Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
SLIVOVICA (teória výroby)
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
SLIVOVICA (teória výroby)
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 30 Dec 2021, 11:01, upravené celkom 1 krát.
SLIVOVICA (teória výroby)
Já jsem byl kdysi jen upozorněn předem, že ve kvasu z broskví nechtějí pecky, protože jsou veliké a mají členitý povrch. Prý ucpávají výpust výpalků po destilaci. Malé hladké pecky to nedělají.
Jádra v peckách jsou po 30 dnech v kvasu neklíčivá. Myslím, že tu ztrátu kyslíku, působení CO2 a alkoholových par nemohou přežít ani vajíčka hmyzu. Neklíčivost jsem si ověřil. Hmyz zatím ne.
Jádra v peckách jsou po 30 dnech v kvasu neklíčivá. Myslím, že tu ztrátu kyslíku, působení CO2 a alkoholových par nemohou přežít ani vajíčka hmyzu. Neklíčivost jsem si ověřil. Hmyz zatím ne.
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
SLIVOVICA (teória výroby)
Takže řešením je všechno kvasit
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
SLIVOVICA (teória výroby)
Dobrý bonmot .
Ešte by mohlo byť bojové heslo "Alkoholom proti čierňavke !". IH
SLIVOVICA (teória výroby)
Já to tedy nezkoušel, ale ztrátě klíčivosti pecek po 30 dnech v kvasu se zdráhám uvěřit. Příroda vymyslela ovoce proto, aby spadené plody zkvasily a poskytly vhodné prostředí pro vyklíčení semen a první živiny pro růst. Jádra v peckách přežijí krátce oheň, agresivní prostředí trávicích šťáv ptáků i teplo v kompostu. Jestli CO2 a líh ředěný pod 16% působí denaturačně a ovocidně, to nevím, ale spíš ne. Ztráta kyslíku je minimální, ostatně kyslík je rozpustný ve vodě (nepřímo úměrně na teplotě), takže v tekutém kvasu nechybí.Mimmo napísal: ↑30 Dec 2021, 10:48Já jsem byl kdysi jen upozorněn předem, že ve kvasu z broskví nechtějí pecky, protože jsou veliké a mají členitý povrch. Prý ucpávají výpust výpalků po destilaci. Malé hladké pecky to nedělají.
Jádra v peckách jsou po 30 dnech v kvasu neklíčivá. Myslím, že tu ztrátu kyslíku, působení CO2 a alkoholových par nemohou přežít ani vajíčka hmyzu. Neklíčivost jsem si ověřil. Hmyz zatím ne.
Jediné, co mám ověřené, že výlisky z jablek v kompostu klíčí velmi ochotně. Bývají zkvašené, ale ovocný mač se tomu říci nedá.
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
SLIVOVICA (teória výroby)
Na velkého nepřítele nutno zvolit těžký kalibr.Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Dec 2021, 13:40Dobrý bonmot .
Ešte by mohlo byť bojové heslo "Alkoholom proti čierňavke !". IH
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
SLIVOVICA (teória výroby)
Tady jsem našel odkaz:Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Dec 2021, 10:18Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajs ... ho-oscara/
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
SLIVOVICA (teória výroby)
Veľmi zaujímavý článok. Aj tá veta "Výhřevnost švestkových pecek je přibližně stejná jako u hnědého uhlí". IHMikeš13 napísal: ↑30 Dec 2021, 15:50Tady jsem našel odkaz:Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Dec 2021, 10:18Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajs ... ho-oscara/
SLIVOVICA (teória výroby)
Co by mě zajímalo, jak suší na slunci 10 tun pecek. Průběžně to nejde, v zimě, kdy se povětšinou pálí, to asi neusuší, musí je někde skladovat. Výhřevnost pecek, stejně jako třeba ořechových skořápek je skutečně velká. Dají se údajně použít i do kovářské výhně místo dřevěného uhlí.Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Dec 2021, 16:02Veľmi zaujímavý článok. Aj tá veta "Výhřevnost švestkových pecek je přibližně stejná jako u hnědého uhlí". IHMikeš13 napísal: ↑30 Dec 2021, 15:50Tady jsem našel odkaz:Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Dec 2021, 10:18
Ak to boli kôstky získané precedením kvasu (prípadne až po vypálení), tie by mali byť podľa údajov RNDr.Pultara už "neškodné" - larvy čierňavky proces kvasenia údajne neprežijú. Rizikom sú kôstky, získané odkôstkovaním ešte pred kvasením. Samozrejme, len ak sú v nich larvy. Predpokladá sa, že čierňavka sa k nám prvotne dostala práve v slivkách (konkrétne vnútri ich kôstok) importovaných z Balkánu. IH
https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajs ... ho-oscara/
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
SLIVOVICA (teória výroby)
Toptaste síce nepestujem a pestovať ani nebudem, ale túto kontroverziu ohľadne odlučiteľnosti/neodlučiteľnosti kôstky od dužiny som si opakovane všimol. Aj na 'starom' totáčfóre boli informácie týkajúce sa tejto vlastnosti rôznorodé (viď foto). Otázkou je, či je problém so zlou odlučiteľnosťou kôstky odrodovou vlastnosťou (ako uvádza El Edgar), alebo to závisí od teplotne-vlahových pomerov v tej-ktorej sezóne. Možno pridajú svoje poznatky ďalší pestovatelia Toptaste. IH