Tak, tak No dobrá úroda kvalitných plodov na krásnych stromoch ten pocit relaxu výborne akcentujeIvan Hlavatý napísal: ↑20 Apr 2022, 19:14... absolútnou prioritou je pre mňa výborný relax v záhrade . IH
Rez broskýň
Rez broskýň
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rez broskýň
Rôzne "tvary a patvary" broskýň/nektariniek. Foto 1,2 - Cresthaven, foto 3 - Stark Red Gold, foto 4 - Fantasia.
Všetky stromy majú výšku cca 4 metre. IH
Všetky stromy majú výšku cca 4 metre. IH
Rez broskýň
Konečně den plný slunce. Broskvoně kvetou a ukázaly se i včely. Dodělal jsem na zahradě řez broskví, dnes ty vysoké tvary na podnoži St. Juliane. Výška stromů před řezem 4 metry, po řezu 3 metry. Časová náročnost na krátký řez je u vyšších tvarů značná. Jedná se vlastně o detailní řez. Stromy jsou už celkem letité, takže jeden strom jsem stříhal asi hodinu a půl. Asi tři štvrtiny kvetoucích výhonů jsem odstranil. Časově podobné to bude i s probírkou plůdků. Takže s tou nenáročnosti pěstování broskví to asi pravda nebude. Když se však vše vydaří, 100 kg kvalitního ovoce ze stromu je odměnou. Přikládám fotky odrůdy Satutn. Je to sendvičová / plochá / broskev, bělomaska. Vyniká chuti. Zato je velmi vnímavá k moniliniové hnilobě. Při plném dozrání v čnělkové čísti praská a je vyhledávána včelami. Má velmi malou stopku a při sklizni se často zatrhne, takže je nutno tuto odrůdu okamžitě zpracovat. Chuť však tyto problémy vynahradí.
Rez broskýň
Mirku, krásne stromy. Je vidieť, že to robíte dobre a aj vo vyššom veku vyzerajú vitálne a vizuálne príťažlivo. Aký je približne ich vek?
Rovnako aj Ivanove broskyne v predchádzajúcom príspevku sú veľmi pekné, hlavne ten Stark Red Gold je parádny
Rovnako aj Ivanove broskyne v predchádzajúcom príspevku sú veľmi pekné, hlavne ten Stark Red Gold je parádny
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 152
- Dátum registrácie: 29 Dec 2021, 23:03
- Bydlisko: Perín 198m.n.m., Slatvina 480 m.n.m.
Rez broskýň
súhlasím so všetkým, ja mám 8 ročný Saturn a ten je ešte stále o dosť menší. Koľko rokov má váš? Ja ho režem koncom leta, na jar už iba dostrihám poškodené a uschnuté vetvičky. Ak by som si strih nechal takto na jar, niektorí členovia rodiny by ma bili keby videli koľko kvetov dávam dole. Pri pukoch to viem našťastie len japřasličák napísal: ↑23 Apr 2022, 19:13Konečně den plný slunce. Broskvoně kvetou a ukázaly se i včely. Dodělal jsem na zahradě řez broskví, dnes ty vysoké tvary na podnoži St. Juliane. Výška stromů před řezem 4 metry, po řezu 3 metry. Časová náročnost na krátký řez je u vyšších tvarů značná. Jedná se vlastně o detailní řez. Stromy jsou už celkem letité, takže jeden strom jsem stříhal asi hodinu a půl. Asi tři štvrtiny kvetoucích výhonů jsem odstranil. Časově podobné to bude i s probírkou plůdků. Takže s tou nenáročnosti pěstování broskví to asi pravda nebude. Když se však vše vydaří, 100 kg kvalitního ovoce ze stromu je odměnou. Přikládám fotky odrůdy Satutn. Je to sendvičová / plochá / broskev, bělomaska. Vyniká chuti. Zato je velmi vnímavá k moniliniové hnilobě. Při plném dozrání v čnělkové čísti praská a je vyhledávána včelami. Má velmi malou stopku a při sklizni se často zatrhne, takže je nutno tuto odrůdu okamžitě zpracovat. Chuť však tyto problémy vynahradí.
Rez broskýň
Saturn má přes 15 let. Je mi líto jej vyklučit, takže jej nechám dožít. Nové výsadby už budu dělat na slaběji rostoucí podnoži.
Rez broskýň
Mám 3 ploché broskvoně podivných názvů: Pantao, Little Pinoccio a Sugar baby. Plody všech vypadají a chutnají stejně, liší se snad jen o několik dní jinou dobou zrání. Platí pro ně to, co píše M. Přasličák. Bez brutální probírky jsou plody malé, praskání a hniloba kolem kalicha časté, atraktivita pro včely a vosy velká. Odtrhnou plod tak, aby se nevytrhla slupka a aby se broskev neporanila o přisedlou větvičku se podaří sotva každý druhý. Chuť mě zprvu uhranula, dnes už si víc cením klasických broskví.
Rez broskýň
Tipoval som vek okolo 20 rokov. To bude asi tým, že som zvyknutý na prírastky v mojej lokalite. Zaujímavé je aj, že St.Julien považujete za príliš bujný podpník. Ktovie, ako by strom vyzeral na myrobaláne.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Rez broskýň
Dneska jsem dostříhal Fairhaven, konečně přestalo pršet, tento strom zabral (s pomalým tempem ) snad 4 hodiny, 2/3 větví šly dolů, tato odrůda roste každoročně přebujele. Třeba u Sunhavenu naopak ten zakrněl, tak na letos dostal kuřince + kompost a okopání. Na jaře na stříhání stromů nemám čas a postřik na kadeřavost půjde na ořezaný strom efektivněji. Stříháte někdo už stromy?, co v sadech -kdy začínájí aby to vůbec stihli?
Rez broskýň
Profíci obvykle řežou podle toho, kolik mají pracovních sil na počet stromů. Často proto začínají řezat na podzim, až skončí sklizeň a zaměstnanci nemají co na práci. Končí tak někdy až v pozdním jaru.M.H napísal: ↑14 Jan 2023, 12:56Dneska jsem dostříhal Fairhaven, konečně přestalo pršet, tento strom zabral (s pomalým tempem ) snad 4 hodiny, 2/3 větví šly dolů, tato odrůda roste každoročně přebujele. Třeba u Sunhavenu naopak ten zakrněl, tak na letos dostal kuřince + kompost a okopání. Na jaře na stříhání stromů nemám čas a postřik na kadeřavost půjde na ořezaný strom efektivněji. Stříháte někdo už stromy?, co v sadech -kdy začínájí aby to vůbec stihli?
Já začínám v lednu, abych to všechno stihnul. Tedy jádroviny a slivoně. Maliny, rybíz a angrešt v zimě při dobrém počasí.
U choulostivých broskvoní a meruněk dodržuju termín v květu. Taky mi přijde trochu líto, že 3/4 postříkaného dřeva proti kadeřavosti se odřeže.