Švestka domácí
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Švestka domácí
Cukernatost nějak neřeším,dávám přednost kvalitě před kvantitou.Přebytečné cukry nekončí v kanále,nýbrž se spolu s aromatickými látkami navážou na alkohololové výpáry.Výsledný destilát je sladší a aromatičtější .
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Švestka domácí
Mám tomu rozumnět tak, že když předestiluji oslazenou vodu nebo oslazený lihový roztok bude destilát sladký?....Přebytečné cukry nekončí v kanále,nýbrž se spolu s aromatickými látkami navážou na alkohololové výpáry.Výsledný destilát je sladší a aromatičtější ....
*
Já měl vždy zato, že cukr nedestiluje ale zůstává ve vařáku. Ve výpalcích.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Švestka domácí
pravda je někde mezi. v první řade ve vařáku není jen oslazená voda, ale docela chemickej mišmaš - azeotropická směs. její vlastnosti se během destilace mění. navíc vše ve směsi je v interakci a nelze od sebe přesně oddělit jednotlivé látky (tedy pokud nemáte super kolonu) . Voda přece běžně při destilaci do produktu prochází, tzn. z kvasu který nemá zbytkový cukr odchází nesladká a z kvasu s vysokým obsahem zbytkoveho cukru sadká.
Nicméně , větší část samozřejmě skončí v kanálu což je škoda, přičemž stačilo kvas poředit a nechat kvasinky dokonat dílo
Jednodušší tak je, do výsledného destilátu přidat lžíci cukru . Vyjde to laciněji se stejným výsledkem
Nicméně , větší část samozřejmě skončí v kanálu což je škoda, přičemž stačilo kvas poředit a nechat kvasinky dokonat dílo
Jednodušší tak je, do výsledného destilátu přidat lžíci cukru . Vyjde to laciněji se stejným výsledkem
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Švestka domácí
ale to já přece nerozporuji , moje odpověď se týkala toho zda může zbytkový cukr přejít destilací do výsledného produktu.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Švestka domácí
někde jsem tu chválil vypeckovávač višní a třešní. dělá se stejný i na švestky
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Švestka domácí
Ja mam osvedceny ako odkostkovavac kuchynsky nozik
Švestka domácí
věřte, že je to nesrovnatelné
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Švestka domácí
V Uherském ostrohu nabízejí semenáč Domácí "Temano",údajně u ní zatím nebyly zpozorovány příznaky PPV.Ještě mě zaujala "velmi skorá švestka",název asi nikoho nezaujme,ale opět jsem porušil své předsevzetí (už žádné pokusy) a obě odrůdy jsem si předobjednal.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Švestka domácí
Jirko zaujímavé odrody.
Švestka domácí
Musím říci, že ta nabídka na asi největším českém e-shopu nepůsobí úplně důvěryhodně.
1. Co se rozumí pojmem "Zatím bez příznaků šarky"? Otestovat citlivost k viróze (např. metodou podočkování, není tak složité a trvá sotva 2 roky. Neměla by se odrůda prodávat až po otestování? Jinými slovy řečeno: "Šarku asi dostane".
2. Pojem "odolnější proti šarce než Domácí" je taky trochu eufemizmus. Odolnější než Domácí jsou prakticky všechny, takže je vlastně citlivá.
3. "Velmi skorá švestka" nemá jméno? Nebo se jedná o Katinku, kterou už všichni mají?
Na druhé straně kladně hodnotím, že udávají podnože, což u některých shopů není samozřejmostí.
Abych byl objektivní. I naši domácí šlechtitelé si s informacemi o šarce těžkou hlavu nedělají. Ve výpisu odrůd uvádějí tvar květů, listu a pecky (k čemu nám to je?), ale o míře tolerance k PPV taktně mlčí. Takové informace jsou mi - upřímně - k ničemu. Ale jinak zajímavé:
http://eagri.cz/public/web/file/652372/ ... e_2020.pdf
1. Co se rozumí pojmem "Zatím bez příznaků šarky"? Otestovat citlivost k viróze (např. metodou podočkování, není tak složité a trvá sotva 2 roky. Neměla by se odrůda prodávat až po otestování? Jinými slovy řečeno: "Šarku asi dostane".
2. Pojem "odolnější proti šarce než Domácí" je taky trochu eufemizmus. Odolnější než Domácí jsou prakticky všechny, takže je vlastně citlivá.
3. "Velmi skorá švestka" nemá jméno? Nebo se jedná o Katinku, kterou už všichni mají?
Na druhé straně kladně hodnotím, že udávají podnože, což u některých shopů není samozřejmostí.
Abych byl objektivní. I naši domácí šlechtitelé si s informacemi o šarce těžkou hlavu nedělají. Ve výpisu odrůd uvádějí tvar květů, listu a pecky (k čemu nám to je?), ale o míře tolerance k PPV taktně mlčí. Takové informace jsou mi - upřímně - k ničemu. Ale jinak zajímavé:
http://eagri.cz/public/web/file/652372/ ... e_2020.pdf