Scillato

MH.

10 Nov 2020, 18:43

Barevně ani jak typická meruňka nevypadá, ale chuťovka to bude.
Monilia do 20% je pořád ok, taková Leskora po rozpraskání v deštích chytla moniliu tak 95%, a těch 5% je obaleno mravenci taktéž, cucají ty praskliny. Škoda že ta vaše Palermo zraje zrovna v hlavním termínu meruněk. Ale zkusil bych ji, kdybyste poslal očka, mám jiné odrůdy. mail - xlvaradero(zavvinac)seznam.cz
M.H
Príspevky: 88
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56

03 Feb 2021, 17:54

Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
roman
Príspevky: 294
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18

14 Máj 2021, 22:26

Zatím to i letos vypadá nadějně.
IMG_20210513_170538_HDR.jpg
Zlínsko, 400 m n. m.
vysloužil
Príspevky: 1556
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

15 Máj 2021, 08:56

M.H napísal:
03 Feb 2021, 17:54
Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
Jak je to, nevím. Ale v Kalifornii toto ovoce úspěšně pěstují i v místech, kde chladné dny ani v zimě nejsou.
M.H
Príspevky: 88
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56

15 Máj 2021, 21:41

vysloužil napísal:
15 Máj 2021, 08:56
M.H napísal:
03 Feb 2021, 17:54
Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
Jak je to, nevím. Ale v Kalifornii toto ovoce úspěšně pěstují i v místech, kde chladné dny ani v zimě nejsou.
To ale odporuje všem pravidlům o minimálním množství chill hours (unit) které se udávají u jednotlivých odrůd na to aby dostatečně vykvetly. Zjistil jsem - na konci února/februára byly plně rozkvetlé meruňky v Kiziltepe ( Mardin) v Turecku na hranici se Sýrií - letos měli nedostatek zimy - cca 100 chill hour, které se ale smazaly po vysokých denních teplotách v zimě, takže výsledek stejný jako nejjižnější středomoří - sicílie, kypr = 0 hodin chladu. Španělská Murcia je na tom lépe, má odhadem 100 chill hour, ale pěstují tam meruňky co potřebují min 250 hodin.

S tou kalifornií, vím že tam taky pěstují révu, ale není to tím, že většinou je to ve vyšší nadmořské výšce, kde v zimě padá teplota k nule a přes den nepřekračuje 16°C? A mandloně v kalifornii by taky měly dostat zimní chlad, jinak by jim neplodily?

Ale jak je vidět na meruňkách, tak by potom v těchto teplých oblastech musely plodit i broskvoně, třešně, jabloně hrušně......
Napísať odpoveď