SLIVOVICA (teória výroby)
SLIVOVICA (teória výroby)
Zajímala by mne chuť slivovice z kvasu zakládaného bez pecek s přídavkem vyloupaných jader. Neochutnali jste někdy něco takového?
SLIVOVICA (teória výroby)
Já jsem to v minulosti zkoušel. Nešlo však o kvas bez pecek, nýbrž o kvas přecezený před pálením. Oproti kvasu páleného s peckami tam rozdíl byl, ale pár desítek vylouskaných jader přidaných do kvasu se nijak výrazně neprojevilo.
Ono je problém posoudit jakékoli dva kvasy, resp. dvě pálenky. Obvykle není jejich složeni totožné, liší se podle odrůd a doby sklizně. To má na chuť destilátu větší vliv než nějakých pár jader.
SLIVOVICA (teória výroby)
Je to presne tak ako pise El Edgar. Slivovica to nie je zla, ale na moj vkus ta mandlova chut prebija slivkovu. A ako chuti? Ak pojdete okolo Ziliny, kludne sa zastavte na kostovku, mam je este cca 10L. Zaciatkom februara idem palit tohtorocnu, bez rozbitych jadier, mozeme porovnat - slivky v kvase su z tych istych stromov a aj sposob pripravy kvasu je rovnaky.
SLIVOVICA (teória výroby)
Děkuju vám za informace. Ona ta "mandlová" příchuť asi vynikne lépe v neovocném destilátu (jako likér).
SLIVOVICA (teória výroby)
Dnes som si vsimol velmi zvlastnu vec: kvas (120L sudy) mam hermeticky uzavrety a CO2 vniknute pri kvaseni bublalo zo suda von cez 3/4" hadicku, ktora je ponorena do 0,7L pohara z vodou - nic zvlastne. Pocas kvasenia si kvas spokojne bublal. teraz uz minimalne 3-4tyzdne nekvasi, ale z nejakeho zazracneho dovodu sa mi z toho pohara stratila voda. Tak som ju dolial a videl som, ako ten kvas nasava podtlakom vodu do suda. tak so ju opat dolial a znova mi ju za par minut zase vypil. potom sa to ustalilo. stretli ste sa s tymto javom niekto? predpokladam, ze kedze je uz kvas vykvaseny, trochu kyslika uz na kvalitu kvasu nema vplyv - aspon sa tak utesujem
rozmyslal som, cim by to mohlo byt a napada ma jedine zmena teploty v miestnosti. sudy mam v technickej miestnosti pri cca 15-18C a dnes sa tam trochu viac otvarali dvere, takze sa tam trochu ochladit mohlo (asi ako pri intenzivnom vyvetrani), ale ze by to malo na tlak v sude az taky vplyv mi pride divne. co vy na to?
rozmyslal som, cim by to mohlo byt a napada ma jedine zmena teploty v miestnosti. sudy mam v technickej miestnosti pri cca 15-18C a dnes sa tam trochu viac otvarali dvere, takze sa tam trochu ochladit mohlo (asi ako pri intenzivnom vyvetrani), ale ze by to malo na tlak v sude az taky vplyv mi pride divne. co vy na to?
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
SLIVOVICA (teória výroby)
Taky se mi to občas stalo. Ale kloudné vysvětlení pro to nemám.
Tuším, že se to kdysi i řešilo na Deslikovi. A bez jednoznačného závěru. Zkusím tam pošmejdit.
Tuším, že se to kdysi i řešilo na Deslikovi. A bez jednoznačného závěru. Zkusím tam pošmejdit.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
SLIVOVICA (teória výroby)
Tak jsem to vyčenichal, ale moc tam toho není.
http://deslik.blogspot.com/2008/03/vede ... 5153570918
http://deslik.blogspot.com/2008/03/vede ... 5153570918
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
SLIVOVICA (teória výroby)
Podobne to je aj pri sude s kapustou. Po doliati zliabku po vrch je po 2-3 dnoch voda takmer na dne. Po podvyhnuti priklopu vnikne dovnutra vzduch a voda ktora bola nacucnuta hore/dovnutra sa zase presunie dole a je jej ako predtym. Predpokladam ze je za tym zmena atm. tlaku a teploty.
SLIVOVICA (teória výroby)
asi uz viem preco: na 99% to bude zmenou teploty. dnes rano, ked som mal otvorene dvere len chvilku (menej ako 1 minutu), pocul som, ako sa v miestnosti zmrstila uzavreta PET flasa, v ktorej bolo cca 3dcl vody. vonku bolo -14C, rozdiel voci vnutornej teplote je teda min 30C. no a ked sa trosku podchladi 20L CO2, zrejme nie je problem nasat 0.7L vody. len je divne, ze ten plastovy sud tak slabo izoluje.
SLIVOVICA (teória výroby)
Ta změna teploty hraje roli jen nepřímo. Když ovoce nebo zelí v sudu kvasí, vyvíjí se CO2 a odchází bublátkem. Když se kvas ochladí, vývin CO2 ustane a zbylý plyn nad kvasem se rozpustí ve vodě na kyselinu uhličitou. Čím chladnější voda, tím víc plynu pojme. Oxid se ve vodě rozpouští mnohem lépe a rychleji než vzduch. Bublátko není konstruované na "zpětný chod", takže jeho náplň se vcucne do kvasu.kvas napísal: ↑18 Dec 2022, 09:08asi uz viem preco: na 99% to bude zmenou teploty. dnes rano, ked som mal otvorene dvere len chvilku (menej ako 1 minutu), pocul som, ako sa v miestnosti zmrstila uzavreta PET flasa, v ktorej bolo cca 3dcl vody. vonku bolo -14C, rozdiel voci vnutornej teplote je teda min 30C. no a ked sa trosku podchladi 20L CO2, zrejme nie je problem nasat 0.7L vody. len je divne, ze ten plastovy sud tak slabo izoluje.
Změna objemu plynu v závislosti na teplotě funguje taky, ale ten rozdíl teplot u kvasu nebývá velký.