Strana 8 z 22

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 31 Dec 2021, 19:36
od používateľa peter_z_tt
V mojich podmienkach je Toptaste dosť dobre oddeliteľná od kôstky (st. Julian) . Aj keď to nie je stopercentné tak to problémy nerobí. Čiastočná neoddelitelnosť niektorých plodov nevadí. Zároveň ale dodávam, že to bola iba tretia úroda, intenzívna zálievka, odhadom 10 kg.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 01 Jan 2022, 10:51
od používateľa Ivan Hlavatý
EL Edgar napísal:
01 Jan 2022, 10:13
Podobný problém som zaznamenal na broskyniach Radosť s tým rozdielom, že odlučiteľnosť kôstky je striedavá. A v posledných rokoch už len horšia. Dlho som predpokladal, že za to môžu faktory v danom roku (zrážky, výživa, teplota a pod.)
...kým pán Vysloužil nenapísal v jednom príspevku svoju teóriu o možnom vzájomnom vzťahu odlučiteľnosti kôstky a vírusom Šarky.
Môj pocit je taký, že trafil klinec po hlavičke...
Toto je naozaj téma na diskusiu. Netvrdím, že táto hypotéza nemôže byť pravdivá, ale skeptik by asi zdvihol obočie - "zlá odlučiteľnosť kôstky ako JEDINÝ prejav šarky ?". Ak teda naozaj úplne absentujú prejavy šarky na listoch, kruhové lézie na plodoch, zhoršenie ich chuti... (ak skutočne absentujú, čo neviem). Zaujímavý by bol poznatok niekoho, kto má/mal jednoznačne zašarkovaný strom broskyne (s kompletnými symptómami), pričom je to odroda s dobrou odlučiteľnosťou kôstky - či sa šarka prejavila aj takto. Na uvedený problém nemám vyhranený názor, keďže mi s ním chýbajú skúsenosti. Možno sa ešte pokúsim niečo na túto tému vyhľadať v písomníctve. Nedá sa ale vylúčiť, že priebeh resp. prejavy šarky môžu byť na rôznych stromoch rôzne a variabilné, tak ako je tomu napríklad aj pri virózach u ľudí ("neexistujú choroby, sú len chorí ľudia"). Takže hypotéza vyslovená dr.Vysloužilom môže platiť - možno existuje aj takýto "monosymptomatický" priebeh šarky broskyne. Neviem - ale chcel by som vedieť.
(P.S.: Čo sa týka Toptaste, tak súdruhovia z Nemecka asi niekde spravili chybu. Najskôr v popise vlastností odrody...😉.) IH

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 01 Jan 2022, 10:55
od používateľa peter_z_tt
peter_z_tt napísal:
31 Dec 2021, 19:36
V mojich podmienkach je Toptaste dosť dobre oddeliteľná od kôstky (st. Julian) . Aj keď to nie je stopercentné tak to problémy nerobí. Čiastočná neoddelitelnosť niektorých plodov nevadí. Zároveň ale dodávam, že to bola iba tretia úroda, intenzívna zálievka, odhadom 10 kg.
Ešte dopĺňam, že Toptaste má veľmi, veľmi dlhú dobu zrelosti (4 týždne aj viac) a odlucitelnost sa v čase mení podľa zrelosti.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 01 Jan 2022, 14:00
od používateľa vysloužil
EL Edgar napísal:
01 Jan 2022, 11:37
peter_z_tt napísal:
01 Jan 2022, 10:55
Ešte dopĺňam, že Toptaste má veľmi, veľmi dlhú dobu zrelosti (4 týždne aj viac) a odlucitelnost sa v čase mení podľa zrelosti.
V to som dúfal aj ja. Toptaste som dával do suda začiatkom októbra. Odlučiteľnosť bola zlá, napriek tomu, že niektoré plody už začali viditeľne strácať vodu.
Ivan Hlavatý napísal:
01 Jan 2022, 10:51
... "zlá odlučiteľnosť kôstky ako JEDINÝ prejav šarky ?". Ak teda naozaj úplne absentujú prejavy šarky na listoch, kruhové lézie na plodoch, zhoršenie ich chuti... (ak skutočne absentujú, čo neviem).
Viditeľné prejavy šarky na odrode Radosť nepozorujem. Ani chuťová kvalita sa nezhoršila. Okrem spomínanej zlej odlučiteľnosti kôstky (ak to má na svedomí šarka). Prvé roky bola odlučiteľnosť dobrá, potom striedavá a teraz už len zlá.
Predpokladám, že zašarkované mám všetko. Za tie dlhé roky, v oblasti, kde je šarka prakticky všade by bolo naivné myslieť si opak...
Broskyne pomaly odstraňujem a nechám len pár stromov odrody Cresthaven.
Pozoroval jsem v létě u broskví zajímavý jev. A to u více odrůd, které normálně jsou odlučitelné. Na pohled vypadají některé plody (cca 10-15%) normálně, ale dužina kolem pecky je tvrdší a na pecce pevně ulpívá. Jakoby na stromě rostly plody jiné odrůdy. Jednu z možných příčin vidím právě v šarce.
Na meruňkách zase vidívám typické a výrazné šarkovité skvrny na peckách. U některých odrůd je chuť dužiny zachovaná (Lejuna, Legolda) u některých je zhoršená až do nejedlosti (Hrgrand). Přitom na listech jasné kruhové skvrny být nemusí.
Obecně řečeno, každá peckovina je tolerantní k šarce (s výjimkou hypersenzitivních odrůd typu Jojo). Protože všechny nemoc tolerují a nezahynou. Ovšem míra tolerance a projevy choroby se liší. I citlivá Domácí švestka šarku toleruje a vydrží s chorobou řadu let (i když asi ne tolik jako bez choroby). Když strom trpí a na plodech to vidět není, tak nám to nevadí a považujeme jej za odolný - tolerantní. Mnohé odrůdy, kdysi považované za plně tolerantní, po letech začnou rodit drobné plody horší chuti (Katinka), méně sladké a aromatické (Hanita). Jak je to s Toptaste a jestli se na rozdílné odlučitelnosti dužiny viróza projevuje, to nedokážu říci.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 22 Máj 2022, 08:38
od používateľa Noname
Rafael napísal:
12 Nov 2020, 18:41
Těch "problémů" bude asi víc.

