Rok třešní

Ivan Hlavatý
Príspevky: 2711
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

07 Jan 2022, 18:28

Efs Mechobrosthenes napísal:
07 Jan 2022, 17:36
...sliji šťávu a dole zůstanou kostky. Ty propláchnu a dám vysušit pro další využití...
Mohli by ste prosím bližšie špecifikovať to "další využití" ? Ďakujem. IH
Používateľov profilový obrázok
Efs Mechobrosthenes
Príspevky: 10
Dátum registrácie: 07 Jún 2020, 19:30

07 Jan 2022, 18:35

Moje žena je zašívá do pytlíků, polštářků, které se dají nahřívat třeba v mikrovlnce a pak zahřívají třeba nohy, záda, krk, břicho...
Bítešská náhorní rovina, 500 m n. m
Ivan Hlavatý
Príspevky: 2711
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

07 Jan 2022, 19:00

Efs Mechobrosthenes napísal:
07 Jan 2022, 18:35
Moje žena je zašívá do pytlíků, polštářků, které se dají nahřívat třeba v mikrovlnce a pak zahřívají třeba nohy, záda, krk, břicho...
Áno, to poznám. Vďaka za odpoveď. IH
přasličák
Príspevky: 470
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

08 Jan 2022, 08:09

Děkuji za odpověď. Velice jednoduchý postup. Příště to vyzkouším i u švestek. Nechám jich tam jen část.
vysloužil
Príspevky: 2317
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

08 Jan 2022, 10:54

Efs Mechobrosthenes napísal:
07 Jan 2022, 17:36
přasličák napísal:
02 Aug 2021, 18:21
...Třešně je potřeba hlídat. Po třech týdnech kvašení tam ještě jsou 3 procenta nepřekvašeného cukru. Takže ještě chvíli a do palírny.
Je důležité, čím měříte. Ponorné hustoměry jsou OK, refraktometr při nízkých hodnotách "kecá".
přasličák napísal:
02 Aug 2021, 18:21
...Zajímalo by mne, má li někdo zkušenosti s odstraněním pecek z kvasu před vlastním pálením. Jinak bývá v destilátu na můj vkus velmi silné "mandlové " aróma.
Mám raději třešňovici třešňovou (nikoli jádrovou), proto vypeckovávám. Dělám to však takto: Ovoce pomačkám nebo spíše proženu ručním řepovým struhadlem. Ze začátku kvašení několikrát promíchám, aby se kostky oddělily od "marmelády" a sedly dolů. Před pálením přenesu "marmeládu" z vršku, sliji šťávu a dole zůstanou kostky. Ty propláchnu a dám vysušit pro další využití. Ve kvasu zůstane jen úplné minimum kostek, které již nenaruší ovocnou, medovou a lehce "dřevěnou" vůni kořaličky.

Hodně zdaru.
Chuť pecek přechází do destilátu dvěma způsoby. 1. Macerací při kvašení a 2. louhováním zatepla při destilaci. Odstraněním pecek před pálením se příchuť jader výrazně omezí, ale nezmizí úplně To by se třešně musely odpeckovat při zakládání kvasu, i takoví nadšenci jsou. Otázkou je, zda příchuť jader je či není v třešňovici ku prospěchu. Za sebe mohu říci, že v třešňovici z velkých chrupek (kdy objem pecky je relativně menší a chuť dužiny méně výrazná) je jádrová příchuť přínosem. Naopak pálenka z ptáčnic (nebo chuťově jim podobných tmavých srdcovek) - považovaná za top mezi třešnovicemi podobně jak durancie u slivovic - své dokonalé aroma rozvine lépe bez pecek.
Napísať odpoveď