Na "starém" fóru se kdysi rozebírala dvojakost Haganty, kdy někdo měl Hagantu, která dozrávala o dost dříve (bez ohledu na lokalitu) oproti uváděnému pozdnějšímu termínu zrání (po Domácí). Mám tu ranější - dozrává někdy ve třetí dekádě srpna (od 20. 8.). Habitus i chuť na Hagantu sedí.
Jak to máte s touto odrůdou vy?
Jinak mi připadá, že ji obaleč má raději než jiné odrůdy a plody také více než ochotně padají.
Haganta
Haganta
Dnes sklizeny poslední plody Haganty, později jak loni. Cukernatost 30Brix. Všem chutná, pěkně roste, celkem drží na stromě, monilie si vzala odhadem do 10% plodů. Je pravda, že obaleči chutná, nicméně letos si dal pohov.
Jsem s ní spokojený, loni jsem zasadil další dva stromy jako náradu za Valjevku. Vyhovuje mi i doba dozrávání +/- společně s Durancií, tu jsem ale letos kvůli masivnímu napadení monilií sklidil už začátkem října.
Jsem s ní spokojený, loni jsem zasadil další dva stromy jako náradu za Valjevku. Vyhovuje mi i doba dozrávání +/- společně s Durancií, tu jsem ale letos kvůli masivnímu napadení monilií sklidil už začátkem října.
Haganta
Tak jsem ji dnes zakoupil a zasadil.Snad se jí bude na Slovácku dařit.Mate někdo nějaké nové poznatky o chuti?Ještě bych měl jeden dotaz.Uvadi se,že je částečně samosprašná.Do jaké vzdálenosti by měl být opylovač?Děkuju za odpověď
Haganta
Na Slovácku se jí bude dařit určitě. Poznatky o chuti úplně nové nemám, jsou cca 15 let staré. Jestli máte na zahradě v dohledu jinou, současně kvetoucí slivoň, opylovače neřešte.
Haganta
Zlákal ma marketing, a vysadil som 3 stromy. Na jar minimalne jeden prevrubľujem.
Značná monília, (pestujem aj Domácu, Top Taste, + stare neznáme odrody) a žiadna z nich netrpí moniliou, ak aj ano, tak nie v takom rozsahu ako Haganda. Chuť - ani neviem, lebo slivky zráskavejú, a spadnu nedozreté - tvrdé ako kameň.
Mám tu najneskoršiu verziu Hagandy.
Jeden strom prevrubľujem, a dva ponecham na budúci rok.
Značná monília, (pestujem aj Domácu, Top Taste, + stare neznáme odrody) a žiadna z nich netrpí moniliou, ak aj ano, tak nie v takom rozsahu ako Haganda. Chuť - ani neviem, lebo slivky zráskavejú, a spadnu nedozreté - tvrdé ako kameň.
Mám tu najneskoršiu verziu Hagandy.
Jeden strom prevrubľujem, a dva ponecham na budúci rok.