Odkopok je geneticky totožný a materským stromom (resp.s jeho podpníkom). Pri semenáčoch to tak už samozrejme nemusí byť. Pre Duranziu je typická zlá odlúčiteľnosť kôstky od dužiny. Táto vlastnosť sa pri slivkách dosť húževnato dedí, takže je otázkou, či "Duranzia" s odlúčiteľnou kôstkou je ešte vôbec klon Duranzie, alebo úplne nová odroda (semenáč Duranzie po opelení neznámou paternálnou odrodou).M.H napísal: ↑01 Máj 2021, 13:10Jestli se letos dočkám úrody - Durancie už kvetou taky jako poslední , zkusím nafotit plody na posouzení.
Na webu se lze dočíst, že Durancie je stará odrůda, která se množila i odkopky a používala se na podnože taky ze semenáčů.
V podstatě to samé by mělo být s Jaderničkou, množila se z jadérek, podle lokalit bylo velké množství klonů.
Pre zaujímavosť pridávam ešte záver jednej bakalárskej práce, zaoberajúcej sa slivkami - najmä z pohľadu ich využitia (konzumácia, pálenie, lekvár, sušenie...). Duranzia tam vôbec, ale absolútne vôbec nie je spomenutá - nielen v závere, ale ani v celej práci. Ani raz. Ani v súvislosti s pálením slivovice (!!!). Ako môže byť Duranzia odignorovaná v súvislosti s destilátmi zo sliviek, a to prosím v Českej republike (dokonca na Morave !!!) - to mi teda hlava neberie. Autor/ka bakalárky a aj jej oponent by sa mali za to do konca života hanbiť . IH
(Miloš, čo Ty ako degustátor zo súťaží slivkových destilátov na to povieš ?)