Christiana

Martin
Príspevky: 315
Dátum registrácie: 30 Máj 2020, 08:19

Christiana

20 Jún 2022, 12:42

Třešeň Christiana je poměrně raná a úrodná, již dozrává, měla by uniknout červivostí, má ale větší citlivost na monilii. Alespoň u mne. Může to být i tím, že roste v částečném stínu za vzrostlou sousední třešní .
IMG_6029.JPG
IMG_6030.JPG
IMG_6031.JPG
hugovotr
Príspevky: 644
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

Christiana

20 Jún 2022, 13:09

Nic ve zlém, ale zrání v poslední červnové dekádě není zrovna skoré.
Uvažuji o náhradě za odumírající Karešovu, která u nás zrála před třemi týdny, a právě kvůli rannosti a malé červivosti půjdu nejspíš do stejné odrůdy. Měl jsem zato, že pozdější odrůdy bývají více červivé. Nebo ne?
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Christiana

20 Jún 2022, 13:52

Christiana opravdu moc ranná není - sklízí se koncem 4. až začátkem 5. třešňového týdne a červivosti neuniká. Oproti monilii by měla být odolnější - tady se na plodech projevila jen vloni po dosti děštivém počasí. Vybarvení může svádět k předčasné sklizni, ale když se počká, tak chuť je potom výrazně lepší. Sklizní se mi kryje s kvalitním Těchlovanem, který má oproti Christianě pěvnější dužninu, ale letos plně vyzrálá Christiana Těchlovan chuťově předčila. A to považuji Těchlovan za chuťově jednu z nejlepších odrůd.
Prílohy
Zleva: Těchlovan, Christiana, Kordia
Zleva: Těchlovan, Christiana, Kordia
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Christiana

20 Jún 2022, 21:55

Na fotkách sú uvedené charakteristiky niektorých novších odrôd čerešní a višní - českých aj zahraničných. (Christiana je na foto 1). IH

Screenshot_20220620-214324_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214355_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214405_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214419_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214431_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214446_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214456_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214507_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214519_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214528_Chrome.jpg
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 20 Jún 2022, 21:58, upravené celkom 1 krát.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Christiana

20 Jún 2022, 21:56

...pokračovanie... IH

Screenshot_20220620-214544_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214618_Chrome.jpg
Screenshot_20220620-214632_Chrome.jpg
přasličák
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Christiana

25 Jún 2022, 07:19

Díky Ivane za uveřejněný přehled velice zajímavých nových odrůd třešní a višní. Plody kolem 30 mm a 10 ti gramu již nejsou vyjímkou. Tam vydím velký potenciál pro zahrádkáře. Kordia a Těchlovan mají již dostatečnou konkurenci. Ještě že Tě tu máme.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Christiana

25 Jún 2022, 08:06

přasličák napísal:
25 Jún 2022, 07:19
...Plody kolem 30 mm a 10 ti gramu již nejsou vyjímkou. Tam vidím velký potenciál pro zahrádkáře. Kordia a Těchlovan mají již dostatečnou konkurenci.

Na fotkách pridávam fragmenty rozhovoru s profesionálnym pestovateľom ovocia. Myslím, že po prečítaní si hlbšie uvedomíme rozdiel medzi nami hobíkmi a týmto druhom práce. IH

Screenshot_20220625-075016_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075027_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075035_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075041_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075052_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075107_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075117_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075130_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075215_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075223_Chrome.jpg
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 25 Jún 2022, 08:09, upravené celkom 1 krát.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Christiana

25 Jún 2022, 08:07

...dokončenie... IH

Screenshot_20220625-075320_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075330_Chrome.jpg
Screenshot_20220625-075344_Chrome.jpg
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Christiana

25 Jún 2022, 21:33

Přidávám charakteristiku Christiany od její šlechtitelky:

Znaky a vlastnosti plodu
Pomologicky patří do skupiny chrupek. Plody jsou středně velké až velké s průměrnou hmotností mezi 9 - 10 g. Průměrná šířka plodu se pohybuje okolo 27 mm. Tvar plodu je zploštěle kulovitý, v pestíkové části plochý. Slupka plodu má tmavě červenou barvu. Stopka plodu je středně dlouhá až kratší, její průměrná délka byla mezi 30 – 38 mm. Pecka je menší, široce elipsovitého tvaru.
Dužnina je tmavě červené barvy, šťavnatá, středně aromatická, navinule sladká. Šťáva barví středně intenzivně. Hodnoty refrakce jsou mezi 15,3-19,7 °B. Dužnina je středně pevná, hodnoty naměřené přístrojem Durofel se pohybovaly mezi 53-69.
Sklízí se koncem 4. až začátkem 5. třešňového týdne. Odrůda je vhodná pro přímý konzum i zpracování. Do plodnosti vstupuje raně, plodí velmi dobře, je cizosprašná. Kvete středně raně. Opyluje se např. odrůdami ´Fabiola´,´Tamara´.
Je odolnější k moniliové hnilobě plodů a citlivá k napadení houbou Blumeriella jaapii. Je odolnější k praskání plodů, k poškození květů pozdními jarními mrazy je středně odolná. Odrůda byla zkoušena na podnožích PTU-2, P-HL-A, P-HL-C, Gisela 5.
Předností této odrůdy je dobrá odolnost k praskání plodů a velmi dobrá plodnost. Nevýhodou je doba zrání a velikost plodů (na export jsou požadovány plody o průměru kolem 30 mm).

Tabulka 1. Hodnocení vybraných znaků odrůdy´ Christiana´ vysazené na podzim roku 2006 na podnoži PTU-2 ve sponu 5 x 1,5 m ve výsadbě bez závlahy
Výstřižek.PNG11.PNG
Výstřižek.PNG11.PNG (17.08 KiB) 2181 zobrazení
1) Rok hodnocení
2) Násada květů je hodnocena 9 ti bodovou stupnicí, kde 1 = bez násady, 9 násada maximální
fruit set (1-9)
3) Násada plodů je hodnocena 9 ti bodovou stupnicí, kde 1 = bez násady, 9 násada maximální, fruit set (1-9)
4) Doba zrání, time of ripening
5) Hmotnost plodu (g),fruit weight (g)
6) Šířka plodu (mm)
7) Chuť (1-9), taste (1-9)
8) Pevnost plodů (Durofel) 1-99, kde hodnota 1 = plody velmi měkké fruit firmness ()
9) Procento prasklých plodů (% of cracked fruits)
10) Refrakce plodů ve °B
Napísať odpoveď