Strana 18 z 22

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 18 Dec 2022, 11:02
od používateľa Jirka61
Pokud se voda nasála během chvíle, bude to asi spolupráce teploty, tlaku i jímání plynu. Mám doma Goethův tlakoměr, který pracuje přesně a překvapivě rychle reaguje na změnu tlaku (a samozřejmě i teploty v místnosti). Je naplněn obarvenou vodou a malým otvorem v hubičce je spojen s atmosférou. Právě teď je vysoký tlak a hladina v hubičce je stlačená až na úroveň hladiny v nádobě. Když je nízký tlak, kapalina zaplní hubičku a i může přetékat. To i během třeba hodiny, dvou. Pocitově ale nezjistím nic. J.
IMG_20221218_104221.jpg

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 18 Dec 2022, 11:16
od používateľa Rafael
Kvasný průmysl-sken.jpg
Kvasný průmysl-sken.jpg (141.45 KiB) 1472 zobrazení

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 18 Dec 2022, 23:09
od používateľa larix
Neviem, či to patrí do tohoto vlákna ale podobný problém som riešil tiež, len v inom prípade - pri kvasení kapusty. Po dokvasení sa začala voda zo žliabku na sude strácať. Občas sa to stáva.
Vodu som dolieval pravidelne takmer každý a stále sa strácala, čo mi začalo byť po určitom čase podozrivé. Nakoniec sme zistili, že vodu zo žliabku chodí tajne piť náš pes (napriek tomu, že v miske má stále čistú) :D

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 19 Dec 2022, 08:22
od používateľa Jirka61
Taky možnost, jak může zmizet kapalina. Je pravda, že psi dávají přednost vodě z konví, nádob a louží před čistou vodou z jejich misky. J.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 19 Dec 2022, 10:49
od používateľa kvas
este jedno puzzle do skladacky: hore pisem, ze tam mam 3/4" hadicku, pomylil som sa, su to 1/2" hadicky, resp. na tych sudoch, ktore piju vodu mam 1/2" a na jednom, ktory nepije je 3/4". sudy so rovnake. za predpokladu, ze ten jeden tesni rovnako dobre ako zvysne dva, zda sa, ze 3/4" priemer je uz na ten podtlak "velke susto" - musim na to pamatat v buducnosti, som zvedavy, ci pri zmene priemeru hadicky uz k javu nebude dochadzat - teraz uz s tym manipulovat nechcem.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 20 Dec 2022, 12:17
od používateľa Rafael
Já jsem používal díru - vrták Ø 13 mm, klasickou hadičku na stahování vína z demižonů a klasická skleněná bublátka.
*
Jestli má průměr hadičky nějaký vliv na to vcucavání absolutně netuším.
Jen si myslím, že vysoká hladina vody v té 0,7l sklence zapřičíní větší přetlak v sudu. Jestli to je dobře nebo ne, taky absolutně netuším.
*
Ale v každém případě máte dobře utěsněné sudy :thumbup:
*
Možná bych měl obavu při tom déle trvajícím vcucování většího množství vody ze zřeďování kvasů.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 20 Dec 2022, 20:45
od používateľa vysloužil
Pokud je bublátko vyrobeno tak, že hadička je svedena z víka sudu do nádoby s vodou na víku stojící, pak stačí malinký podtlak a jen jak se naplní hadička, vyteče veškerý obsah nádoby do sudu - asi jako když stáčíme víno z demižonu. Spojené nádoby jsou prevít...

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 25 Dec 2022, 19:43
od používateľa M.H
Mikeš13 napísal:
14 Dec 2022, 09:09
Zajímala by mne chuť slivovice z kvasu zakládaného bez pecek s přídavkem vyloupaných jader. Neochutnali jste někdy něco takového?
Letošní slivovicu mám bez pecek. 100 litrů kvasu bylo cca z Lapotice 40%, Valjevky 40%, Domácí 20%. Bez doslazování. Do kvasu přidány čisté vyloupané jádra z cca 12-15kg domácích švestek to představovalo asi dvě plné hrstě jader. Výtěžnost ze 100l byla 8,5 litrů.

Po měsíčním odvětrání voní slivovica švestkově, je velice jemná, v chuti žádná hořkost, trpkost ani jiné tóny, jen ovocně švestková, mandlová chuť jader se příliš neprojevila. Trochu chybí hlubší švestkový buket, taková ta pachuť - usazenina známá z poslední fáze pálení dokapu tam vůbec není. To vypadá, že u bezpeckových kvasů žádný dokap a pachutě nejsou, možná teče stejný destilát od začátku do konce? U pálení jsem nebyl, přijel jsem si pro hotové, pálili 1x v nádherném měděném kotli Janča s kolonou. Slivovica je taková ovocnější - přesně podle převahy odrůd Valjevka/Lapotica.

Má to podstatnou nevýhodu - sběr švestek do bečky v porovnání s vypeckováním - to je časově několikanásobná práce. Plus rozbíjení jader piplačka - nevím jestli přidat příště jádra znova, pokud by bylo menší množství kolem 100 litrů, tak znova asi jen vypeckovat, bez přidání jader. Nebo že by ty Duranciové jádra byly mandlovější než jádra jiných odrůd?

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 25 Dec 2022, 21:07
od používateľa Rafael
No, já jen k tomu můžu jen dodat, že kdyby takové činnosti měly nějaký smysl tak by to už řemeslné lihovary dělaly a chlubili se tím všude možně...

A ani v historické literatuře jsem na nic podobného nenarazil. A pokud jo, tak jen v souvislosti s ekonomikou provozu.
*
Ale nějak to hraní, možná zbytečné práce odsuzovat nemůžu protože jsem to nikdy nezkusi a tak by o tom neměl vůbec rozumovat....

Ti kteří to zkusili a dělají to tak, a chutná jim taková pálenka víc...., asi vědí to co já ne.

SLIVOVICA (teória výroby)

Napísané: 25 Dec 2022, 21:30
od používateľa Neregistrovaný
M.H napísal:
25 Dec 2022, 19:43
Výtěžnost ze 100l byla 8,5 litrů.
Jaká je v současnosti cena za toto množství? Pokud to není tajné.