Logiku by to dávalo. V minulých ročníkoch pri rovnakej úrode mi dozrievali Cresthaven a Benedicte presne naraz, akoby synchronizovane. Tento rok Benedicte zmrzol významne viac ako Cresthaven (ktorý sa ukázal ako otužilejší). Benedicte aj dozrel o 5-7 dní skôr. Inak neviem vysvetliť prečo by Benedicte dozrel skôr práve v tomto ročníku.Trnavsko 145 mnm napísal: ↑27 Aug 2023, 15:50Ako som písal, u mňa sa Cresthaven/GF677 začal oberať minulý víkend (oberal som vtedy už zamäkajúce plody), t.j. min o týždeň skôr ako u peter_z_tt. Teraz už je na strome len posledných cca 10 plodov, ktoré už však musím obrať, lebo už sú mäkké. To len na margo nedávnej diskusie s Hawkeyom o vplyve podpníka na termín dozrievania. Máme s peter_z_tt približne rovnakú polohu, odrodu aj podpník. Napriek tomu je rozdiel v dozrievaní viac ako týždeň. Keďže peter_z_tt hlásil počas celej sezóny výdatné zrážky, rozdiel nebude spôsobený nedostatkom vlahy u jedného z nás (u mňa stromy suchom tiež netrpia) a teplotné rozdiely sú minimálne. Môj osobný tip je, že rozdiel je spôsobený úrovňou prebierky. To sa mi dlhodobo ukazuje aj v rámci mojej záhrady ako najzásadnejší faktor - čím menej plodov, tým skôr dozrejú (platí aj pri postupnom zbere - posledných pár plodov na strome dozerá rýchlo), a naopak - ak je plodov priveľa, dozrievanie sa výrazne oneskorí. Platí to nielen strom od stromu ale aj konár od konára na rovnakom strome. Posledné roky mi s prebierkou výdatne "pomáhajú" jarné mrazy, takže v nižších partiách je plodov výrazne menej, než koľko by bolo optimálne. Tieto plody dozrejú aj o 5-7 dní skôr než plody na vrchole, kde po ručnej prebierke bolo ponechané +- optimálne množstvo plodov. Celkovo je množstvo plodov na strome suboptimálne, lebo na vrchole nemožno ponechať plody nahusto a kompenzovať tak mrazovú prebierku v nižších partiách. Na mojom Cresthavene tak bolo o cca 40% plodov menej, než koľko by strom bez problémov uživil. Predpokladám (aj na základe foto zverejnených na tomto fóre), že Cresthaven, ktorý pestuje peter_z_tt, nebol v nižších partiách až tak mrazom prebratý, a preto dozrieva neskôr.peter_z_tt napísal: ↑26 Aug 2023, 17:22Je nesmierne zaujímavé, že u mňa v 160 mnm je cresthaven (GF677) stále úplne tvrdý Ešte nie je ani na zaváranie, ale už mu veľa nechýba. Akoby teplo brzdilo dozrievanie
Na Cresthavene nechávam úmyselne trochu viac plodov ako by sa žiadalo. Pri ideálnej prebierke mali plody aj cez 300g a to je veľmi nepraktické. Ideál je 200 - 250 g.
V podstate aj oberačku som začal o 2-3 dni skôr ako by bolo vhodné, lebo začal fúkať vietor a bojím sa, že by mi poryv vetra zlomil celý úrodou preťažený strom.
Inak kvalita v tomto roku presahuje všetky predošlé ročníky o minimálne jednu triedu.