Rok třešní
Rok třešní
tady mladá čtyřletá třešeň Helga na podnoži Gisela 5. Zabalená v zácloně proti ptákům. Walter
- Petr z H.
- Príspevky: 1058
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Rok třešní
Síť proti ptákům jsem přestal používat poté, co se do ní zamotal strakapoud a žluna. Letos jsem ji použil naležato na jednom záhoně, a skončila v ní žába.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Rok třešní
ano, je to opravdu bytová záclona o velikosti 2,8x3m s oky asi 2mm a použil jsem jí primárně proti likvidaci třešní ptáky, ale taky i proti napadení hmyzem. Walter
Rok třešní
no a teď už je sklizeno, byla toho asi 2 kila a záclona se přestěhuje na rybíz a borůvky. Walter
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rok třešní
Čerešňa na fotkách by mala byť odroda SUMMIT (pôvod Kanada, kríženie Van x Sam). Či to tak naozaj je, to neviem. Stromček som dostal ako súčasť cien na súťažnej výstave jabĺk, mala vizitku "Summit, podpník Colt". Zasadili sme ju v mojej 'adoptívnej' záhrade a ponechali svojmu osudu - bez rezu, bez postrekov, keďže je tam snaha o prirodzený, 'ekologický' sad. Plody sú teraz v optimálnej konzumnej zrelosti. V popise odrody sa uvádza, že by mala dozrievať koncom júna. Tak neviem... u nás na teplom rovinatom juhozápade to môže byť možno aj skôr, keďže "tu máme všetko" - na rozdiel od "východu, kde nič nie je" - to iba citujem (ne)slávny výrok istého pána (+pozdrav 'printscreenke'). Zaujímavé je, že škorce začali plody Summitu ozobávať, keď boli ešte nezrelé - vyzeralo to, že nenechajú nič. Teraz keď sú plody zrelé, tak škorce zmizli ako gáfor - asi si našli niečo chutnejšie. Strom má aj bez postrekov výborný zdravotný stav (bez moniliózy a klasterosporiózy) a plody nepodliehajú hnilobe. Z fotiek je zrejmé, že aj čerešne by občas potrebovali prebierku. IH
Rok třešní
Nesbirate do bečky?Já dnes na žebříku natrhal asi 40l.Zbytek mě ještě čeká.Palitu tu někdo třešňovici?Kolik se tak dává cukru? Díky za odpověď
Rok třešní
Máte-li čím, změřte cukernatost ovoce. Cukr být nemusí, ale dvěma procenty hmotnosti kvasu nic nepokazíte a třešňovice bude víc. V místnosti by nemělo být horko (ideálně do 20 st.). Nezapomeňte třešňový kvas okyselit.
Osobně třešně do bečky nesbírám. Jednak jich letos nemám tolik a i kdybych měl, ta práce s trháním je hrozná. Dobrá třešňovice mi ale chutná.
Rok třešní
IH - třešně to máte i tak výstavní. Summit píšou zraje 5.TT ?
I u pana Waltera je sklizeno, a to je o 200m výše , tady první májovky ani opožděně moc nedozrály, jenom zčervenaly a 3 dny už jsou naložené ve vodě, stále přerušovaně leje voda, praskají, mokvají a okamžitě hnijí, chuť nic moc, nakyslá voda, žádné slunce žádný cukr..... vloni byly dobré a předloni po nonstop deštích taky bez chuti rozpraskaly a shnily. Ty deště jsou odpravdu odporný, vloni v létě vkuse pršelo do zrající švestek a taky nedozrály.... jasně je vidět že problém severu nejsou jen nižší teploty, ale likvidační deště, rozpraskává vám taky ovoce ? - švestky meruňky, třešně - z té vody je více škody jak z jarních mrazů.
Ještě mám Kaštánky, už jsou červené" a vypadá to že díky mekčí dužině tak nepraskají. Mám tu i 3TT, ale ty jsou každá napíchaná už zazelena nevím čím, samé černé dírky a deformované plody - to je z vrtule nebo pilatky?
I u pana Waltera je sklizeno, a to je o 200m výše , tady první májovky ani opožděně moc nedozrály, jenom zčervenaly a 3 dny už jsou naložené ve vodě, stále přerušovaně leje voda, praskají, mokvají a okamžitě hnijí, chuť nic moc, nakyslá voda, žádné slunce žádný cukr..... vloni byly dobré a předloni po nonstop deštích taky bez chuti rozpraskaly a shnily. Ty deště jsou odpravdu odporný, vloni v létě vkuse pršelo do zrající švestek a taky nedozrály.... jasně je vidět že problém severu nejsou jen nižší teploty, ale likvidační deště, rozpraskává vám taky ovoce ? - švestky meruňky, třešně - z té vody je více škody jak z jarních mrazů.
Ještě mám Kaštánky, už jsou červené" a vypadá to že díky mekčí dužině tak nepraskají. Mám tu i 3TT, ale ty jsou každá napíchaná už zazelena nevím čím, samé černé dírky a deformované plody - to je z vrtule nebo pilatky?
Rok třešní
Děkuju za odpověď.Cim bych to mohl okyselit?Dnes v UH mírně pršelo,tak to budu muset rychle očesat.Budu si muset půjčit měřák,ale vypadá to, že cukernatost by mohla být dobrá.Ruce jsem měl slušně zalepenévysloužil napísal: ↑09 Jún 2022, 17:44Máte-li čím, změřte cukernatost ovoce. Cukr být nemusí, ale dvěma procenty hmotnosti kvasu nic nepokazíte a třešňovice bude víc. V místnosti by nemělo být horko (ideálně do 20 st.). Nezapomeňte třešňový kvas okyselit.
Osobně třešně do bečky nesbírám. Jednak jich letos nemám tolik a i kdybych měl, ta práce s trháním je hrozná. Dobrá třešňovice mi ale chutná.