SLIVOVICA (teória výroby)

Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 10:18

Mikeš13 napísal:
30 Dec 2021, 10:10
Myslím, že provozovatel pálenice v Boršicích kdysi peckama vytápěl dům - měl toho několik tun.
Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 30 Dec 2021, 11:01, upravené celkom 1 krát.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 10:48

Já jsem byl kdysi jen upozorněn předem, že ve kvasu z broskví nechtějí pecky, protože jsou veliké a mají členitý povrch. Prý ucpávají výpust výpalků po destilaci. Malé hladké pecky to nedělají.
Jádra v peckách jsou po 30 dnech v kvasu neklíčivá. Myslím, že tu ztrátu kyslíku, působení CO2 a alkoholových par nemohou přežít ani vajíčka hmyzu. Neklíčivost jsem si ověřil. Hmyz zatím ne.
andre.marek
Príspevky: 630
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
Bydlisko: Novojičínsko

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 13:31

Takže řešením je všechno kvasit :D
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 13:40

andre.marek napísal:
30 Dec 2021, 13:31
Takže řešením je všechno kvasit :D
Dobrý bonmot 👍😀.
Ešte by mohlo byť bojové heslo "Alkoholom proti čierňavke !". IH
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 13:54

Mimmo napísal:
30 Dec 2021, 10:48
Já jsem byl kdysi jen upozorněn předem, že ve kvasu z broskví nechtějí pecky, protože jsou veliké a mají členitý povrch. Prý ucpávají výpust výpalků po destilaci. Malé hladké pecky to nedělají.
Jádra v peckách jsou po 30 dnech v kvasu neklíčivá. Myslím, že tu ztrátu kyslíku, působení CO2 a alkoholových par nemohou přežít ani vajíčka hmyzu. Neklíčivost jsem si ověřil. Hmyz zatím ne.
Já to tedy nezkoušel, ale ztrátě klíčivosti pecek po 30 dnech v kvasu se zdráhám uvěřit. Příroda vymyslela ovoce proto, aby spadené plody zkvasily a poskytly vhodné prostředí pro vyklíčení semen a první živiny pro růst. Jádra v peckách přežijí krátce oheň, agresivní prostředí trávicích šťáv ptáků i teplo v kompostu. Jestli CO2 a líh ředěný pod 16% působí denaturačně a ovocidně, to nevím, ale spíš ne. Ztráta kyslíku je minimální, ostatně kyslík je rozpustný ve vodě (nepřímo úměrně na teplotě), takže v tekutém kvasu nechybí.
Jediné, co mám ověřené, že výlisky z jablek v kompostu klíčí velmi ochotně. Bývají zkvašené, ale ovocný mač se tomu říci nedá.
andre.marek
Príspevky: 630
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
Bydlisko: Novojičínsko

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 14:59

Ivan Hlavatý napísal:
30 Dec 2021, 13:40
Dobrý bonmot 👍😀.
Ešte by mohlo byť bojové heslo "Alkoholom proti čierňavke !". IH
Na velkého nepřítele nutno zvolit těžký kalibr. :)
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 15:50

Ivan Hlavatý napísal:
30 Dec 2021, 10:18
Mikeš13 napísal:
30 Dec 2021, 10:10
Myslím, že provozovatel pálenice v Boršicích kdysi peckama vytápěl dům - měl toho několik tun.
Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
Tady jsem našel odkaz:
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajs ... ho-oscara/
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 16:02

Mikeš13 napísal:
30 Dec 2021, 15:50
Ivan Hlavatý napísal:
30 Dec 2021, 10:18
Mikeš13 napísal:
30 Dec 2021, 10:10
Myslím, že provozovatel pálenice v Boršicích kdysi peckama vytápěl dům - měl toho několik tun.
Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
Tady jsem našel odkaz:
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajs ... ho-oscara/
Veľmi zaujímavý článok. Aj tá veta "Výhřevnost švestkových pecek je přibližně stejná jako u hnědého uhlí". IH
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 21:14

Ivan Hlavatý napísal:
30 Dec 2021, 16:02
Mikeš13 napísal:
30 Dec 2021, 15:50
Ivan Hlavatý napísal:
30 Dec 2021, 10:18


Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
Tady jsem našel odkaz:
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajs ... ho-oscara/
Veľmi zaujímavý článok. Aj tá veta "Výhřevnost švestkových pecek je přibližně stejná jako u hnědého uhlí". IH
Co by mě zajímalo, jak suší na slunci 10 tun pecek. Průběžně to nejde, v zimě, kdy se povětšinou pálí, to asi neusuší, musí je někde skladovat. Výhřevnost pecek, stejně jako třeba ořechových skořápek je skutečně velká. Dají se údajně použít i do kovářské výhně místo dřevěného uhlí.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

SLIVOVICA (teória výroby)

31 Dec 2021, 19:13

EL Edgar napísal:
31 Dec 2021, 18:20
Niekde som čítal,že toptaste by mala byť dobre odlučiteľná od kôstky. Nie je to pravda.
Toptaste síce nepestujem a pestovať ani nebudem, ale túto kontroverziu ohľadne odlučiteľnosti/neodlučiteľnosti kôstky od dužiny som si opakovane všimol. Aj na 'starom' totáčfóre boli informácie týkajúce sa tejto vlastnosti rôznorodé (viď foto). Otázkou je, či je problém so zlou odlučiteľnosťou kôstky odrodovou vlastnosťou (ako uvádza El Edgar), alebo to závisí od teplotne-vlahových pomerov v tej-ktorej sezóne. Možno pridajú svoje poznatky ďalší pestovatelia Toptaste. IH

Screenshot_20211231-185853_Chrome.jpg
Screenshot_20211231-190423_Chrome.jpg
Screenshot_20211231-190238_Chrome.jpg
Napísať odpoveď