Agenská

Červenka Jiří
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34

Agenská

25 Sep 2020, 16:49

Agenská (Ažanská slíva) stará odrůda původem z Francie.Dnes jsem obral prvních pár plodů z mladého stromku (3 roky po výsadbě).Plody jsou zbarveny do modro-růžova a vypadají jakoby nezralé.Dužina je šťanatá a neodlučitelná od pecky.Chuťově připomíná Durancii,vysoká cukernatost s minimem kyselin 31 Brix.Na první úrodu "slušná práce".
Prílohy
Agenská
Agenská
Agenská
Agenská
Agenská
Agenská
ariadna30
Príspevky: 2863
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Agenská

25 Sep 2020, 16:51

Vyzera super..existuje nejaka super sladka slivka, u ktorej sa da kostka lahko oddelit?
vysloužil
Príspevky: 4704
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Agenská

25 Sep 2020, 23:02

Nevím přesně, kam Ariadnina otázka míří. Supersladké švestky mají smysl především jako surovina na kvas a tam je otázka odlučitelnosti vcelku zbytečná. Nicméně většina pozdních odrůd švestek má vysokou cukernatost a souasně dobrou odlučitelnost pecky. Namátkou: Gabrovská, Č. rodna,Tuleu gras, Presenta, samozřejmě Domácí (+Bystrická, Dolanka, Hamanova, ....) Elena, Anna Spath, Topend a plno dalších. Kruciální otázky jsou dvě: jestli v dané lokalitě stihne tato švestka dozrát a jak se se projeví tlak šarky v daném roce.
ariadna30
Príspevky: 2863
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Agenská

26 Sep 2020, 07:35

Supersladku myslim na jedlo, u sliviek to mam, tak, ze cim sladsia tym lepsia😀 U ostatneho ovocia uvitam aj kyslu chut. Tak nieco z odporucanych si posadim.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2212
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Agenská

26 Sep 2020, 11:31

Zkuste Zelenou renklódu - chuťově/pocitově hodně sladká, ale měřený obsah cukru je poměrně nízký.
hugovotr
Príspevky: 658
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

Agenská

26 Sep 2020, 13:34

ZR je skvělá, cukernatost kolem 23 není až tak málo. Pravda, ne u všech plodů, většina kolem 20.
ariadna30
Príspevky: 2863
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Agenská

26 Sep 2020, 13:51

Zelenu uz mam,je uzasna. Je aj modra ringlota taka sladka? Dozrieva zelena v rovnakom case ako modra?
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2212
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Agenská

26 Sep 2020, 17:15

Pěkně vyzrálé Zelené tady byly kolem 21-22 °Bx, což se v porovnání třeba s TT zdá málo, ale jak jsem psal, pocitově se to zdá hodně sladký.
hugovotr
Príspevky: 658
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

Agenská

26 Sep 2020, 20:02

ariadna30 napísal:
26 Sep 2020, 13:51
Zelenu uz mam,je uzasna. Je aj modra ringlota taka sladka? Dozrieva zelena v rovnakom case ako modra?
Jestli modrou rynglí myslíte hojně rozšířenou Althanovu, tak ta tolik sladká není a chybí ji i aroma, pro které si ZR cením. Jinak Althanova je chuťově chvalitebná (2), velká, šťavnatá, plnič beček. Ráda přeplozuje, láme se a velkou část úrody si rozdělí hmyz a monilie. Záleží na počasí.
S jinými modrými rynglemi zkušenost nemám.
Mezi velmi sladké ovoce patří Nancyská mirabelka, velmi aromatická, monilií tolik netrpí. Tím ale dobré vlastnosti podle mě končí. Plodí velmi dlouho po výsadbě, u mě tuším 7let, plody jsou menší jak třešně a taky málo šťavnaté. Alespoň tedy v mé lokalitě.
Napísať odpoveď