Máme o té řičici (síto) i lidovou písničku. "na řičici vodu neměř, chlapec ti uteče, bude lásky konec".
Možná do toho síta ale asi ještě zainvestuju... Má to na svědomí dnešní pochvala ochutnávky z šestiletého archivního demižonu slivovice. Prý je o trochu lepší-jemější a dá se lépe pít, než ta letošní pánova, kterou si před nedávnem přivezl z pálenice (tuším že letos v lednu).
Demižon nemám hermeticky uzavřen, pořád zraje, andělská daň atd...
I takové věci se stávají a ne všechno usilí je oceněno, natož aby se vyplatilo...
Slivky - Švestky 2024
-
IP: 118.142
Slivky - Švestky 2024
Lednová - velmi čerstvá slivka je moc syrová a potřebuje uležet, odvětrat, zjemnit se...Vyhlídka napísal: ↑06 Feb 2024, 18:18
Má to na svědomí dnešní pochvala ochutnávky z šestiletého archivního demižonu slivovice. Prý je o trochu lepší-jemější a dá se lépe pít, než ta letošní pánova, kterou si před nedávnem přivezl z pálenice (tuším že letos v lednu).
Slivky - Švestky 2024
Jazykové okienko:
V slovenčine slovo 'riečica' znamená vlastne sito s väčšími okami. Používa sa na preosievanie rôznych 'materiálov' (viď príloha - foto 1). Synonymami sú napríklad cedidlo alebo rešeto.
V texte sa vyskytuje slovo 'lub' v rôznych tvaroch skloňovania. Čo slovo 'lub' znamená viď foto 2. H.
Slivky - Švestky 2024
Já likviduji sušené švestky 23, Katinka je úžasná. Čačanska raná moc ne.
Slivky - Švestky 2024
Hrušková povidla připravuju z vykrájenjých, ale neloupaných plodů. Nemyslím si, že právě jádra jsou zdrojem hruškové chuti povidel. Švestky vypeckovávám.Vyhlídka napísal: ↑05 Feb 2024, 08:21Nemám odpovídající velikost řičice a už do ní nebudu investovat, povidla ve velkém na kotle teda pouze bez pecek, i když všechny kuchařské knihy, které jsem četl, uvádějí, že lepší je produkt ze začátku připravovaný s peckama. Taky to hodně ulehčí práci, pokud by to měl člověk dělat často. Prolít rozvárku řičicí je rychlejší, než každou švestku odpeckovávat ručně (u durancií to ani není možné odpeckovat), pokud teda nemáte odrůdu, které se lámou špičky pecek i v čerstvém stavu. Já nesnáším povidla hodně karamelizovaná až připálená s kousky tuhých slupek. Hrušková povidla na sporáku ale dělám i s jadřinci a slupkami a pak pasíruju. Výsledek je mnohem chutnější, než jen "marmeláda" z očištěné suroviny. V malém množství doporučuju někdy zkusit i s peckama.
V posledních letech povidla ze švestek ani z hrušek nevařím v hrnci, nýbrž peču v troubě v pekáči na husu s nepřilnavým povrchem. Jedna dávka zpracuje sice jen 5kg ovoce, zato prakticky bez námahy. Hotová povidla nepasíruju, jen rozmixuju tyčákem. Nevýhodou metody je, že se obtížně trefuje čas pečení a výsledná konzistence. Občas bývají povidla příliš tuhá, což nevadí do buchet nebo svatebních koláčků, ale třeba na frgály nebo báleše nejdou použít. Naštěstí obvykle vařím víc dávek, takže mívám tuhá i řidší.
-
IP: 90.213
Slivky - Švestky 2024
Švestková povidla nemixuju, pak se mi zdají výrazně kyselejší. Máte někdo tuhle zkušenost? Peču je z Prezenty. J.
-
IP: 81.144
Slivky - Švestky 2024
1) Nemám důvod pánovi nevěřit, že ta čerstvá lednová slivovice není zase o tolik chuťově horší v tom smyslu, že je čerstvá, v porovnání s déle skladovanou. Sleduju jednoho pěstilete na YouTube a ten čerstvou slivovici merunkovici, hruškovici a i jiné věci nějaký ten měsíc po vypálení hned lahvuje a z té čerstvé nabízí malé edice na ochutnávky... Tak nevím...
2) Ta povidla nedělají ty hrušková semínka, ale jadřince. Tuhá švestková povidla, která se musela ředit vodou a musela se sekat obuškem také nedělám.Ponorným mixérem nic nědělám hlavně na kotle to nepřichází v úvahu. Stačí si vybrat odrůdu, která má jemné slupky, které se rozvaří a nejdou poznat.
3) Presentu nepěstuju, tak nevím. Ale jinak jsem zkoušel čistě jednodruhová švestková povidla asi ze 6 odrůd a pak taky nějaké směsky.
2) Ta povidla nedělají ty hrušková semínka, ale jadřince. Tuhá švestková povidla, která se musela ředit vodou a musela se sekat obuškem také nedělám.Ponorným mixérem nic nědělám hlavně na kotle to nepřichází v úvahu. Stačí si vybrat odrůdu, která má jemné slupky, které se rozvaří a nejdou poznat.
3) Presentu nepěstuju, tak nevím. Ale jinak jsem zkoušel čistě jednodruhová švestková povidla asi ze 6 odrůd a pak taky nějaké směsky.
-
IP: 81.144
Slivky - Švestky 2024
Já jsem švestky mlel na mlýnku na maso tuším jen jedou pak jsem zjistil, že je to zbytečné, rozvaří se, ale určitě to záleží na odrůdě a hlavně zralosti ovoce.
-
IP: 81.144
Slivky - Švestky 2024
Když má odrůda kyselou případně tuhou slupku, je právě dobré mít tu řičici, udělat rozvárku a pak přecedit. Kromě pecek tam zůstane i většina slupek. Ale zase je to na úkor menší výtěžnosti ovoce, takže asi nic pro pěstilele, kteří potřebují jak já říkám prodat i tu hroudu tuku v konzervě.
Slivky - Švestky 2024
Dnes bol vonku pekný deň ..
Modrá krivka vonkajšia teplota a červená skleník ..
Využil som to a urobil som 4% postrek sulkou na slivkach proti roztocom ,na hruskach proti roztocom ,hrozno Otello po reze a preventívne som vzal aj broskyne , ktoré neskôr dostanú ešte meď...možno broskyne nebolo nutné postrekovať ale taká mokra jeseň ,zima a predjarie sa len tak nevidí ..zajtra opäť dážď ..takže prevencia
Modrá krivka vonkajšia teplota a červená skleník ..
Využil som to a urobil som 4% postrek sulkou na slivkach proti roztocom ,na hruskach proti roztocom ,hrozno Otello po reze a preventívne som vzal aj broskyne , ktoré neskôr dostanú ešte meď...možno broskyne nebolo nutné postrekovať ale taká mokra jeseň ,zima a predjarie sa len tak nevidí ..zajtra opäť dážď ..takže prevencia
BB kraj 465 mnm