Dobry deň ..
Spomínala sa tu slivka Jolina ,skúšali ste ju už niekto pestovať ? Viete mi prosím napísať niečo o jej chuti ,odolnosti ..rozhodujem sa medzi jolinou a jogantou ..
Ďakujem
Slivka Jolina
Slivka Jolina
Prešiel rok, stále nemá nikto žiadne skúsenosti?
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Slivka Jolina
Čakám prvú úrodu na Joline mám 3 stromky podpnik Wavit potom dám vedieť.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Slivka Jolina
Skúsenosť nemám, len pridám pre informovanosť pôvod (rodičovské odrody) tejto slivky (foto 1).
Zaujímavé je, že samotní nemeckí šľachtitelia ju predstavujú ako "vizuálne dobrá, chuťovo priemerná odroda, vhodná na pečenie" (foto 2). Takéto 'striedme' hodnotenie nebýva obvyklé, obzvlášť od autorov odrody. (Ako múdro vravieva jeden môj známy - "Právda to byt móže, ale aj nemosí").
(Hádam je ešte vhodné dodať, že avizovaná 'rezistencia' voči šarke je na podklade hypersenzitivity - vlastnosť zdedená po rodičovi Jojo). IH
Slivka Jolina
Pokud by Jolina chutnala jako její sestra Joganta, budu spokojen. Chuť bych hodnotil jako nadprůměrnou, vadí mi jen poněkud pozdní dozrávání.
Slivka Jolina
Z trojice Jofela, Jolina, Joganta by mala byť najchutnejšia Jofela.
Výhodou Joliny (okrem PPV hypersenzitivity) by mali byť veľké plody - až 60 g.
V internetovom predaji chýba.
Výhodou Joliny (okrem PPV hypersenzitivity) by mali byť veľké plody - až 60 g.
V internetovom predaji chýba.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Slivka Jolina
Mně to přijde asi nastejno (Jofela x Joganta, jolinu jsem zatím neochutnal), dokonce bych o malý kousek výš hodnotil Jogantu. Ale jsou to jen první ochutnávky.
Slivka Jolina
Všimol som si, že u vás sa viacero odrôd správa trochu netypicky, v rozpore so všeobecnými skúsenosťami. Možno, že to je vašimi špecifickými podmienkami.
Inak, napadlo mi v súvislosti s vašou Katinkou a výrazným zhoršením kvality plodov v neskoršom veku stromu - nemôžu byť príčinou skôr hubové choroby a nie šarka? Na vašich fotkách som si totiž všimol hubami dosť poškodené listy a veľa lišajníkov na konároch (asi vlhko). Len uvažujem.
Inak, napadlo mi v súvislosti s vašou Katinkou a výrazným zhoršením kvality plodov v neskoršom veku stromu - nemôžu byť príčinou skôr hubové choroby a nie šarka? Na vašich fotkách som si totiž všimol hubami dosť poškodené listy a veľa lišajníkov na konároch (asi vlhko). Len uvažujem.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Slivka Jolina
Myslím, že nejsem sám, kdo pozoruje rapidní zhoršení kvality plodů Katinky. Podobné zkušenosti má např. i Mirek Přasličák. Které houbové choroby máte na mysli? Pozoruji nějakou tu dírkovitost listů, případně monilii. Puchrovitost jsem neviděl dlouho. Nemyslím si, že by byly příčinou ztráty chuti plodů, stejně jako lišejník na větvích. Ostatně stejně jsou na tom ostatní slivoně, kde problémy s plody nejsou.larix napísal: ↑19 Apr 2022, 11:14Všimol som si, že u vás sa viacero odrôd správa trochu netypicky, v rozpore so všeobecnými skúsenosťami. Možno, že to je vašimi špecifickými podmienkami.
Inak, napadlo mi v súvislosti s vašou Katinkou a výrazným zhoršením kvality plodov v neskoršom veku stromu - nemôžu byť príčinou skôr hubové choroby a nie šarka? Na vašich fotkách som si totiž všimol hubami dosť poškodené listy a veľa lišajníkov na konároch (asi vlhko). Len uvažujem.
Souhlasím, že moje specifické podmínky jsou příčinou nízké kvality pozdních odrůd (Presenta. Elena, Tophit), které úplně nedozrají. To se samozřejmě Katinky netýkalo.
Slivka Jolina
Skúsenosti pána Přasličáka som nezaregistroval. Práve dnes pridal svoju skúsenosť aj "galloway pippin" v téme o Katinke. Takže vaše skúsenosti nie sú ojedinelé.
Tie lišajníky som spomenul iba ako indíciu, že pracujete v podmienkach s vyššou vzdušnou vlhkosťou. Hubové choroby som myslel všeobecne na listoch, napr. na tejto fotke download/file.php?id=4453&mode=view ale aj na zopár iných (nechce sa mi to vyhľadávať) nevyzerajú listy úplne ok, aj keď pri bližšom pohľade je tam naozaj iba dierkovitosť a možno deformácie spôsobené voškami.
Toto je veľavravná poznámka.
Summa summarum, vyzerá to tak, že za zhoršenou kvalitou plodov bude naozaj šarka.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5