Marhulky dozrievajú.

ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Marhulky dozrievajú.

27 Júl 2021, 06:48

Stepanka.3 ako dlho ste ich susili a pri akej teplote? Vyzeraju uzasne. Su niecim osetrene, zemaju taku peknu farbu? Mne marhule pri suseni zhnednu.
Štěpánka.3
Príspevky: 741
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

Marhulky dozrievajú.

27 Júl 2021, 09:50

ariadna30 napísal:
27 Júl 2021, 06:48
Stepanka.3 ako dlho ste ich susili a pri akej teplote? Vyzeraju uzasne. Su niecim osetrene, zemaju taku peknu farbu? Mne marhule pri suseni zhnednu.
Ono to focení při umělém osvětlení trochu zkresluje. Na denním světle tak pěkně oranžové nejsou. Suším v sušičce z Lidlu, vleze se tam ovoce asi z 4l kyblíčku. Suším to na 70 stupňů asi 3/4 dne. Bohužel to suší nerovnoměrně. Pak to sesypu na plech a dám dosušit do horkovzdušné trouby, taky tak na 70-80. Troubu nenechávám běžet dlouho, zapnu ji tak na hodinu a po nějaké době případně znovu (ono to v té nahřáté troubě pěkně samo dosychá)
Prílohy
IMG_20210727_082145.jpg
Olomoucko 220 m n. m.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Marhulky dozrievajú.

27 Júl 2021, 20:38

Podle optimistické předpovědi počasí bude u mě (BG) zítra až 42st., tedy dobrá teplota pro sušení ovoce na slunci. Pesimistická předpověď říká, že "pouhých" 39 st., ale zato celý týden. Zvážím sušení Bergeronu II. To na Vysočině mi teprve zraje v 480 m Veharda. Leala bude až za týden.
hugovotr
Príspevky: 644
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

Marhulky dozrievajú.

27 Júl 2021, 22:47

Na Kyjovsku právě vrcholí dozrávání Velkopavlovické, o týden/dva později jak obvykle Ostatních odrůd jsem se zbavil až na jednu Maďarku. Část prodáme, ale většina končí v sudu. Sbíráme obden, netrěpu. Když neprší, vydrží na zemi bez úhony ty dva dny. Jenom ti mravenci jsou rychlejší. Letos jsou pěkné, velké, šťavnaté. Cukernatost 17Brix.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Marhulky dozrievajú.

28 Júl 2021, 15:13

Je opravdu velmi teplo. Meruňky jsem na 12 hodin ponořil do roztoku 300g cukru a 10g kyseliny citrónové ve 2,5 lt. vody a teď je suším na slunci.
Prílohy
Screenshot_20210728_160822.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Marhulky dozrievajú.

28 Júl 2021, 20:31

Legolda je u nás nyní zralá, podobně jako Orangered. Zmíněný kultovní Orangered překonává výrazně v plodnosti, ale i v chuti. Jestli je to letošními podmínkami, konkrétním stromem nebo to platí obecně, neumím říci. Na Legoldě si m.j. cením opravdovou meruňkovou barvu. Nerozumím šlechtitelům, zejména zahraničním, kteří stále tlačí na trh co nejčervenější meruňky. Vžyť červeného peckového ovoce je spousta, možná většina (třešně, višně, slívy,...) kdežto skutečně oranžové jsou jen meruňky.
IMG_20210728_142120[1].jpg
Legolda
Legolda
roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Marhulky dozrievajú.

29 Júl 2021, 14:37

Tak nějak jsem byl zvědavý jak chutná ta nejlepší meruňka, alespoň jak je v diskuzích Velkopavlovická hodnocena, že jsem si ji zajel koupit do nedalekých sadů. Vybíral jsem si pouze zralé a trochu i přezrálé meruňky, viz foto. Pokud subjektivně zhodnotím její chuť, tak je Velkopavlovická opravdu výborná. Ovšem stará italská odrůda Scillato a nakonec i Bergeron podle mě nejsou o nic horší, spíš naopak ještě o něco lepší než je Velkopavlovická. Takže souhlasím s tím, že se jedná o chuťově kvalitní odrůdu, ale za nejlepší ze všech ji nepovažuji.
IMG_20210729_114302_HDR.jpg
IMG_20210729_114745_HDR.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Marhulky dozrievajú.

29 Júl 2021, 15:58

Mimmo napísal:
28 Júl 2021, 15:13
Je opravdu velmi teplo. Meruňky jsem na 12 hodin ponořil do roztoku 300g cukru a 10g kyseliny citrónové ve 2,5 lt. vody a teď je suším na slunci.
Mimmo, to mě opravdu zajímá. Se sušením meruněk bojuji, tak mám 2 dotazy:
1. Jak jste přišel na koncentraci roztoku cukru a kyseliny citrónové? Empiricky nebo se to někde uvádí?
2. Nemáte problém s mouchami při sušení na slunci? Já když jen snížím teplotu v sušičce, už po ní lezou.

Dnes přes noc jsem nasušil plnou sušičku (10 plat Ezidri 1000W) mírně přezrálých půlených Leskor (ano, některé Leskory mám ještě nyní na stromě, jsou méně šťavnaté, což se hodí). Překvapilo, že stačilo 12 hodin při 55 stupních a taky mnohem lepší chuť než na plátky nakrájený Goldrich, který je v suchém stavu tak kyselý, že je samotný prakticky nejedlý.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Marhulky dozrievajú.

29 Júl 2021, 16:34

vysloužil napísal:
29 Júl 2021, 15:58
1. Jak jste přišel na koncentraci roztoku cukru a kyseliny citrónové? Empiricky nebo se to někde uvádí?
2. Nemáte problém s mouchami při sušení na slunci? Já když jen snížím teplotu v sušičce, už po ní lezou.

Ty koncentrace to byl jen nástřel. Cukru mohlo být i víc a rozpustil by se rychle. Výsledek však budu mít až zítra. Proč zrovna tolik? Pytlíky kyseliny se prodávají po 10 g, v sáčku na cukr byl zbytek asi 300 g a potřeboval jsem pro úplné zalití 2,5 litru. Když bude potřeba korektura, opravím si to příště. Ale bude to asi OK.
O mouchách jsem už psal. Při teplotách pod 35 st. dávám síťku a taky vzpěru z lepenky.
Prílohy
Meruňky sušení pod síťkou 3.jpg
Meruňky sušení pod síťkou 2.jpg
Montáž síťky proti hmyzu
Montáž síťky proti hmyzu
Meruňky sušení pod síťkou.jpg (180.07 KiB) 3154 zobrazení
Kyselina citrónová
Kyselina citrónová
Kyselina citrónová.jpg (45.55 KiB) 3154 zobrazení
Naposledy upravil/-a Mimmo v 31 Júl 2021, 11:33, upravené celkom 1 krát.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Marhulky dozrievajú.

31 Júl 2021, 06:42

Po dvou dnech sušení jsou meruňky skoro suché. Dal jsem tedy sušit další 3 kg.
Prílohy
Meruňky sušení 2.jpg
Meruňky sušení 2.jpg (123.42 KiB) 3103 zobrazení
Meruňky sušení pod síťkou 4.jpg
Napísať odpoveď