Švestka domácí

Červenka Jiří
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34

Švestka domácí

23 Sep 2020, 14:42

Cukernatost nějak neřeším,dávám přednost kvalitě před kvantitou.Přebytečné cukry nekončí v kanále,nýbrž se spolu s aromatickými látkami navážou na alkohololové výpáry.Výsledný destilát je sladší a aromatičtější .
Prílohy
krmení pro kvasinky (Domácí vekoplodá cca <br /><br />krmení pro kvasinky (Domácí cca 24 Brix)
krmení pro kvasinky (Domácí vekoplodá cca

krmení pro kvasinky (Domácí cca 24 Brix)
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2155
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Švestka domácí

23 Sep 2020, 16:41

....Přebytečné cukry nekončí v kanále,nýbrž se spolu s aromatickými látkami navážou na alkohololové výpáry.Výsledný destilát je sladší a aromatičtější ....
Mám tomu rozumnět tak, že když předestiluji oslazenou vodu nebo oslazený lihový roztok bude destilát sladký?
*
Já měl vždy zato, že cukr nedestiluje ale zůstává ve vařáku. Ve výpalcích.
:D
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Švestka domácí

23 Sep 2020, 19:50

pravda je někde mezi. v první řade ve vařáku není jen oslazená voda, ale docela chemickej mišmaš - azeotropická směs. její vlastnosti se během destilace mění. navíc vše ve směsi je v interakci a nelze od sebe přesně oddělit jednotlivé látky (tedy pokud nemáte super kolonu) . Voda přece běžně při destilaci do produktu prochází, tzn. z kvasu který nemá zbytkový cukr odchází nesladká a z kvasu s vysokým obsahem zbytkoveho cukru sadká.
Nicméně , větší část samozřejmě skončí v kanálu což je škoda, přičemž stačilo kvas poředit a nechat kvasinky dokonat dílo :)
Jednodušší tak je, do výsledného destilátu přidat lžíci cukru . Vyjde to laciněji se stejným výsledkem :thumbup:
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Švestka domácí

23 Sep 2020, 20:17

ale to já přece nerozporuji :) , moje odpověď se týkala toho zda může zbytkový cukr přejít destilací do výsledného produktu.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Švestka domácí

23 Sep 2020, 20:21

Jarda UH napísal:
23 Sep 2020, 12:23
Máte nějaký tip na osvědčenou vypeckivačku švestek?
někde jsem tu chválil vypeckovávač višní a třešní. dělá se stejný i na švestky :thumbup:
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Švestka domácí

23 Sep 2020, 20:23

Ja mam osvedceny ako odkostkovavac kuchynsky nozik😀
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Švestka domácí

23 Sep 2020, 20:26

věřte, že je to nesrovnatelné :thumbup:
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Červenka Jiří
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34

Švestka domácí

11 Okt 2020, 10:44

V Uherském ostrohu nabízejí semenáč Domácí "Temano",údajně u ní zatím nebyly zpozorovány příznaky PPV.Ještě mě zaujala "velmi skorá švestka",název asi nikoho nezaujme,ale opět jsem porušil své předsevzetí (už žádné pokusy) a obě odrůdy jsem si předobjednal.
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

Švestka domácí

11 Okt 2020, 11:41

Jirko zaujímavé odrody.
Screenshot_20201011-113949_Chrome.jpg
Screenshot_20201011-114016_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Švestka domácí

14 Okt 2020, 13:40

Musím říci, že ta nabídka na asi největším českém e-shopu nepůsobí úplně důvěryhodně.
1. Co se rozumí pojmem "Zatím bez příznaků šarky"? Otestovat citlivost k viróze (např. metodou podočkování, není tak složité a trvá sotva 2 roky. Neměla by se odrůda prodávat až po otestování? Jinými slovy řečeno: "Šarku asi dostane".
2. Pojem "odolnější proti šarce než Domácí" je taky trochu eufemizmus. Odolnější než Domácí jsou prakticky všechny, takže je vlastně citlivá.
3. "Velmi skorá švestka" nemá jméno? Nebo se jedná o Katinku, kterou už všichni mají?
Na druhé straně kladně hodnotím, že udávají podnože, což u některých shopů není samozřejmostí.

Abych byl objektivní. I naši domácí šlechtitelé si s informacemi o šarce těžkou hlavu nedělají. Ve výpisu odrůd uvádějí tvar květů, listu a pecky (k čemu nám to je?), ale o míře tolerance k PPV taktně mlčí. Takové informace jsou mi - upřímně - k ničemu. Ale jinak zajímavé:

http://eagri.cz/public/web/file/652372/ ... e_2020.pdf
Napísať odpoveď