- frakce pod 50% a někdy už i vyšší jsou již zasaženy dokapovými složkami



Je nějaký rozdíl v kvalitě destilátu, pokud se k těm 50% dostaneme při minimálním topném příkonu (lutr je doslova "vyždímán") a z chladiče vytéká destilát "dozadu", nebo při zvýšeném topném příkonu, kdy destilát vytéká rovně, nebo mírně dopředu?

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 22 Máj 2022, 11:59
od používateľa Rafael
Mírný a pomalý ohřev napomáhá k lepšímu oddělení frakcí. Stejně jako nejrůznější kolony, deflegmátory apod.

Jen to co zrovna vytéká z chladiče je vždy směrodatné a nedá se to nijak ošidit a obejít.

Od těch 50% je třeba být obezřetný, ochutnávat a spoléhat se jen na své smysly!

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 22 Máj 2022, 12:54
od používateľa Matko
Môj dedko keď páli, prvé čo ide čistý lieh ,to používam ako mastičku na bolestí Prvé 2 deci je čistá medovina to hneď vypijem,a ostatné dám do fľašiek .Tak si viete predstaviť koľko má litrov za tie roky pálenia.Mne ponúka zobersi jednu fľašku , skôr tú medicínu ale tú nedá

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 22 Máj 2022, 13:02
od používateľa vysloužil
Matko napísal:
22 Máj 2022, 12:54
Môj dedko keď páli, prvé čo ide čistý lieh ,to používam ako mastičku na bolestí Prvé 2 deci je čistá medovina to hneď vypijem,a ostatné dám do fľašiek .Tak si viete predstaviť koľko má litrov za tie roky pálenia.Mne ponúka zobersi jednu fľašku , skôr tú medicínu ale tú nedá
Kdo vypije první 2 deci (úkap), ten má plechové vnitřnosti.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 22 Máj 2022, 13:20
od používateľa Matko
vysloužil napísal:
22 Máj 2022, 13:02
Matko napísal:
22 Máj 2022, 12:54
Môj dedko keď páli, prvé čo ide čistý lieh ,to používam ako mastičku na bolestí Prvé 2 deci je čistá medovina to hneď vypijem,a ostatné dám do fľašiek .Tak si viete predstaviť koľko má litrov za tie roky pálenia.Mne ponúka zobersi jednu fľašku , skôr tú medicínu ale tú nedá
Kdo vypije první 2 deci (úkap), ten má plechové vnitřnosti.
Pán Výsloužil,dobre si prečítajte obsah článku,presne som popísal pálenie zabudol som napísať sa páli druhý krát,ale kto páli vie o čom sa jedná Čím viac prepalite pálenku tím je silnejšia,potom ju musíte riedit.Od vás by som to nečakal!

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 22 Máj 2022, 14:31
od používateľa Rafael
Z úkapů se ještě nikdo nikdy neotrávil a beztak i takto postižené žaludky větší újmy neutrpěly.
Ale smysly, chuťové a čichové dostávají při tom hodně zabrat. Teda pokud je dotyčný ještě má.