Kterou višeň - kyselku?
Napísané: 13 Júl 2020, 22:54
Letos je zvláštní, že všechny odrůdy višní dozrávají současně, nebo jen krátce po sobě. Dají se tak lépe porovnat. Teď pominu sladší odrůdy, které se víc hodí na jídlo, Favorit, K. Hortensie, Erdi, Ujherti a zaměřím se na ty kyselé, které sice nejsou tak lahodné, ale jak zmínil p. Rafael, likéry z nich jsou daleko lepší. A dodám, že lepší jsou i šťávy, vína, marmelády, sirup a - ač jsem to sám nikdy nezkusil - prý i višňovice.
Krátce po sobě mi dozrávají 4 kyselky. Dva starší stromy - Morela pozdní a Fanal, dva mladé - Pandy a Morina. Porovnám jejich parametry od nejlepší sestupně:
Velikost plodů: Fanal, Pandy, Morela, Morina
Plodnost: Morina, Fanal, Morela, Pandy. Morina je jako jediná naštěpovaná na Gisele 5, což se zřejmě projevilo. Důsledkem velké plodnosti jsou možná menší plody.
Odolnost k moniliovému úžehu (stříkal jsem všechny) Morina, Pandy, Morela, Fanal. Tady hraje samozřejmě roli, že Fanal a Morela jsou starší stromy, které trpí víc.
Odolnost proti monilii plodů: nevidím rozdíly, všechny hnijí málo - ani deštěm popraskané plody. Na rozdíl od ranějších sladkých odrůd, kde např. na Favoritu shnila cca 1/3 úrody.
Odolnost k vyholování větví: Morina, Pandy, Fanal, Morela. Tady bude hrát opět roli stáří stromů, ale Morela "vlastatí" určitě nejvíc.
Barvivost šťávy: u všech zhruba stejná, zcela dostačuje k obarvení griotky, marmelády, sirupu,...
Chuť: Morela, Pandy, Fanal, Morina. Stará Morela chutná opravdu nejlíp.
Trochu překvapují plodové vlastnosti moderní Moriny - nejmenší plody a nejhorší chuť. Pro zpracovatelské účely to asi velký význam nemá. Nicméně tradičně byla nejlíp hodnocená višňovka z Morely. Není to ale zcela směrodatné, protože použité technologie (přísady, použitý alkohol, aj) nebyly vždy stejné.
Dříve oblíbenou a hojně pěstovanou kvalitní odrůdu Morellenfeuer už nemám. Přirovnal bych ji asi k Pandy, chutí k Morele.
Krátce po sobě mi dozrávají 4 kyselky. Dva starší stromy - Morela pozdní a Fanal, dva mladé - Pandy a Morina. Porovnám jejich parametry od nejlepší sestupně:
Velikost plodů: Fanal, Pandy, Morela, Morina
Plodnost: Morina, Fanal, Morela, Pandy. Morina je jako jediná naštěpovaná na Gisele 5, což se zřejmě projevilo. Důsledkem velké plodnosti jsou možná menší plody.
Odolnost k moniliovému úžehu (stříkal jsem všechny) Morina, Pandy, Morela, Fanal. Tady hraje samozřejmě roli, že Fanal a Morela jsou starší stromy, které trpí víc.
Odolnost proti monilii plodů: nevidím rozdíly, všechny hnijí málo - ani deštěm popraskané plody. Na rozdíl od ranějších sladkých odrůd, kde např. na Favoritu shnila cca 1/3 úrody.
Odolnost k vyholování větví: Morina, Pandy, Fanal, Morela. Tady bude hrát opět roli stáří stromů, ale Morela "vlastatí" určitě nejvíc.
Barvivost šťávy: u všech zhruba stejná, zcela dostačuje k obarvení griotky, marmelády, sirupu,...
Chuť: Morela, Pandy, Fanal, Morina. Stará Morela chutná opravdu nejlíp.
Trochu překvapují plodové vlastnosti moderní Moriny - nejmenší plody a nejhorší chuť. Pro zpracovatelské účely to asi velký význam nemá. Nicméně tradičně byla nejlíp hodnocená višňovka z Morely. Není to ale zcela směrodatné, protože použité technologie (přísady, použitý alkohol, aj) nebyly vždy stejné.
Dříve oblíbenou a hojně pěstovanou kvalitní odrůdu Morellenfeuer už nemám. Přirovnal bych ji asi k Pandy, chutí k Morele.