Strana 4 z 4

Čerešnové tvary a odrody.

Napísané: 13 Máj 2022, 17:42
od používateľa hugovotr
vysloužil napísal:
13 Máj 2022, 08:40
V naší obci je 50 chalup, třešňovici loni pálili čtyři a to o některých určitě nevím. Pouze jeden z nich pravidelně pálí i z jiného ovoce, ti ostatní jen proto, že na stromě bylo plno plodů a nikdo je nechtěl. Je to pochopitelné, ten, kdo pálí ze švestek, hrušek jablek ví, že podobného výsledku lze dosáhnout s menší námahou.
Co se týče třešňovice jako zcela okrajového destilátu - na asi nejznámější degustaci - olomouckém Florakoštu - soutěžilo loni 25 třešňovic a 13 višňovic. Pro srovnání: vínovic bylo 8, broskvovic 6, oskerušovic 12, meruňkovic 26, hruškovic 44, atd. Jistě, se švestkami se to srovnat nedá, ale o okrajovou surovinu rozhodně nejde.
Na moravském Slovácku jde o "okrajovou" surovinu, z mých známých ji nedělá nikdo. Třešně krom nadšenců většinou pálí, kdo nemá nic jiného. Podobně tak mirobalán (v tabulce Mirabelky), které rostou kolem potoků, polních cest apod. Ty se alespoň dají setřásat a není to tak pracné, ale podle toho kvas často vypadá - plno listí, hmyzu...
Meruňkovic a slivovic je na koště násobně více.
V jiných nemeruňkových oblastech to může být trochu jinak.