Švestka domácí

Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Švestka domácí

14 Okt 2020, 20:14

Na jiném e-shopu zase nabízejí dvě zimní odrůdy hrušek - Novembra a Nojabrskaja.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Švestka domácí

17 Okt 2020, 20:46

Martin napísal:
14 Okt 2020, 18:13
Snad ještě něco tady:
https://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/p ... ez-szarki/
I ten článek trochu zavání reklamou. Ve šlechtitelské praxi se odolnost odrůdy k PPV testuje trochu jinak, než že koukáme, jestli stromek nemoc chytnul nebo ne. Např. pomocí infikovaných sazeniček náchylných odrůd k nimž se podočkuje testovaná odrůda. Výsledky pak dostaneme relativně brzy.
Tako amatérsky jsem postupoval v 80. letech, kdy jsem hledal a nacházel stromy švestek plodící zdravé ovoce. Bral jsem si z nich rouby, ale dřív nebo později všechny na mé zahradě onemocněly.
charles91
Príspevky: 563
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Švestka domácí

04 Apr 2021, 20:25

EL Edgar napísal:
22 Sep 2020, 21:36
vysloužil napísal:
21 Sep 2020, 22:51
Jaký smysl má cukernatost přesahující 20 nebo dokonce 30%? Kolik z toho dokážou kvasinky proměnit na alkohol?
Áno, ...koľko?
To by zaujímalo aj mňa. Už som túto otázku položil niekoľkokrát. Ale uspokojivú odpoveď som zatiaľ nedostal.
Ak sú podmienky na kvasenie nastavené správne, a priebeh je ideálny, koľko percent cukru dokážu premeniť kvasinky (divoké alebo selektívne) na alkohol?

Ak sa na vysokú cukornatosť sliviek pozeráme cez optiku "paliča", tak je otázka na mieste. Ale ak slivky plánujeme použiť na povidla tak vyššia cukornatosť je výhodou. ;)
Odporučam stranku
http://vinecko.6f.sk/Sladenie_a_kvasenie.html
vzorec.PNG
vzorec.PNG (29.56 KiB) 1982 zobrazení

Zaleži koľko alkoholu v kvase Vám kvasinky dokázu vyprodukovať. Dive kvasinky cca okolo 10-11 %, ak pridate ušlachtile vinne kvasinky tak 13%, ak nejake specialne na ovocne kvasy 16 %, turbokvasinky až 18-20 %

Ak kvasinky nepridavate, tak 20 % cukornatosti postačuje... Ak pridavate, viete si vypočítať podľa vzorca, koľko % je pre vás optimalnych.
Napísať odpoveď