Strana 2 z 2

Dodatečný řez broskvoní

Napísané: 13 Jún 2022, 16:30
od používateľa vysloužil
přasličák napísal:
13 Jún 2022, 15:12
Konečně jsem se dostal k ruční probírce plůdků u nektarinek a broskvoní. Na deseti stromech jsem to dělal asi 10 hodin. Hrozná práce. U mne však nevyhnutelný agrotechnický zásah, chci li mít kvalitu a nepoužít při tom chemii. Na kompost šlo 80 litrů plůdků. Před čtyřiceti roky jsem probírky nedělal a ovoce bylo slušné. Regulaci násady asi dělaly mrazivé zimy a jarní mrazíky. Broskve byly na broskvoňovém semenáči.
U sendvičové broskve Saturn je probírka u mne na podnoži St. Julian zcela nevyhnutelná.
Ploché broskve (Pantao, Sugar baby) mám na semenáčích a probírka je i tak nezbytná, jinak by byly plody velké jak žetony do rulety.
Na řadě zaplozených větviček došlo k opadnutí listů, takže musí jít pryč celá větvička.
Prvotní nadšení z plochých broskví je pryč. Chuť je úžasná, ale v posledních letech jíme tyto broskve prakticky jen rovnou ze stromu. Skllidit zralou broskev a neporušit slupku u stopky se podaří tak jedna ze tří. Hnití poraněných plodů je pak otázkou spíš hodin než dní.

Dodatečný řez broskvoní

Napísané: 14 Jún 2022, 14:23
od používateľa andrejZA
přasličák napísal:
13 Jún 2022, 15:12
Konečně jsem se dostal k ruční probírce plůdků u nektarinek a broskvoní. Na deseti stromech jsem to dělal asi 10 hodin. Hrozná práce.



Ja som robil prebierku len na štyroch mladých stromoch, aj to priebežne na etapy, takže to bol skôr relax, ale viem si predstaviť, že keď budú urastenejšie, dá to viac práce. U mňa však nie sú jednotlivé konáre rovnako obsypané, preto som si niekde dovolil nechať hustejšiu násadu, ak na iných miestach stromu ovocie chýba. V čom však nemám celkom jasno, čo so zahusťujúcim obrastom, budem to určite redukovať, len otázkou je kedy a koľko. Niekde každých 10 cm ide z konára letorast. Či je lepšie začať teraz a postupne ako zálistky na viniči, alebo radšej až po odplodení.
Sranda, ako sa do preferencií ovocných druhov premietajú regionálne rozdiely. Ja napr. zasa jablone nechávam s prebierkou čakať, keď popri iných povinnostiach zvýši čas, jablká tu vždy nejaké boli aj budú. Ale broskyne sú tu oproti jablkám oveľa väčšou vzácnosťou.

Dodatečný řez broskvoní

Napísané: 17 Jún 2022, 18:21
od používateľa přasličák
Andrej ZA má broskvoně probrané tak akorát, jak by to mělo vypadat. Já většinou nemám srdce to probrat, jak velí rozum a zkušenosti a často musím se k probírce dodatečně vrátit.