Slivky - Švestky 2024

Peb
Príspevky: 1982
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Slivky - Švestky 2024

04 Feb 2024, 17:42

Tento slivkový rok začínam otvorením povidiel z roku 2022

Obrázok
BB kraj 465 mnm
ariadna30
Príspevky: 2879
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Slivky - Švestky 2024

04 Feb 2024, 17:49

Peb napísal:
04 Feb 2024, 17:42
Tento slivkový rok začínam otvorením povidiel z roku 2022

Obrázok
Tak stastny Novy slivkovy rok😀👍
Nech je sliviek vsade vela a nech su vsetky pekne a zdrave😀
Peb
Príspevky: 1982
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Slivky - Švestky 2024

04 Feb 2024, 20:01

Ďakujem pekne tento rok sa budem deliť s pani Čierňavkou tak hádam bude priať a nie len mne ale nám všetkým :)
BB kraj 465 mnm
Vyhlídka

IP:  81.144

Slivky - Švestky 2024

04 Feb 2024, 20:57

Já švestkový rok 2024 začal před nějakým týdnem objednáním nového stromečku odrůdy Joganta. Stromy jsou odpočaté určitě bude potřeba razantní probírka, pokud nepříjde nepříznivé počasí pro květ.
charles91
Príspevky: 583
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Slivky - Švestky 2024

04 Feb 2024, 22:34

Peb napísal:
04 Feb 2024, 17:42
Tento slivkový rok začínam otvorením povidiel z roku 2022
Mate nejaký recept ?

Ak budu slivky, plánujem variť lekvár v kotlíku na záhrade za stáleho miešania niekoľko hodín. Vraj je lepší ako ten zo sporáka.
Peb
Príspevky: 1982
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Slivky - Švestky 2024

04 Feb 2024, 23:17

Tento kotlíkový sme robili druhým rokom ..
Slivky sa oberú ,umyjú , vykôstkujú ,zomelieme elektrickým mlyncekom...dá sa to do kotla a vari sa na nejakom strednom ohni - pozor pri varení na prskanie lekváru ..lepšia je predĺžená varecha ..nič iné sa tam ináč nedava keď sa varí klasický lekvár - povidla .Tento rok sme nejaký čas pred dovarením pridávali ale 2 kg cukru ,rok predtým sme dávku rozdelili na bezcukrovu a cukrovú ...cukrová išla lepšie ..ale myslím že toho cukru na toľko ovocia nieje až tak veľa ..lekvár je fajny ..
BB kraj 465 mnm
Vyhlídka

IP:  81.144

Slivky - Švestky 2024

05 Feb 2024, 08:21

Nemám odpovídající velikost řičice a už do ní nebudu investovat, povidla ve velkém na kotle teda pouze bez pecek, i když všechny kuchařské knihy, které jsem četl, uvádějí, že lepší je produkt ze začátku připravovaný s peckama. Taky to hodně ulehčí práci, pokud by to měl člověk dělat často. Prolít rozvárku řičicí je rychlejší, než každou švestku odpeckovávat ručně (u durancií to ani není možné odpeckovat), pokud teda nemáte odrůdu, které se lámou špičky pecek i v čerstvém stavu. Já nesnáším povidla hodně karamelizovaná až připálená s kousky tuhých slupek. Hrušková povidla na sporáku ale dělám i s jadřinci a slupkami a pak pasíruju. Výsledek je mnohem chutnější, než jen "marmeláda" z očištěné suroviny. V malém množství doporučuju někdy zkusit i s peckama.
charles91
Príspevky: 583
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Slivky - Švestky 2024

05 Feb 2024, 22:17

Vyhlídka napísal:
05 Feb 2024, 08:21
Nemám odpovídající velikost řičice a už do ní nebudu investovat...
Čo je to "řičice" ?
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Slivky - Švestky 2024

05 Feb 2024, 22:29

charles91 napísal:
05 Feb 2024, 22:17
Vyhlídka napísal:
05 Feb 2024, 08:21
Nemám odpovídající velikost řičice a už do ní nebudu investovat...
Čo je to "řičice" ?
Síto
peter_z_tt
Príspevky: 1164
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Slivky - Švestky 2024

06 Feb 2024, 05:26

charles91 napísal:
05 Feb 2024, 22:17
Vyhlídka napísal:
05 Feb 2024, 08:21
Nemám odpovídající velikost řičice a už do ní nebudu investovat...
Čo je to "řičice" ?
Po slovensky riečica :D
Napísať odpoveď