Strana 5 z 11

Dozrávání třešní

Napísané: 04 Jún 2023, 20:40
od používateľa M.H
Díky za tip, podle popisu to opravdu odpovídá Burlatu (2. třešňový týden) úplně přesně :thumbup: . Třešně se dneska začaly výrazně zvětšovat, přidám později dodatečně foto plodů.

V porovnání doby zrání s Kaštánkou není uplně objekitvní, Kaštánka 2tt. je sice o 4 dny opožděná, ale mám ji v druhé zahradě kde není takové uzavřené mikroklima, takže zrání toho Burlatu bude pravděpodobně stejné jako Kaštánky.

To mě velice těší, protože můžu zkusit i ranější třešně 1TT - to by měl být zmiňovaný Rivan, mám ho čerstvě přiroubován. Celou dobu mám tedy 2TT. ,,májovky" o kterých jsem si myslel že jsou první, takže nejsou. :)

Dozrávání třešní

Napísané: 05 Jún 2023, 14:21
od používateľa david
Rivan rozhodně berte, u nás je nyní (5. 6.) plně zralý a celkem velký, a vybarvovat k jídlu pravidelně začíná (i letos v té kose) 25.5. Z nejranějších mu jednoznačně dávám zelenou, Burlat a spol. začíná až nyní (i Aranka), tam je sice větší pevnost, i velikost. Rivanu vůbec nevadily ty mrazy v dubnu a ne úplně příznivé počasí k opylení, ale Burlatu a dalším následujícím už ano.

Dozrávání třešní

Napísané: 05 Jún 2023, 15:22
od používateľa Mikeš13
Tady Rivan moc neplodí (Colt, ptáčnice) navíc Kaštánka dozrává s Rivanem současně, často i dříve. Chuťově je pak Kaštánka jinde.

Dozrávání třešní

Napísané: 05 Jún 2023, 21:13
od používateľa M.H
Tak tedy májovky Burlat dnes, pokud to jsou opravdu ony? Z jižní strany už je většina zralých, díky slunku a počasí bez deště a i přes studené noci je chuť vynikající, ty akorát červené jsou v nejlepší kvalitě v poměru kyselinky /aroma/ cukr a jsou pevné křupavé. Našel jsem pár už tmavočervených, jsou sice sladší, ale už tak nekřupou a mají méně kyselin, ty jsem bral vždy na zavaření na kompot, i ty tmavočervené zůstávají pevné při zavaření. Velikostí jsou docela velké.

Někdo se tu předtím ptal na třešně na Ostravsko, tak doporučuju, pokud jich nezničí trvale lijáky - celodenní déšť vydrží, ale mrakomora ne, tak jsou nenáročné a mrazuodolnost se mi zdá že je lepší jak u Kaštánky.

Původ Burlat se uvádí Jižní Francie, ale někde je uvedeno Maroko rok 1936 tak nevím co je pravda. No každopádně plodí i tu na severu už 25 let strom bez starostí, i přes ty nové pohromy moniliové úžehy, monilia plodů celé trsy, a silné jarní mrazy na velkém stromě je dostatek i pro kosy.

Jstem zvědav taky na tu třešeň Rivan, to si ještě minimálně 2 roky počkám než naroste.

Dozrávání třešní

Napísané: 12 Jún 2023, 18:47
od používateľa M.H
Burlat dnes je v maximální zralosti. Sbíráno ze 7 metrů ze žebříku kde jich je víc. Průměrná cukernatost 17brix, ty tmavší mají přes 20brix :shock:, to bych dříve bez refraktometru nevěřil, na to že se jedná o rané třešně. V takovém stavu se dají kompotovat a asi i pálit, ale sbírat do bečky bych je nechtěl. :)

Chuťově dužina je měkčí už nekřupe, ale pevná dá se vykusovat a drží, šťavnaté sladké, lehce kořenité díky cukernatosti, vysoce návykové, něco jako džus, kvalita letos i přes podprůměrné počasí je vynikající, možná je to díky menší násadě po mrazech. Velikost - velké plody. Už obírají i špaci, ale zatím malé hejna tak do 200 špaků.

Když porovnám ty první plody co uzrály cca před týdnem, tak ty byly chuťově jiné, méně cukernaté, křupavější, ale měly více osvěžující třešňové kyselinky, jiná chuť i aroma- bodově bych ohodnotil ty první zrající plody stejně jako ty nynější tmavé v plné zralosti ... jakoby to byly 2 odlišné odrůdy, vůbec neplatí že chuť je podle barvy čím tmavší tím lepší - není to tak.

Mezi bouřkami stačili plody oschnout, praskání se objevilo u některých plodů. Je to jediný bezúdržbový druh stromu v zahradě, ze kterého je každoroční užitek. Někdo si tu stěžoval že mu třešně nejdou, jestli je to kromě mrazů i půdou, možná.

Dozrávání třešní

Napísané: 14 Jún 2023, 21:21
od používateľa M.H
Nálety špaků jsou v plném proudu, od vrchu shazují černé třešně, tak ještě rychle natrhat co se dá. Dnes 3kg.
V druhé zahradě jsem objevil pár nezmrzlých Kaštánek 2TT, jsou už taky plně zralé, ale pokud na stromě není aspoň desítky kg třešní, tak to sežerou ptáci.

Dozrávání třešní

Napísané: 21 Jún 2023, 14:21
od používateľa Jirka61
Rané třešně pomalu končí. Už jsou i červivé. Bylo jich dost na jídlo i na marmošku.
IMG_20230621_135948.jpg
Pozdní Regina ještě není. Ale bude jí taky dost. J.
IMG_20230621_135531.jpg

Dozrávání třešní

Napísané: 21 Jún 2023, 21:31
od používateľa Štěpánka.3
4.6. jsem důkladně ošetřila třešeň Moventem a těšila se na třešně bez červíků. Zase marně ☹️
Ochranná lhůta skončí v sobotu a červi tam jsou. Možná jsem to postříkala moc pozdě, bez černý už byl víc jak v plném květu (ale to bych čekala, že systémový prostředek malé červíky zahubí) a nebo ten účinek postřiku netrvá 3 týdny.

Dozrávání třešní

Napísané: 22 Jún 2023, 08:40
od používateľa rony
Regina je u mna prekvapivo uz takmer zrela, pekne vyfarbena, ale ona je lepsia ked je velmi tmava, to este nie je.
Zostalo dost malo po utokoch nosanikov a pod.
Cervikov neriesim, pocasie ceresniam praje, je sucho.

Dozrávání třešní

Napísané: 22 Jún 2023, 12:01
od používateľa Jirka61
Regina je sice hodne pozdní kultivar, ale už jako růžová, světle červená je sladká a dá se jíst. Ideální na kompot stejně jako Napoleonka. J.