.

Ahoj Peter, no to si viem, len ťažko predstaviť, že niečo môže byť ešte chutnejšie ako Cresthaven :) Veľmi ma to láka vyskúšať ju, na jar som už vysadil inú bielomäsitú odrodu Luna, ktorá má byť Benedicteho príbuzná, ale skoršej doby dozrievania.
Asi nie je úplne spravodlivé a správne, keď sa porovnáva odroda s bielou dužinou a žltou dužinou. Podľa mňa je to ako porovnávať ringlótu a slivku. Nie je to to isté, aj keď vyzerajú skoro rovnako. Každému chutí niečo iné :)

Čo sa týka tej predstavy niečoho ešte chutnejšieho, tak cresthaven patrí k tomu najchutnejšiemu, čo sa u nás dá vypestovať.
Pred desiatimi rokmi (október 2012) som bol v Iráne. Počas prechádzky po miestnych bazároch som natrafil na predajcu ovocia. Okrem iného som si kúpil broskyne. Vďaka vtedajším sankciám som si prakticky istý, že išlo o domáce broskyne. Tie boli asi tak o 10 tried pred cresthaven. Plody okolo 300 g, tmavo oranžová dužina, medovo sladká...
Príležitostne som tam v parkoch objavil "vinohradnícke broskyne", miestne náhodné semenáče. Každá z nich v kvalite o akej sa nám ani nesníva. Verím tomu, že Španieli, taliani, Gréci atď pestujú rovnako kvalitné ovocie.
Raz darmo, stredná Európa je úplne okrajová oblasť, kde sa toto ovocie ešte dá pestovať a aj to má svoje úskalia.
Prílohy
DSC_0482.JPG
DSC_0482.JPG (102.58 KiB) 1659 zobrazení
DSC_0481.JPG
DSC_0481.JPG (136.35 KiB) 1659 zobrazení
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Dozrávání broskví

14 Sep 2022, 17:03

,,Príležitostne som tam v parkoch objavil "vinohradnícke broskyne", miestne náhodné semenáče. Každá z nich v kvalite o akej sa nám ani nesníva. Verím tomu, že Španieli, taliani, Gréci atď pestujú rovnako kvalitné ovocie. "
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Můžu se zeptat čím to teda je? Írán má jiné klima to je fakt, ale mají tedy i lepší a chutnější odrůdy broskví? Kdyby tam pěstovali teoreticky Cresthaven, taky by byl chutí o několik tříd výše než ten středoevropský, anebo prostě ty ,,naše" odrůdy nemají potenciál dosahovat lepších chutí ani v jižnějších oblastech?
Totiž i v té Italii, řecku je zmiňovaný Cresthaven ve výsadbách určitě zastoupen, takže je lepší než ten z Jižního Slovenska nebo není?

Podobně jsem se ptal v minulém příspěvku Dr. Vysloužila na ty české švestky jaké dosahovaly kvality v Kalifornii v porovnání s pestovanými u nás.
peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Dozrávání broskví

14 Sep 2022, 19:33

Broskyne a tiež marhule sú mimoriadne citlivé na teploty v čase dozrievania (na rozdiel od sliviek, hrušiek, jabĺk...). Pokiaľ v čase dozrievania a aj predtým nie je dostatočne teplo, tak nedosahujú kvalitu. Cresthaven v Taliansku bude podľa mňa asi tak porovnateľný s tým našim.
Všeobecne tiež platí, že čím je odroda neskoršia, tým je kvalitnejšia, samozrejme sú aj výnimky. U nás je hraničný cresthaven (a aj ten sa minulý rok nepodaril), neskoršie odrody sú dosť neisté.
Odroda, ktorú som jedol by u nás dozrievala asi tak koncom decembra.
Podľa mňa jednoducho pestujú kvalitnejšie odrody v lepších podmienkach.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dozrávání broskví

14 Sep 2022, 21:05

M.H napísal:
13 Sep 2022, 22:36
Takže celá ta teorie o dostatku chladných hodin pro kvetení je, řečeno korektně, dezinformace. :thumbup:

Kdyby tak ještě meruňky nevěděly o vymrzání při jarních mrazech. Vymrzají jen proto že tomu věříme že zmrznou? Zajímavé. :)

