Agenská
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Agenská
Agenská (Ažanská slíva) stará odrůda původem z Francie.Dnes jsem obral prvních pár plodů z mladého stromku (3 roky po výsadbě).Plody jsou zbarveny do modro-růžova a vypadají jakoby nezralé.Dužina je šťanatá a neodlučitelná od pecky.Chuťově připomíná Durancii,vysoká cukernatost s minimem kyselin 31 Brix.Na první úrodu "slušná práce".
Agenská
Nevím přesně, kam Ariadnina otázka míří. Supersladké švestky mají smysl především jako surovina na kvas a tam je otázka odlučitelnosti vcelku zbytečná. Nicméně většina pozdních odrůd švestek má vysokou cukernatost a souasně dobrou odlučitelnost pecky. Namátkou: Gabrovská, Č. rodna,Tuleu gras, Presenta, samozřejmě Domácí (+Bystrická, Dolanka, Hamanova, ....) Elena, Anna Spath, Topend a plno dalších. Kruciální otázky jsou dvě: jestli v dané lokalitě stihne tato švestka dozrát a jak se se projeví tlak šarky v daném roce.
Agenská
Jestli modrou rynglí myslíte hojně rozšířenou Althanovu, tak ta tolik sladká není a chybí ji i aroma, pro které si ZR cením. Jinak Althanova je chuťově chvalitebná (2), velká, šťavnatá, plnič beček. Ráda přeplozuje, láme se a velkou část úrody si rozdělí hmyz a monilie. Záleží na počasí.
S jinými modrými rynglemi zkušenost nemám.
Mezi velmi sladké ovoce patří Nancyská mirabelka, velmi aromatická, monilií tolik netrpí. Tím ale dobré vlastnosti podle mě končí. Plodí velmi dlouho po výsadbě, u mě tuším 7let, plody jsou menší jak třešně a taky málo šťavnaté. Alespoň tedy v mé lokalitě.