U Stelly slabší chuť bude asi tím přeplozováním, je výrazný rozdíl jestli je v trsu 20 třešní nebo po mrazech/moniliovém úžehu zbydou 3 třešně v trsu ale nadprůměrné chuti.Gabriela napísal: ↑01 Júl 2023, 08:14Letos nejranejsi třešní u mě byla Earlise, podnoz Gisela 5, strom má previsle větve, trochu křehké- ve větru se letorosty dokáží i zlomit, třešně pěkné, velké, na ranou tresni pevná krupava duznina, spíše světlejší barvy, velmi chutnala i ptactvu a to zde letos nebyli spacci . Po desti mela trochu snahu praskat. Nevyhoda je určitě náchylnost na moniliozu, letos jsem nepostrikala, ale příští rok už musím.
Těsně za Earlise zrala noname třešeň na Coltu, měla to být Rivan, ale úplně mi nesedí doba zrání a také třešně jsou krupave, podobné Earlise, tmavší duznina, moc dobré. Jen ten Colt jako podnoz je slabší, třešní méně a zbytečně vysoko
Až nečekaně mi vyšla dobou zrání další noname třešeň, která přesně navazovala. Tentokrát tmava duznina, trošku mekkci konzistence, tvar více zplostely, veliké třešně, také výborné, jen opět na Coltu.
Aktuálně je trošku pauza, začíná dozravat Tamara na Gisele,kupodivu monilioza v pohodě, ale na některých plodech se nějaký neduh objevil. Chuťově je Tamara úplně odlišná od jinych třešní, duznina pevná, krupava.
Neskutecna třešeň co se týče plodnosti a zdravotního stavu je Stella na Gisele 5, minulý rok i letos je úplně obalena, řekla bych až nezdrave Chuťově bych řekla nic mimořádného, ale není špatná, uvidíme letos, aktuálně teprve zraje.
Poslední nejpozdnejsi třešeň je Staccatto, ta je ještě téměř zelená. Je hodně náchylná na moniliozu. Dobrá k prodloužení sklizně třešní. Chuťově musím letos pořádně vyzkoušet, vloni bych řekla spíš takový průměr.
Jinak díky za ten popis odrůd, zaujala mě ta Earlise, je to kříženec Burlatu, takže ta křupavá dužina odpovídá, a v popisu je uvedeno zrání 4-5dní před Burlatem, někde je označena jako 1TT, takže nejranější podobně jako Rivan a ještě je nějaká Německá rychlice - zkoušel někdo plody jaká je Německá rychlice ?