SLIVOVICA (teória výroby)
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
SLIVOVICA (teória výroby)
Jak jsem vyráběl jablečný líh na likéry tak jsem ukončoval odběr jádra velmi brzy a pozadky jsem přidával do dalších šarží. Jednak abych získal silný líh, ale hlavně proto abych se co nejvíce zbavil jablečné příchuti.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
SLIVOVICA (teória výroby)
No, jak jsem psal. Potřeboval jsem silný líh a pokud možno s minimem jablečné chuti.
*
Nechci se přít v které části destilátu je té jablkoviny nejvíc. Jen jsem napsal jak jsem to dělal. S kolonou se mi patlat nechtělo, tak jsem to dělal takhle. A testoval to podle chuti a někdy i případně čistil uhlím.
Ještě dodám že díky vráceným frakcím jsem pracoval s cca 50% lutrem a výsledný destilát měl cca 70-80%.
Vstupní surovinou byl vodou a invertovaným cukerným sirupem zředěný mošt. Někdy jsem přidával i zbytky z jiných destilaci.
*
Nechci se přít v které části destilátu je té jablkoviny nejvíc. Jen jsem napsal jak jsem to dělal. S kolonou se mi patlat nechtělo, tak jsem to dělal takhle. A testoval to podle chuti a někdy i případně čistil uhlím.
Ještě dodám že díky vráceným frakcím jsem pracoval s cca 50% lutrem a výsledný destilát měl cca 70-80%.
Vstupní surovinou byl vodou a invertovaným cukerným sirupem zředěný mošt. Někdy jsem přidával i zbytky z jiných destilaci.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
SLIVOVICA (teória výroby)
U každého kvasu je nutné oddělovat dokap!!!
*
A celkem se divím, že po odpeckovávání švestek ještě nikoho nenapadlo zkvašovat švestkovou šťávu. Švestkový mošt.
(Já to kdysi krkolomnými způsoby zkoušel s hruškami. Ale dlouho mě to nebavilo a hruškovou drť jsem před lisováním míchal s jablky).
*
A celkem se divím, že po odpeckovávání švestek ještě nikoho nenapadlo zkvašovat švestkovou šťávu. Švestkový mošt.
(Já to kdysi krkolomnými způsoby zkoušel s hruškami. Ale dlouho mě to nebavilo a hruškovou drť jsem před lisováním míchal s jablky).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
SLIVOVICA (teória výroby)
Já jsem se kdysi pokoušel vyrábět švestkový (přesněji rynglový) mošt na pití. Výtěžnost malá, konzistence hustá, vzhled kalný, chuť nic moc.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
SLIVOVICA (teória výroby)
Švestkové, rynglotové mirabelkové likéry, maceráty, jsem kdysi zkoušel vyrábět. I vína.
A vůbec nic z toho nebylo dobré a pitné a vše nakonec vždy skončilo v palírně.
*
No, ne každé ovoce má univerzální použití a hodí se na vše.
A u těch, když už jsem u těch švestkovin, tak jsou celkem na univerzální použití mimořádně vhodné divoké trnky - Prunus spinosa.
*
P.S. kdysi jsem v jednom marketu viděl japonské švestkové víno. Ale nemě jsem odvahu si ho koupit. M.j. i kvůli ceně.
A vůbec nic z toho nebylo dobré a pitné a vše nakonec vždy skončilo v palírně.
*
No, ne každé ovoce má univerzální použití a hodí se na vše.
A u těch, když už jsem u těch švestkovin, tak jsou celkem na univerzální použití mimořádně vhodné divoké trnky - Prunus spinosa.
*
P.S. kdysi jsem v jednom marketu viděl japonské švestkové víno. Ale nemě jsem odvahu si ho koupit. M.j. i kvůli ceně.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
SLIVOVICA (teória výroby)
Rafael napísal: ↑31 Dec 2022, 18:21Švestkové, rynglotové mirabelkové likéry, maceráty, jsem kdysi zkoušel vyrábět. I vína.
A vůbec nic z toho nebylo dobré a pitné a vše nakonec vždy skončilo v palírně.
*
No, ne každé ovoce má univerzální použití a hodí se na vše.
A u těch, když už jsem u těch švestkovin, tak jsou celkem na univerzální použití mimořádně vhodné divoké trnky - Prunus spinosa.
*
P.S. kdysi jsem v jednom marketu viděl japonské švestkové víno. Ale nemě jsem odvahu si ho koupit. M.j. i kvůli ceně.
Švestkové víno jsem pil v nějaké - snad asijské - restauraci. Bylo hodně sladké, určitě se nevyrábělo prostým zkvašením šťávy ze švestek. To by asi chutnalo jako hotový mač.
-
IP: 82.209
SLIVOVICA (teória výroby)
Je podstatne lepsia ako ta predchadzajuca, resp. aspon mne viac chuti, silnejsia je aroma sliviek, mandlova aroma nie je taka vyrazna, resp. ani je nejak necitim.
-
IP: 186.130
SLIVOVICA (teória výroby)
Dělám duranciovici už mnoho let klasickým způsobem, ale ještě se mi nestalo že by mandlové aroma nebylo znát. Václav
-
IP: 210.67
SLIVOVICA (teória výroby)
Slivovica z duranzii ktora nema mandlovu aromu? To je divne. Ste si isty ze ste pouzili duranzie? Bola palena bez kostok?
Kde bol problem?