Slivka Jolina

Peb
Príspevky: 1840
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Slivka Jolina

22 Jan 2021, 18:02

Dobry deň ..
Spomínala sa tu slivka Jolina ,skúšali ste ju už niekto pestovať ? Viete mi prosím napísať niečo o jej chuti ,odolnosti ..rozhodujem sa medzi jolinou a jogantou ..
Ďakujem
BB kraj 465 mnm
larix
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Slivka Jolina

18 Apr 2022, 23:37

Prešiel rok, stále nemá nikto žiadne skúsenosti?
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 06:00

Čakám prvú úrodu na Joline mám 3 stromky podpnik Wavit potom dám vedieť.
Screenshot_20220408-203441_Messenger.jpg
Screenshot_20211211-155452_Google PDF Viewer.jpg
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 09:11

larix napísal:
18 Apr 2022, 23:37
Prešiel rok, stále nemá nikto žiadne skúsenosti?
Skúsenosť nemám, len pridám pre informovanosť pôvod (rodičovské odrody) tejto slivky (foto 1).
Zaujímavé je, že samotní nemeckí šľachtitelia ju predstavujú ako "vizuálne dobrá, chuťovo priemerná odroda, vhodná na pečenie" (foto 2). Takéto 'striedme' hodnotenie nebýva obvyklé, obzvlášť od autorov odrody. (Ako múdro vravieva jeden môj známy - "Právda to byt móže, ale aj nemosí"). 😀

(Hádam je ešte vhodné dodať, že avizovaná 'rezistencia' voči šarke je na podklade hypersenzitivity - vlastnosť zdedená po rodičovi Jojo). IH

Screenshot_20220419-085735_Chrome.jpg
Screenshot_20220419-090002_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 09:59

Pokud by Jolina chutnala jako její sestra Joganta, budu spokojen. Chuť bych hodnotil jako nadprůměrnou, vadí mi jen poněkud pozdní dozrávání.
larix
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 10:49

Z trojice Jofela, Jolina, Joganta by mala byť najchutnejšia Jofela.
Výhodou Joliny (okrem PPV hypersenzitivity) by mali byť veľké plody - až 60 g.
V internetovom predaji chýba.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 11:06

larix napísal:
19 Apr 2022, 10:49
Z trojice Jofela, Jolina, Joganta by mala byť najchutnejšia Jofela.
Výhodou Joliny (okrem PPV hypersenzitivity) by mali byť veľké plody - až 60 g.
V internetovom predaji chýba.
Mně to přijde asi nastejno (Jofela x Joganta, jolinu jsem zatím neochutnal), dokonce bych o malý kousek výš hodnotil Jogantu. Ale jsou to jen první ochutnávky.
larix
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 11:14

Všimol som si, že u vás sa viacero odrôd správa trochu netypicky, v rozpore so všeobecnými skúsenosťami. Možno, že to je vašimi špecifickými podmienkami.
Inak, napadlo mi v súvislosti s vašou Katinkou a výrazným zhoršením kvality plodov v neskoršom veku stromu - nemôžu byť príčinou skôr hubové choroby a nie šarka? Na vašich fotkách som si totiž všimol hubami dosť poškodené listy a veľa lišajníkov na konároch (asi vlhko). Len uvažujem.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 14:54

larix napísal:
19 Apr 2022, 11:14
Všimol som si, že u vás sa viacero odrôd správa trochu netypicky, v rozpore so všeobecnými skúsenosťami. Možno, že to je vašimi špecifickými podmienkami.
Inak, napadlo mi v súvislosti s vašou Katinkou a výrazným zhoršením kvality plodov v neskoršom veku stromu - nemôžu byť príčinou skôr hubové choroby a nie šarka? Na vašich fotkách som si totiž všimol hubami dosť poškodené listy a veľa lišajníkov na konároch (asi vlhko). Len uvažujem.
Myslím, že nejsem sám, kdo pozoruje rapidní zhoršení kvality plodů Katinky. Podobné zkušenosti má např. i Mirek Přasličák. Které houbové choroby máte na mysli? Pozoruji nějakou tu dírkovitost listů, případně monilii. Puchrovitost jsem neviděl dlouho. Nemyslím si, že by byly příčinou ztráty chuti plodů, stejně jako lišejník na větvích. Ostatně stejně jsou na tom ostatní slivoně, kde problémy s plody nejsou.
Souhlasím, že moje specifické podmínky jsou příčinou nízké kvality pozdních odrůd (Presenta. Elena, Tophit), které úplně nedozrají. To se samozřejmě Katinky netýkalo.
larix
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Slivka Jolina

19 Apr 2022, 22:50

vysloužil napísal:
19 Apr 2022, 14:54
Myslím, že nejsem sám, kdo pozoruje rapidní zhoršení kvality plodů Katinky. Podobné zkušenosti má např. i Mirek Přasličák.
Skúsenosti pána Přasličáka som nezaregistroval. Práve dnes pridal svoju skúsenosť aj "galloway pippin" v téme o Katinke. Takže vaše skúsenosti nie sú ojedinelé.
vysloužil napísal:
19 Apr 2022, 14:54
Které houbové choroby máte na mysli? Pozoruji nějakou tu dírkovitost listů, případně monilii. Puchrovitost jsem neviděl dlouho. Nemyslím si, že by byly příčinou ztráty chuti plodů, stejně jako lišejník na větvích.
Tie lišajníky som spomenul iba ako indíciu, že pracujete v podmienkach s vyššou vzdušnou vlhkosťou. Hubové choroby som myslel všeobecne na listoch, napr. na tejto fotke download/file.php?id=4453&mode=view ale aj na zopár iných (nechce sa mi to vyhľadávať) nevyzerajú listy úplne ok, aj keď pri bližšom pohľade je tam naozaj iba dierkovitosť a možno deformácie spôsobené voškami.
vysloužil napísal:
19 Apr 2022, 14:54
Ostatně stejně jsou na tom ostatní slivoně, kde problémy s plody nejsou.
Toto je veľavravná poznámka.

Summa summarum, vyzerá to tak, že za zhoršenou kvalitou plodov bude naozaj šarka.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Napísať odpoveď