Rok třešní

vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Rok třešní

10 Jún 2022, 18:03

Mimmo napísal:
10 Jún 2022, 15:12
vysloužil napísal:
10 Jún 2022, 13:27
Na to, které kapky vystříknou, bych se úplně nespoléhal. Myslím, že důvod je jiný. Ředění kyseliny je exotermní děj, při němž se uvolňuje teplo. Když začneme přilévat vodu do kyseliny, větší množství kyseliny se náhle zahřeje, může vřít a vystříknout. Když naopak začneme přilévat kyselinu do vody, nadbytek vody zahřátou kyselinu ochladí a k vystříknutí nedojde.
Je to blízko úplné pravdě, ale...
koncentrovaná kyselina sírová je těžká viskózní kapalina. Její kapka vlitá do vody rychle padá ke dnu, kde se ochladí. Zatímco lehčí kapka vody se na hladině viskózní kyseliny rozteče do tenké vrstvy, kde začne vřít a prskat.
Ano, to je taky pravda, ale platí to především pro koncentrovanou kyselinu sírovou (oleum). Jenže tu v drogerii nekoupíte. K dostání je akumulátorová 33%, ta není viskózní, vypadá v podstatě stejně jako voda. Při jejím ředění hraje hlavní roli právě to zahřátí.
Ale je to jen teorie, když nalejete panáka aku kyseliny sírové do kbelíku (suchého) a přelijete litrem studené vody, nic hrozného se nestane. Přesto je lepší dodržovat ta chemická pravidla.
Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Rok třešní

10 Jún 2022, 18:24

Petr z H. napísal:
10 Jún 2022, 15:21
Takto nás to učili na ZŠ v chemii, přesně s tímto zdůvodněním. A přijde mi to "fyzikálně" naprosto logické.
Nám říkali, že je to vyzkoušené. A že zdůvodnění není tak důležité. Na tomto fóru to není vůbec důležité.
Rozpouštěcí teplo kyseliny je totiž stejné při lití kyseliny do vody i při lití vody do kyseliny. To bych tedy mohl napsat i takovouhle blbost: "ředění kyseliny je exotermní děj, při němž se uvolňuje teplo. Když začneme přilévat kyselinu do vody, větší množství vody se náhle zahřeje, může vřít a vystříknout. Když naopak začneme přilévat vodu do kyseliny, nadbytek kyseliny zahřátou vodu ochladí a k vystříknutí nedojde". V praxi k tomu obvykle nedochází, protože těžká kapka kyseliny sírové s malým povrchem se ochlazuje postupně při klesání ke dnu. Zatímco lehká kapka vody se na povrchu těžké viskózní kyseliny rychle rozlije na velké ploše a reakce je rychlejší a je navíc na povrchu soustavy.
Kdo tomu nevěří, může si vodu obarvit a oba děje prozkoumat. Není to však bezpečné. I prověřené pokusy mohou selhat. Sám jsem byl jednou v nemocnici poté, co mi vařící směs kyselin prskla i pod štít. Ležel jsem pak s kilem mokré sody na obličeji, ale dopadlo to dobře.

PS: věřím, že jsem se nikoho nedotkl. Sám jsem zapomněl ještě uvést, že kyselina sírová má mnohem vyšší bod varu než voda. Takže to nečekané prsknutí z hladiny obsahuje asi víc vody než kyseliny.
Jitka
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

Rok třešní

11 Jún 2022, 00:13

M.H napísal:
09 Jún 2022, 18:55
ale ty jsou každá napíchaná už zazelena nevím čím, samé černé dírky a deformované plody - to je z vrtule nebo pilatky?
Zobonosky, svině mrňavé.
Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Rok třešní

19 Jún 2022, 11:28

Třešní mám ještě dost. Na Vysočině mi přitom ještě nedozrály. Ale na JM už trhám višně. Těch moc není, ale je to vítaná změna. Kdyby někdo poznal odrůdu raných višní s kratší stopkou, budu rád. Na Vysočině je všechno opožděné. I to obilí. A je to přitom jen pár kilometrů od Vysočiny.
Prílohy
Višně trhané dnes v 250m.
Višně trhané dnes v 250m.
Višně.jpg (91.02 KiB) 1865 zobrazení
Obilí na Vysočině
Obilí na Vysočině
Obilí Vysočina.jpg (59.42 KiB) 1865 zobrazení
Obilí na jižní Moravě
Obilí na jižní Moravě
Obilí JM.jpg (49.82 KiB) 1865 zobrazení
peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Rok třešní

19 Jún 2022, 11:50

Pomaly začína dozrievať Fanal. V mojich podmienkach vynikajúca višňa, naviac v podstate rezistent na moníliu. Veľká spokojnosť.
Prílohy
IMG_20220619_081329.jpg
IMG_20220619_081309.jpg
IMG_20220619_081249.jpg
IMG_20220619_081239.jpg
Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Rok třešní

19 Jún 2022, 12:05

Jsou krásné. Ale je to opravdu Fanal? Ta by měla být spíše pozdní.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Rok třešní

19 Jún 2022, 13:22

Mimmo napísal:
19 Jún 2022, 12:05
Jsou krásné. Ale je to opravdu Fanal? Ta by měla být spíše pozdní.
U nás nyní dozrává Favorit, vypadá hodně podobně jako višně na fotkách (jsou světlejší a nevyholují). Chuť Favoritu je sladká, ale výrobky z něj se kyselkám nevyrovnají. Fanal je zatím hodně zelený, vyholuje a bojuje s monilií. Favorit ne.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Rok třešní

19 Jún 2022, 13:30

Není obilí jako obilí. Zatímco porosty ozimého ječmene jsou tady všude v okolí již žluté, pšenice a jarní ječmeny zelené.
Z višní jsem sklízel před 14 dny Favorit.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Rok třešní

19 Jún 2022, 14:10

Mimmo napísal:
19 Jún 2022, 11:28
Třešní mám ještě dost. Na Vysočině mi přitom ještě nedozrály. Ale na JM už trhám višně. Těch moc není, ale je to vítaná změna. Kdyby někdo poznal odrůdu raných višní s kratší stopkou, budu rád. Na Vysočině je všechno opožděné. I to obilí. A je to přitom jen pár kilometrů od Vysočiny.
V tuto dobu zrála Vackova, pro níž byla typická kratší stopka u plodu zesílená. Ale musel by to být starší strom, už dost dlouho se stromky běžně neprodávají.
Jirka61

IP:  45.232

Rok třešní

20 Jún 2022, 12:53

Pozdní chrupka Regina dozrává na severu Prahy. I světlé plody jsou sladké. Vynikající na kompot, koláč i jídlo. J.
Regina.
Regina.
Napísať odpoveď