Strana 2 z 5
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 12:19
od používateľa Petr z H.
Moje zkušenost:
- řez zelené ryngle na pahýl => zcela bez problému, ze spících pupenů vyrazily desítky výhonů.
- řez broskvoně i s ponecháním některých větví => nevyrašilo vůbec nic.
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 20:01
od používateľa PeterM
Peb napísal: ↑28 Mar 2023, 08:47
Často krát vidím vyholené broskyne ktoré majú rodivé drevo len na koncoch ..sú to.stromy zväčša staršie možno 5..7+ rokov...
Je to dôsledok nesprávneho rezu, tendencia by mala byť aby bol strom bez sekundárných konárov, čiže máme primárne/kostrové/ konáre a potom už len terciálne, t.j. jednoročné rodivé drevo a žiadne ypsilonká a pod.
Potom bude broskyňa vyholovať spodné časti rádovo pomalšie ako tá rezaná "klasickým" spôsobom.
Dodávam pár foto jednej mojej RedHavenky, má 7 rokov a z obrázku vidíte že pekne obnovuje ročné letorosty aj na spodku.
Priemerná hmotnosť polodov na tokomto strome je cca 220 gramov, a hlavne nepestujete palmy čo rodia v 3 metrovej výške!
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 21:03
od používateľa Hawkeye
PeterM napísal: ↑30 Mar 2023, 20:01
...tendencia by mala byť aby bol strom bez sekundárných konárov, čiže máme primárne/kostrové/ konáre a potom už len terciálne, t.j. jednoročné rodivé drevo a žiadne ypsilonká a pod.
Tak to si nemyslím, že by to bolo takto nevyhnutné, ono to ide aj s tými 'sekundárnymi' konármi a 'ypsilonkami'. Len je potrebný dôkladný a detailný rez. Používam techniku krátkeho rezu (Du Breuil) v kombinácii so skracovaním rodivých výhonkov. Stromy potom nevyhoľujú. Koruny netvarujem ako kotlovité, ale niečo na spôsob modifikovaných pyramídových.
Na fotkách sú odrody Flamingo, Cresthaven a Benedicte.
H.
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 21:32
od používateľa Hawkeye
...a ešte nektarinka Stark Red Gold: na foto 1 pred rezom, na foto 2,3 po reze. H.
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 21:34
od používateľa ariadna30
Hawkeye napísal: ↑30 Mar 2023, 21:32
...a ešte nektarinka Stark Red Gold: na foto 1 pred rezom, na foto 2,3 po reze. H.
Screenshot_20230330-212749_Chrome.jpg
Screenshot_20230330-212643_Chrome.jpg
Screenshot_20230330-212804_Chrome.jpg
Pred rezom bola krajsia
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 21:43
od používateľa Hawkeye
ariadna30 napísal: ↑30 Mar 2023, 21:34
Hawkeye napísal: ↑30 Mar 2023, 21:32
...a ešte nektarinka Stark Red Gold: na foto 1 pred rezom, na foto 2,3 po reze. H.
Screenshot_20230330-212749_Chrome.jpg
Screenshot_20230330-212643_Chrome.jpg
Screenshot_20230330-212804_Chrome.jpg
Pred rezom bola krajsia
Ako okrasný strom určite.
Ale nám ide (bohužiaľ) hlavne o ten úžitok. Takí sme - hrozní. Voči broskynkám obzvlášť, tie každoročne doslova týrame.
H.
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 21:46
od používateľa ariadna30
Hawkeye napísal: ↑30 Mar 2023, 21:43
ariadna30 napísal: ↑30 Mar 2023, 21:34
Hawkeye napísal: ↑30 Mar 2023, 21:32
...a ešte nektarinka Stark Red Gold: na foto 1 pred rezom, na foto 2,3 po reze. H.
Screenshot_20230330-212749_Chrome.jpg
Screenshot_20230330-212643_Chrome.jpg
Screenshot_20230330-212804_Chrome.jpg
Pred rezom bola krajsia
Ako okrasný strom určite.
Ale nám ide (bohužiaľ) hlavne o ten úžitok. Takí sme - hrozní. Voči broskynkám obzvlášť, tie každoročne doslova týrame.
H.
Tak snad ste aspon dali tie vetvicky do vazy. Ked nie tak mi to ani nehovorte
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 21:54
od používateľa Jitka
Já jsem je dala králíkům
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 22:08
od používateľa M.H
Mohl by někdo dát zkušenost s vyholováním i z chladnější oblasti? Mi se zdá že v teplých úrodných oblastech ty stromy obrůstají jako vrba a řez broskvoní je hra. Zatímco v chladnějších mrazových lokalitách na horší půdě dochází k vymrzání obrostu uvnitř koruny, stromy se snaží udržet hlavně silnější koncové letorosty, ostatní slabší vymrznou a kosterní větev vyholí.
Řez broskve a meruňky
Napísané: 30 Mar 2023, 22:08
od používateľa ariadna30
Jitka napísal: ↑30 Mar 2023, 21:54
Já jsem je dala králíkům
Tak dobre toto sa este da akceptovat