SLIVOVICA (teória výroby)

Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

SLIVOVICA (teória výroby)

04 Sep 2021, 20:08

Presne tak ako to píše M.V. marhulky,slivky dávame do súdka postupne,dnes som meral popadané Toptaste mali už 25 Brix, Jofela 18 Brix od zajtra začneme dávať slivky postupne do súdka.
IMG_20210904_155809.jpg
IMG_20210904_160219.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

SLIVOVICA (teória výroby)

05 Sep 2021, 15:39

Plniť jednu kvasnú nádobu mesiac mi už príde ako dosť prehnané. Ale ak Vám to funguje a ste s tým spokojný...

Ono jak se to vezme. Záleží na tom, v jakých nádobách kvasíte. 40-50ilitrový soudek naplníte celkem rychle, barel 200 litrů, tam už je to v řádu týdnů. Obzvlášť pokud sbírám až spontánně popadané plody. Větší nádoba lépe drží stálou teplotu a relativně méně se provzdušňuje.
Neregistrovaný

IP:  1.200

SLIVOVICA (teória výroby)

05 Sep 2021, 19:12

Přésně tak a jak se do té 200l bečice nafedrujů enem ty trnéčky ze scvrklů prdélku to je potém nebíčko v papulce.
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Sep 2021, 20:27

Bude Jofelovica dnes obraná 400l kvasu sladkosť sa pohybovala 22Brix, 21Brix .Úroda bola nadpriemerná,pozeral som duranzie sú pevné nescvrkávajú sa zatiaľ sladkosť 30Brix.
IMG_20210904_160219.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

SLIVOVICA (teória výroby)

27 Dec 2021, 21:45

EL Edgar napísal:
27 Dec 2021, 20:38
Kvas z Duranzií by sa mal destilovať s kôstkami. Pálenice ale kôstky vo svojich kotloch nechcú! Ako riešite tento problém?
Neřeším. Vystřídal jsem snad 10 pálenic, nikde jim pecky nevadí.
Pecky z hotového kvasu lze vcelku snadno odstranit přecezením přes plastovou bednu na zeleninu (ale trochu práce to dá). Dělám to jen u meruněk, u švestek ne, u durancií (kdybych je měl) v žádném případě.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

SLIVOVICA (teória výroby)

29 Dec 2021, 18:08

EL Edgar napísal:
29 Dec 2021, 13:51
vysloužil napísal:
27 Dec 2021, 21:45
Neřeším. Vystřídal jsem snad 10 pálenic, nikde jim pecky nevadí.
Pecky lze snadno odstranit přecezením přes plastovou bednu na zeleninu... Dělám to jen u meruněk, u švestek ne, u durancií (kdybych je měl) v žádném případě.
Pri zakladaní kvasu kôstky vždy odstraňujem (ak sa odstrániť dajú)
Väčšinou pripravujem kvas z marhúľ. Tam kôstky rozhodne nechcem. Slivky som kvasil asi tri krát. Išlo o odrody ľahko odlučiteľné od kôstky, tak išli preč pri zakladaní kvasu. V pálenici, napriek tomu išiel kvas do kotla cez sito. Nekompromisne.
Takže, myslím, že ak by som ich chcel mať v surovine pri destilácii, tak by mohol vzniknúť konflikt záujmov.
Preto ma zaujíma, či niekto z vás už riešil tento problém.
Kdybyste chtěl mít peckovou příchuť v destilátu, máte 2 možnosti:
1 Zvolit palírnu, kde jim pecky nevadí
2. Část pecek rozbít a vrátit do kvasu jen jádra. Ty sítem projdou.
Ale že by někdo řešil problém, že by mu nechtěli vzít kvas s peckama, s tím jsem se nesetkal. Tedy ne v pálenici. Soukromí paliči s dvouplášťovým kotlem bez míchadla pecky obvykle striktně odstraňují.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

SLIVOVICA (teória výroby)

29 Dec 2021, 18:22

Osobně si myslím, že ta pálenice má problém s likvidaci výpalků. Ony ty pecky se dost špatně rozkládají a při špatné odpadové technologii způsobují velké problémy.
*
Já je zkoušel jednu dobu pálit, ale nebyl to dobrý nápad. Buď uhasily oheň anebo pak hořely až moc. Nehledě na pracnost s tím spojenou.
*
Ještě jsem si vzpomněl, psal to někde M. Žufánek. Hlášení obecního rozhlasu. Žádáme všechny domácí paliče aby nepouštěli výpalky do kanalizace! Pecky ji nejen ucpávají, ale způsobuji i další problémy.
*
(Možná to hlášení bude ještě dostupné na webu Boršice u Blatnice. Nechce se mi to hledat...).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
andre.marek
Príspevky: 630
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
Bydlisko: Novojičínsko

SLIVOVICA (teória výroby)

29 Dec 2021, 21:08

U nás v pálenici s tím také nemají problém, pálí s peckami. Do budoucna se chystám vyzkoušet přecedit před pálením.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

SLIVOVICA (teória výroby)

29 Dec 2021, 22:06

EL Edgar napísal:
27 Dec 2021, 20:38
Kvas z Duranzií by sa mal destilovať s kôstkami. Pálenice ale kôstky vo svojich kotloch nechcú! Ako riešite tento problém?
Trochu z iného konca - téma pálenice/pálenie a ich možný podiel na šírení extrémne nebezpečného škodcu čierňavky slivkovej/tmavky švestkovej.
Zaujímavé údaje z článku RNDr.Pultara sú na foto. Z nich vyplýva, že hoci larvy čierňavky vnútri kôstok dokážu prežiť aj vypaľovanie trávy, proces kvasenia neprežijú. Veľkým rizikom pre šírenie ohnísk tohto škodcu ale môže byť odkôstkovávanie sliviek pred založením kvasu. Takéto kôstky ponechané bez likvidácie môžu byť (v prípade prítomnosti lariev v nich) významným zdrojom rozširovania uvedeného škodcu. Optimálne by bolo takéto kôstky likvidovať spálením, alebo zakopaním hlboko do zeme.
(Ak by niekoho zaujímala téma čierňavky slivkovej podrobnejšie, je tu o nej rovnomenné vlákno. Je to celkom zaujímavé čítanie. A dosť desivé...). IH

Screenshot_20211229-214557_Chrome.jpg
Screenshot_20211229-214610_Chrome.jpg
Screenshot_20211229-214628_Chrome.jpg
Screenshot_20211229-215051_Photo Editor.jpg
Screenshot_20211229-215051_Photo Editor.jpg (60.81 KiB) 1884 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

SLIVOVICA (teória výroby)

30 Dec 2021, 10:10

Myslím, že provozovatel pálenice v Boršicích kdysi peckama vytápěl dům - měl toho několik tun.
Napísať odpoveď