SLIVOVICA (teória výroby)

Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2201
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

SLIVOVICA (teória výroby)

08 Apr 2024, 20:42

Tak to skutečně v praxi a v reálu nefunguje!!!!
Ty body varu platí jen jednotlivé, pro čisté složky a ne pro jejich směsi!!!

Aneb:
Bod varu varu vody - 100°C
Bod varu etanolu - 78,37 °C

Proč se ta směs chová jak se chová? Proč nejde získat veškerý líh při jeho teplotě varu???!!!

Proč tak jednoduše, ty jednoduché destilace nefungují?

A vlastně i ty rektifikační, kolonové apod. Ani ty to tak "jednoduše" nezvládnou.

Body varu čistých látek jsou v tom směru velmi zavádějící!!!

Anebo abych to ještě trochu zesložitěl:

Proč se některé i samotné kapaliny vypařují i při teplotách které ani zdaleka neodpovídají jejich bodu varu?

Třeba mokré prádlo uschne, voda se z něj vypaří i při velmi nízkých teplotách. Třeba i za mrazu.
*
Není vše jen o chemii, bodech varu, ale leze do toho i fyzika...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
charles91
Príspevky: 589
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

SLIVOVICA (teória výroby)

08 Apr 2024, 21:45

Ja pálim výlučne v pálenici. Metanol sa odchytáva na začiatku, kým sa kvas nenahreje na určitu teplotu. Potom stroj pípa, až ked ho v palenici vypustí, prepne stroj, až potom začina tiecť slivovica.

Co je zač ta slivovica neviem, možno je nakoniec fakt z pálenice ale overit to neviem.
Naposledy upravil/-a charles91 v 08 Apr 2024, 23:26, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2201
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

SLIVOVICA (teória výroby)

08 Apr 2024, 22:07

Tak znovu a ještě jednou.
Metanol běžnou destilaci oddělit nejde. Těká totiž v celém jejího průběhu.
A ani přísné oddělení první frakce, tzv. úkapu v tom směru vůbec nic neřeší.

Úkapové složky se oddělují kvůli úplně jiným látkám které smyslově znehodnocují výsledný destilát.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4724
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

SLIVOVICA (teória výroby)

09 Apr 2024, 09:50

Rafael napísal:
08 Apr 2024, 22:07
Tak znovu a ještě jednou.
Metanol běžnou destilaci oddělit nejde. Těká totiž v celém jejího průběhu.
A ani přísné oddělení první frakce, tzv. úkapu v tom směru vůbec nic neřeší.

Úkapové složky se oddělují kvůli úplně jiným látkám které smyslově znehodnocují výsledný destilát.
Pane Rafaeli, je to marné - v našich zemích stále přetrvává mýtus, že z neodborně vypálené slivovice se lidé otrávili a oslepli, podomácku vypálené destiláty se nazývají Bílá hůl.
Ale je to možná dobře. Aspoň mají lidi před neoficiálním pálením respekt.
V jádru je dohromady mnohem víc metanolu než v úkapu - protože jádra je víc. V úkapu je jeho koncentrace o něco (ale ne o moc) vyšší, protože metanol má o něco málo nižší bod varu.
(Zdroj: Balaštík: Jak vypálit lepěí slivovici).
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2201
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

SLIVOVICA (teória výroby)

09 Apr 2024, 16:34

Toho Balaštika si musím znovu přečíst.
Asi nějaká výjimka a "kacířský" názor který mi tam unikl.


Protože málo autorů, o novinářích a sdělovadlech apod. nemluvím když to je dnes už zvláštní sorta, kterou je třeba brát s velmi velkou rezervou...
*
Některé mýty jsou tak zakořeněné, že je těžko je zbořit. A i někteří, skutečně akademici a fundovaní lidé se jim vyhýbali a přijali je za své a dál je šířili.
Z úcty k nim je nebudu jmenovat.

Jen uvedu jeden příklad:
Absint - thujon- nebezpečnost pelyňku. Ať už jeho lihového macerátu nebo jeho průtahových destilací.

Dostal jsem se, vyčenichal jsem nějaké normy, technologické předpisy apod...
jak byla změněna výroba některých likérů.
Becherovka, Praděd a podobných nahořklých.
Oproti původním postupům se začal používat jen vodní vývar, odvar, pelyňku.
Velmi nebezpečná věc, další mýt je, byl ten thujon.
*
Další věc je, že ti "akademici" ve svých dílech opisovali jeden od druhého.

(Nic proti tomu. Různé bakalářské, absolventské, kvalifikační práce je bakalářská, diplomová či disertační práce, kterou každý studující na závěr svého studia prokazují, že je schopen samostatně řešit zadaný problém, provést potřebnou rešerši sekundární literatury, případně reflektovat vlastní tvůrčí činnost ve formě teoretického textu atd...)
*
P.S. Při studiích všelijakých historických materiálů jsem nabyl dojmu...
Zdůrazňuji historických!
Ale to už jsem mnohde psal, že
jen zkoumali všelijaké výrobce a pak vědecky popsali, zdůvodnili, proč to tak dělají.
A tak...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jitka
Príspevky: 1173
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

SLIVOVICA (teória výroby)

12 Apr 2024, 11:54

Azeotropní směs je to vysvětlení u etanolu a vody. U metanolu nevím, ale z ovocného kvasu je ho minimum.
Neregistrovaný

IP:  168.235

SLIVOVICA (teória výroby)

12 Apr 2024, 12:40

Methanol s vodou azeotrop netvoří, směs s ethanolem a vodou má docela zajímavé chování. https://www.researchgate.net/figure/a-E ... 1_27813338
(Těch grafů je tam více, nutno proklikat)
Vzhledem k tomu, že stejně z kvasu destiluje celá drogerie látek s určitým množstvím methanolu, které celá staletí nikomu nic moc neprovedlo, nepokládám za příliš účelné se teoretickými hrátkami s chováním methanolu zabývat.
Napísať odpoveď