Toptaste

Adam

IP:  31.152

Toptaste

02 Máj 2020, 17:31

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, z popisov slivky Toptaste počuť samú chválu, hlavne na cukornatosť, pred rokom som ich skúsil pár vysadiť, podpník myrobalán, približne 430 m.n.m., zaujímali by ma skúsenosti ,,tunajších" odborníkov a reálne skúsenosti s touto odrodou, čo sa týka všeobecných postrehov - pestovanie, choroby, problémy, využitie plodov, pálenie, odolnosť tejto odrody?
Ďakujem veľmi pekne a pozdravujem do záhrad...
Geronimo
Príspevky: 14
Dátum registrácie: 11 Mar 2020, 13:06

Toptaste

03 Máj 2020, 13:35

Toptaste je taková rozporu plná odrůda.Vše co se uvádí v popisu od šlechtitelů neplatí.Růst je bujný - ne slabý,odolnost k chorobám (monilová spála,rez,dírkovitost listů,bakteriozy) kromě moniliové hniloby je nízká - ne vysoká.Jediné co odpovídá popisu je vysoká cukernatost,když se slivky nechají úplně dozrát,pak už se hodí jen na pálení a povidla,jelikož ty cukry přebíjí slivkové aroma a chuťový požitek takto sladkých plodů je nic-moc.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Toptaste

03 Máj 2020, 16:02

Jestli se zdají plody Toptaste na jídlo příliš sladké, je lepší je sklízet a jíst ne zcela dozrálé. Sice nejdou tak dobře od pecky, ale dobře se přepravují, nehnijí a líp chutnají. Co se týče pálení, mnoho jednodruhových toptastovic jsem neochutnal, ale slivovici z Domácích nebo durancií se nevyrovná. Na druhé straně je dobrá do směsi s jinými méně cukernatými odrůdami, např. s Wangheimovou.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Toptaste

15 Máj 2020, 00:13

Geneticky (jako třeba jabloň Ontario) nealternuje žádná slivoň. Na chudších půdách se stává, že stromy vyčerpané loňskou nadúrodou shodí většinu (i opylených) květů.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Toptaste

15 Máj 2020, 22:21

Monografie Tomáše Jana Peckoviny píše u všech odrůd odrůd slivoní plodnost pravidelná, výjimečně (např. Opál) při přeplození střídavá. Můj Opál zatím nikdy úplně nevynechal s výjimkou roku 2012, kdy zmrzlo úplně všechno.
čačanská rodna.jpg
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2183
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Toptaste

15 Máj 2020, 22:45

Naopak bych řekl, že Čačanska rodna je jedna z nejstabilněji plodících odrůd (alespoň tady).
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Toptaste

16 Máj 2020, 09:35

EL Edgar napísal:
16 Máj 2020, 08:22
é...
Myslím, že "najspoľahlivejší" zdroj informácií je vlastná skúsenosť... ;)
Přesně tak. Právě proto jsem vysledoval, že po velké úrodě strom slivoně obvykle kvete, ale plodnost je v následujícím roce malá, někdy žádná. Tuto informaci může kterýkoli autor napsat do knížky a ví, že mu ji nikdo nezpochybní. Stačilo však - jak jsem psal v jiném příspěvku - při terénních úpravách nahrnout ke slivoni vrstvu kvalitní zeminy a rázem začal strom plodit pravidelně.
Dlužno podotknout, že vlastní zkušenost není vždy přenosná do jiných pěstitelských podmínek.
Petr z Pardubic
Príspevky: 130
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 15:38

Toptaste

22 Máj 2020, 17:54

To je stará věc s tou Čačanskou rodnou. Dohadoval jsem se o tom už kdysi na starém fóru. Přikláním se ke zdroji, který uvádí křížení Stanley x Domácí švestka. O Toptaste jsem toho napsal už taky dost i s dodanými fotkami. Společně se Stanley pilířová odrůda švestkové sezóny. Stanley je ale úplně naprostá jednička. K neutahání. A je odolnější na moniliový úžeh. Před STANLEY klobouk dolů.
peter_z_tt

IP:  176.68

Toptaste

18 Júl 2020, 11:42

Toptaste u nás, 150 mnm. Prvé dve úrody skôr sklamali. Príšerne sladké tvrdé slivky. Stromček je čiastočne prevrúblovaný techobuzickou a excaliburom. Tie budú snáď lepšie.
Prílohy
IMG_20200718_112053.jpg
IMG_20200718_112105.jpg
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Toptaste

25 Júl 2020, 13:15

peter_z_tt napísal:
18 Júl 2020, 11:42
Toptaste u nás, 150 mnm. Prvé dve úrody skôr sklamali. Príšerne sladké tvrdé slivky. Stromček je čiastočne prevrúblovaný techobuzickou a excaliburom. Tie budú snáď lepšie.
Měl jste je nechat dozrát. Pro Toptaste je typické, že zesládnou ještě v tvrdém stavu. Někomu ta konzistence naopak vyhovuje.
Napísať odpoveď