Bystrická muškátová
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Bystrická muškátová
Náhodný semenáč původem z Maďarska.Z pravých švestek má nejmenší plody ale za to nejkvalitnější.Cukernatost 25 Brix.
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Bystrická muškátová
Porovnat se nedají,chuť,pevnost dužiny,vyrovnaný poměr cukru a kyselin,líp se hodí na pečení,sušení,pálení i povidla se nemusí tak dlouho vařit.Co jsem vyzkoušel tak se těmto odrůdám přibližuje jen Toptaste a Jofela a to asi proto že v sobě nosí geny pravých slivek ( Toptaste Domácí x Valor ,Jofela Jojo x Felsina).Nejsou tolik likvidovány moniliovou hnilobou a jsou odolnější na jarní mrazy.Taková Haroma,Presenta,Lipnická,Topking z 90% na jaře vymrzly v květu a zbytek zkosila moniliová hniloba.Na některých větvích tady šarku mám,poškozených plodů je zanedbatelné množství tak 2-3 %.
Bystrická muškátová
Zdravím vás.
Viete mi prosím niekto poradiť, kde by sa dala kúpiť Bystrická muškátová na podpníku St. Julien A? Google nenašiel nič, všade je v ponuke iba na myrobaláne...
Ďakujem.
Viete mi prosím niekto poradiť, kde by sa dala kúpiť Bystrická muškátová na podpníku St. Julien A? Google nenašiel nič, všade je v ponuke iba na myrobaláne...
Ďakujem.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Bystrická muškátová
Asi je fakt všade len na myrobaláne. Jednu radu by som si ale dovolil: teraz by som už slivku nekupoval ani nesadil. Nechal by som to na jeseň.
Ešte otázka ohľadom 'muškátových' odrôd: predpokladám, že Bystrická muškátová a Debrecínska muškátová sú dve rôzne odrody (aj keď obe sú zrejme klony Domácej slivky). Ak je to tak, vie mi niekto povedať, aké sú medzi nimi rozdiely ? (Debrecínsku muškátovú som sadil teraz na jeseň 2020, ujala sa pekne). IH
Bystrická muškátová
Jasné, tiež radšej sadím na jeseň. Ale túto kombináciu slivky a podpníka zháňam už od októbra 2019. Tak mi napadlo, či by niekto nevedel poradiť tu. Ďakujem za odpoveď.Ivan Hlavatý napísal: ↑18 Máj 2021, 21:27Asi je fakt všade len na myrobaláne. Jednu radu by som si ale dovolil: teraz by som už slivku nekupoval ani nesadil. Nechal by som to na jeseň.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Bystrická muškátová
Je to divné. V literatuře se píše, že myrobalán je dobrá podnož, ale ne na pravé Domácí švestky. Stromy na myrobalánech dosahují velkých rozměrů, plody jsou kvalitní, ale plodnost spíš nižší. Naopak pro renklódy a slívy je myrobalán ideální, neboť stromy tak rychle nestárnou a s plodností problémy nejsou.larix napísal: ↑21 Máj 2021, 11:26Jasné, tiež radšej sadím na jeseň. Ale túto kombináciu slivky a podpníka zháňam už od októbra 2019. Tak mi napadlo, či by niekto nevedel poradiť tu. Ďakujem za odpoveď.Ivan Hlavatý napísal: ↑18 Máj 2021, 21:27Asi je fakt všade len na myrobaláne. Jednu radu by som si ale dovolil: teraz by som už slivku nekupoval ani nesadil. Nechal by som to na jeseň.
Řešení mě napadá jen jedno. Koupit si jinou slivoň na podnoži, kterou si přejete a muškátovou na ni naštěpovat.
Bystrická muškátová
V mojich podmienkach (veľké ale nerovnomerne rozložené ročné úhrny zrážok, ťažká, studená a málo výživná kambizem na kremenci) mám s myrobalánom ako slivkovým podpníkom negatívne skúsenosti - extrémne neskorý nástup rodivosti (maximum až viac ako 10 rokov po výsadbe), odumieranie koreňového systému, malý hrúbkový prírastok (v porovnaní s navrúbľovanou odrodou) atď. , naopak St. Julien A je u mňa top podpník na kôstkoviny.vysloužil napísal: ↑22 Máj 2021, 13:32Je to divné. V literatuře se píše, že myrobalán je dobrá podnož, ale ne na pravé Domácí švestky. Stromy na myrobalánech dosahují velkých rozměrů, plody jsou kvalitní, ale plodnost spíš nižší. Naopak pro renklódy a slívy je myrobalán ideální, neboť stromy tak rychle nestárnou a s plodností problémy nejsou.
Řešení mě napadá jen jedno. Koupit si jinou slivoň na podnoži, kterou si přejete a muškátovou na ni naštěpovat.
Uvažoval som tak ako vy ale okrem toho aj nad možnosťou vypestovať z kúpeného materiálu pravokorenný strom (zakorenenie odrezkov), keďže St. Julien A sa v maloobchode tiež bežne nepredáva a staré pravokorenné Bystrické slivky z odkopkov u nás prosperujú. Je to ale asi beh na dlhú trať.
Ďakujem za reakciu.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Bystrická muškátová
Švestka na myrobalánu Vám sama - pouhým podsazením - patrně nezpravokoření. Bylo by třeba třeba zaškrtit kmínek nad místem štěpování.
Bystrická muškátová
Uvažoval som nad polodrevitými odrezkami (ako som písal).
Spravokorenenie podsadením je tiež možnosť, takto by som ušetril nejaký ten čas.
A možno by stálo za pokus aj vzdušné potápanie (hřížení) alebo kopcovanie (tam by sa dal na rozdiel od podsadenia po čase odstrániť podpník úplne ale s rizikom straty celého stromu).
Ešte to premyslím. Ďakujem za tip.
Spravokorenenie podsadením je tiež možnosť, takto by som ušetril nejaký ten čas.
A možno by stálo za pokus aj vzdušné potápanie (hřížení) alebo kopcovanie (tam by sa dal na rozdiel od podsadenia po čase odstrániť podpník úplne ale s rizikom straty celého stromu).
Ešte to premyslím. Ďakujem za tip.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Bystrická muškátová
Nařízkovat vrbu, meruzalku nebo keřový rybíz je sranda. Horší je to s angreštem, lískou, myrobalánem. Řízkovat ušlechtilé slivoně, jabloně, meruňky, broskvoně jde asi také, ale chce to znalosti, dobré podmínky a profesionální přístup (substrát, vlhkost, mlžení, aj.). V amatérských podmínkách bych se do toho nepouštěl.
Bez ohledu na úspěšnost takového množení není ani po ujmutí dobrý výsledek zaručený. Nemáme ověřené, jak kvalitní kořeny ta která odrůda bude mít. , jak bujně poroste, jak bude plodná. Všechny nemusejí vyjít jako pravokořené durancie nebo Domácí švestky.
Bez ohledu na úspěšnost takového množení není ani po ujmutí dobrý výsledek zaručený. Nemáme ověřené, jak kvalitní kořeny ta která odrůda bude mít. , jak bujně poroste, jak bude plodná. Všechny nemusejí vyjít jako pravokořené durancie nebo Domácí švestky.