Snad ještě něco tady:
https://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/p ... ez-szarki/
Švestka domácí
Švestka domácí
Na jiném e-shopu zase nabízejí dvě zimní odrůdy hrušek - Novembra a Nojabrskaja.
Švestka domácí
I ten článek trochu zavání reklamou. Ve šlechtitelské praxi se odolnost odrůdy k PPV testuje trochu jinak, než že koukáme, jestli stromek nemoc chytnul nebo ne. Např. pomocí infikovaných sazeniček náchylných odrůd k nimž se podočkuje testovaná odrůda. Výsledky pak dostaneme relativně brzy.Martin napísal: ↑14 Okt 2020, 18:13Snad ještě něco tady:
https://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/p ... ez-szarki/
Tako amatérsky jsem postupoval v 80. letech, kdy jsem hledal a nacházel stromy švestek plodící zdravé ovoce. Bral jsem si z nich rouby, ale dřív nebo později všechny na mé zahradě onemocněly.
Švestka domácí
Odporučam strankuEL Edgar napísal: ↑22 Sep 2020, 21:36Áno, ...koľko?
To by zaujímalo aj mňa. Už som túto otázku položil niekoľkokrát. Ale uspokojivú odpoveď som zatiaľ nedostal.
Ak sú podmienky na kvasenie nastavené správne, a priebeh je ideálny, koľko percent cukru dokážu premeniť kvasinky (divoké alebo selektívne) na alkohol?
Ak sa na vysokú cukornatosť sliviek pozeráme cez optiku "paliča", tak je otázka na mieste. Ale ak slivky plánujeme použiť na povidla tak vyššia cukornatosť je výhodou.
http://vinecko.6f.sk/Sladenie_a_kvasenie.html
Zaleži koľko alkoholu v kvase Vám kvasinky dokázu vyprodukovať. Dive kvasinky cca okolo 10-11 %, ak pridate ušlachtile vinne kvasinky tak 13%, ak nejake specialne na ovocne kvasy 16 %, turbokvasinky až 18-20 %
Ak kvasinky nepridavate, tak 20 % cukornatosti postačuje... Ak pridavate, viete si vypočítať podľa vzorca, koľko % je pre vás optimalnych.