Strana 2 z 4

Toptaste

Napísané: 25 Júl 2020, 18:08
od používateľa peter_z_tt
Dozrieť som ju nechal. Prezretá bola tak sladká, že to už vlastne nikomu nechutilo. Na kompóty a lekvár bude asi vynikajúca. A asi vždy bola prezentovaná ako odroda vhodná na pálenie, nie ako stolové ovocie.
Čo sa týka konzistencie dužiny a chuti mám najradšej oullinskú. Je to moje najobľúbenejšie ovocie vôbec, hlavne keď je zľahka prezretá. Takú konzistenciu dužiny toptaste nedosiahne zrejme nikdy.
Samozrejme je to vec vkusu a niekomu to pravdaže vyhovuje.

Toptaste

Napísané: 28 Aug 2020, 15:26
od používateľa Libor1
Toptaste má optimálnu chuť práve teraz, hoci je jedla už 2 týždne a ešte aspoň týždeň bude, je extrémne sladká, co ma v prvý rok, keď dozrelo len pár plodov zarazilo a čakajúc klasicku slivkovu chuť mi nechutili. To sa zmenilo v ďalšom roku keď som ju začal postupne v rôznych štádiách zrelosti a sladkosti ochutnávať a prišli sme tej sladkej dobrote na chuť. Dnes má doma väčší úspech ako Hanita, ktorá má hodne kyselín. Plody sú veľké, od kôstky ich treba mierne odťahovať, monilia ich moc nenapadá.

Toptaste

Napísané: 26 Sep 2020, 17:11
od používateľa Mikeš13
Dnes poslední plod Toptaste - cukernatost zajímavých 37,5 °Bx.

Toptaste

Napísané: 26 Sep 2020, 20:10
od používateľa hugovotr
Mám dva stromky TT. Starší z Bojkovic na mirobalánu, plody dozrávají v druhé polovině srpna. Mladší tuším z Ostrohu na Wagenhaimce, ta dozrává teď, ale tak nějak divně. Plody drží na stromě, nejsou ještě úplně měkké, ale scvrkávají se. Chuťově jsou si podobné, ale...

Toptaste

Napísané: 11 Okt 2020, 16:36
od používateľa Neregistrovaný
Mám vysadenú slivku Toptaste od jesene 2019 na myrobaláne, prírastky za tento rok skoro 1 meter. Stretol som sa s názorom jedného záhradkára, vraj nemám vôbec slivku na myrobaláne prvé roky strihať, lebo bude neustále vyháňať nové konáre a úrody sa dočkám po 10. roku. Vraj, ak ju nebudem strihať vôbec, môžem sa prvej úrody dočkať v nejakom 6. roku po vysadení, je to tak? Držať sa tejto rady?

Toptaste

Napísané: 11 Okt 2020, 19:11
od používateľa Neregistrovaný
El Edgar, ďakujem veľmi pekne za reakciu, ak sa môžem opýtať, v akej n.m. pestujete?

Toptaste

Napísané: 11 Okt 2020, 19:15
od používateľa Ivan Hlavatý
Neregistrovaný napísal:
11 Okt 2020, 16:36
Mám vysadenú slivku Toptaste od jesene 2019 na myrobaláne, prírastky za tento rok skoro 1 meter. Stretol som sa s názorom jedného záhradkára, vraj nemám vôbec slivku na myrobaláne prvé roky strihať, lebo bude neustále vyháňať nové konáre a úrody sa dočkám po 10. roku. Vraj, ak ju nebudem strihať vôbec, môžem sa prvej úrody dočkať v nejakom 6. roku po vysadení, je to tak? Držať sa tejto rady?
Vynechať výchovný rez nie je správne. Samozrejme, vždy treba vychádzať z konkrétnej situácie, ale ťažko predpokladať, že bez výchovného rezu si strom sám od seba vybuduje symetrickú, vzdušnú a kompaktnú korunu. Bez rezu sa to veľmi pravdepodobne skončí prehustenou a chaotickou korunou. Výchovný rez však nie je iba bezhlavé strihanie v zmysle skracovania. Treba využívať najmä dvojstupňový sektorový rez, rez na prevod a v prípade ak je to vhodné tak aj rozperky alebo vyväzovanie konárikov. Podľa aktuálneho stavu pri bujnom raste pomôže aj presvetľovací letný rez. Vždy treba mať na pamäti, že prioritou prvých 3-4 rokov nie je úroda, ale správne vyformovanie stromčeka. Ak to urobíte tak ako treba, objaví sa aj úroda (a určite nebudete na ňu musieť roky čakať). A najmä - ovocie tohto postupu budete bohato žať po mnohé nasledujúce roky. Ak ale premeškáte prvé roky na vyformovanie správneho tvaru, neskôr to už nedobehnete a so stromom sa budete trvale trápiť (prehustené stromy budú dávať menej kvalitné plody a s veľkou pravdepodobnosťou ich zničí monilióza ešte kým ich stihnete obrať). Pri pestovaní stromov platí príslovie: "Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko. Keď ja budem Jano, neohneš ma mamo !". (Podobne ako pri výchove detí 😃). IH

Toptaste

Napísané: 12 Okt 2020, 09:07
od používateľa vysloužil
Stretol som sa s názorom jedného záhradkára, vraj nemám vôbec slivku na myrobaláne prvé roky strihať, lebo bude neustále vyháňať nové konáre a úrody sa dočkám po 10. roku

Výchovný řez, jak píše dr. Hlavatý, je určitě na místě. Přesto na názoru, se kterým jste se setkal, je cosi pravdy. Samozřejmě to neplatí obecně. Všechny slivky mám na myrobalánu, řežu je intenzivně a plodí obvykle hned po výsadbě. Některé ne, např. Durancie nebo Těchobuzická si dávají na čas a ani vynechání řezu uspíšení přiliš nepomůže..
Jestliže mají jakékoli stromky přírůstky přes metr, je dobré změnit strategii řezu, hlavně omezit příliš hluboký řez v předjaří.. Silnou růstovou potenci lze využít k rychlejšímu zapěstování korunky - zastřižením bujného výhonu zazelena docílíme vyrašení předčasného obrostu, který směřuje víc do stran a ten použít jako budoucí ramena. Letní řez tak může urychlit nástup do plodnosti.
Pokud nebudete slivoň na myrobalábnu řezat vůbec vyroste z ní patrně paskvil. Slabě rostoucí odrůda zastaví růst, ta bujnější se vytáhne a vyholí větve.

Toptaste

Napísané: 21 Jan 2021, 18:17
od používateľa Peb
Tento rok som ochutnal toptaste ale viac mi chutila asi hanita ..mozno len prvý dojem ...jedol som ešte tvrdsie sladké plody ..možno zmením názor ako tu uz bolo písané ..akou slivkou by ste ale nahradili toptaste ..slivka ktorá má rovnaké vlastnosti ale viac kyselinek..

Toptaste

Napísané: 09 Feb 2021, 17:18
od používateľa Mari
Ja určite Presidentom