Strana 4 z 5

Scillato

Napísané: 10 Nov 2020, 18:43
od používateľa MH.
Barevně ani jak typická meruňka nevypadá, ale chuťovka to bude.
Monilia do 20% je pořád ok, taková Leskora po rozpraskání v deštích chytla moniliu tak 95%, a těch 5% je obaleno mravenci taktéž, cucají ty praskliny. Škoda že ta vaše Palermo zraje zrovna v hlavním termínu meruněk. Ale zkusil bych ji, kdybyste poslal očka, mám jiné odrůdy. mail - xlvaradero(zavvinac)seznam.cz

Scillato

Napísané: 03 Feb 2021, 17:54
od používateľa M.H
Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....

Scillato

Napísané: 14 Máj 2021, 22:26
od používateľa roman
Zatím to i letos vypadá nadějně.
IMG_20210513_170538_HDR.jpg

Scillato

Napísané: 15 Máj 2021, 08:56
od používateľa vysloužil
M.H napísal:
03 Feb 2021, 17:54
Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
Jak je to, nevím. Ale v Kalifornii toto ovoce úspěšně pěstují i v místech, kde chladné dny ani v zimě nejsou.

Scillato

Napísané: 15 Máj 2021, 21:41
od používateľa M.H
vysloužil napísal:
15 Máj 2021, 08:56
M.H napísal:
03 Feb 2021, 17:54
Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
Jak je to, nevím. Ale v Kalifornii toto ovoce úspěšně pěstují i v místech, kde chladné dny ani v zimě nejsou.
To ale odporuje všem pravidlům o minimálním množství chill hours (unit) které se udávají u jednotlivých odrůd na to aby dostatečně vykvetly. Zjistil jsem - na konci února/februára byly plně rozkvetlé meruňky v Kiziltepe ( Mardin) v Turecku na hranici se Sýrií - letos měli nedostatek zimy - cca 100 chill hour, které se ale smazaly po vysokých denních teplotách v zimě, takže výsledek stejný jako nejjižnější středomoří - sicílie, kypr = 0 hodin chladu. Španělská Murcia je na tom lépe, má odhadem 100 chill hour, ale pěstují tam meruňky co potřebují min 250 hodin.

S tou kalifornií, vím že tam taky pěstují révu, ale není to tím, že většinou je to ve vyšší nadmořské výšce, kde v zimě padá teplota k nule a přes den nepřekračuje 16°C? A mandloně v kalifornii by taky měly dostat zimní chlad, jinak by jim neplodily?

Ale jak je vidět na meruňkách, tak by potom v těchto teplých oblastech musely plodit i broskvoně, třešně, jabloně hrušně......

Scillato

Napísané: 23 Júl 2021, 22:56
od používateľa roman
Tak první ochutnávka italských meruněk letos už proběhla, chuť za mě opět top, ale většina meruněk ještě potřebuje tak týden na dozrání a vybarvení, na severní straně zůstanou oranžové, což nevadí.
IMG_20210723_202005_HDR.jpg
IMG_20210723_190721_HDR.jpg
IMG_20210723_190501_HDR.jpg

Scillato

Napísané: 15 Júl 2022, 22:35
od používateľa roman
Letos moje první zralá marhulka, spadlá odněkud z vrchu koruny, díky letošnímu slunečnému počasí je tmavěji zbarvená. Padavka měla už jak se říká marmeládovou konzistenci, chuť meruňkovou, nikoli exotickou, za mě vynikající.
IMG_20220715_172010_HDR.jpg

Scillato

Napísané: 16 Júl 2022, 09:53
od používateľa M.H
Pěkná Sicilka. Jak je vidět, plodí vám každoročně. :thumbup:
Roub se uchytil, příští rok by mohla něco ukázat. Jestli má opravdu plně meruňkovou chuť, tak to je skvělý, dá se porovnat s VP?

Scillato

Napísané: 16 Júl 2022, 10:26
od používateľa roman
Ve 400 m n. m. se jí daří, jak to bude na chladném a deštivém severu je otázkou.

VP jsem si naposledy kupoval loni, meruňky byly z nedalekých sadů, vybral jsem si hodně zralé. Chuťově byly výborné, ale na druhou se mi nezdály lepší než Scillato a Bergeron, který také pěstuji, maximálně bych VP dal na stejnou úroveň. Když porovnám Bergeron a Scillato, tak Bergeron má o něco více kyselin.

Scillato

Napísané: 31 Júl 2022, 16:01
od používateľa roman
Letos u nás počasí na tyto meruňky opět vyšlo, když dozrávaly bylo slunečno, sucho a horko.
IMG_20220717_192705_HDR.jpg
IMG_20220722_191724_HDR.jpg
IMG_20220718_180756_HDR.jpg
IMG_20220722_193106_HDR.jpg