Švestky jsou jedny z nejnáročnějších na chlad, uvádějí kolem 1000 chladných hodin, tak to je pecka. :shock:
A jak chutnají ty česko-kalifornské švestky?
Byly hodně veliké, ale chuť průměrná. Radši jsme si utrhli z vedlejšího stromku(keře) pomeranč.
andrejZA
Príspevky: 200
Dátum registrácie: 30 Mar 2021, 20:54

Dozrávání broskví

14 Sep 2022, 21:59

peter_z_tt napísal:
14 Sep 2022, 19:33
Broskyne a tiež marhule sú mimoriadne citlivé na teploty v čase dozrievania (na rozdiel od sliviek, hrušiek, jabĺk...). Pokiaľ v čase dozrievania a aj predtým nie je dostatočne teplo, tak nedosahujú kvalitu. Cresthaven v Taliansku bude podľa mňa asi tak porovnateľný s tým našim.
Všeobecne tiež platí, že čím je odroda neskoršia, tým je kvalitnejšia, samozrejme sú aj výnimky. U nás je hraničný cresthaven (a aj ten sa minulý rok nepodaril), neskoršie odrody sú dosť neisté.
Odroda, ktorú som jedol by u nás dozrievala asi tak koncom decembra.
Podľa mňa jednoducho pestujú kvalitnejšie odrody v lepších podmienkach.
U nás sa Cresthaven tento rok aj vlani trafil do ideálneho počasia - v čase dozrievania bolo prakticky mesiac v kuse sucho a slnečno. Celkovo tento extrémny rok prial broskyniam. Možno sa to bude v dôsledku klimatickej zmeny diať aj častejšie. Ja som teraz trochu na vážkach, či neskúsiť aj neskorú odrodu O´Henry, tam by to už ale bola asi stávka, či stihne dozrieť do jesenných lejakov. Spomínaný Cresthaven je práve na vrchole zrelosti, tu už však rozhodujú hodiny, kedy po napichnutí mravcami začne úroda hniť, akonáhle do nich výdatne naprší také kvantum vody ako tieto dni. Takže dnes som ho - až na pár pokusných plodov - všetok obral. Čo som si ale všimol, tak Cresthaven je vďaka hrubšej šupke predsa len o čosi odolnejší voči vonkajším vplyvom ako skoršie odrody.
peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Dozrávání broskví

15 Sep 2022, 03:19

Cresthaven má veľké množstvo výborných vlastností. Dosť dobre odoláva jarným mrazom, veľmi veľká každoročná plodnosť, plody sú krásne, vyslovene ako z katalógu, voňajú, skvele chutia, po dažďoch nepraskajú a u mňa ani nehnijú. Strom pekne rastie, nesie obrovskú úrodu, nevyholuje.
Snáď jediný "nedostatok" je, že v čase dozrievania je strom akoby ovešaný "svietiacimi lampášikmi", na ktorých idú susedia oči nechať oči.
Táto odroda patrí k tomu najpodarenejšiemu, čo mám v záhrade.
Na druhej strane každý to má asi inak, ale broskýň sa dá dosť ľahko prejsť. Zatiaľ čo slivky, ringlóty, marhule, hrušky... sa dajú jesť celú sezónu, broskyne nám na tretí deň už nechutia a väčšinu rozdáme príbuzným a susedom (ľubovolné množstvo, je o ne obrovský záujem :) ) To ale samozrejme nie je odrodová vlastnosť.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Dozrávání broskví

15 Sep 2022, 08:56

Letos u Cresthavenu po nabodnutí ze dne na den následná hniloba plodů. Ani zasáčkování některých nepomohlo.
peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Dozrávání broskví

15 Sep 2022, 09:38

U mňa je monilia prakticky neznámy pojem, aj keď sú samozrejme aj výnimky (Oullinská, big top...). Pripisujem to v podstate chronickému celoročnému a každoročnému suchu.
Videl som plody cresthavenu, z ktorých štvrtinu vyžral hmyz a napriek tomu nehnili.
Plody Venus boli vyžraté od mravcov tak, že zostala v podstate iba šupka a kôstka. Napriek tomu nezhnila ani jedna nektarinka.
Napísať odpoveď