Já v sadu tolik odrůd nemám a po velkém úhynu se to ještě zmenšilo, ale v tátově zahradě je určitě kolem 20 odrůd švestek a slivoní, možná i víc rozpis se někam zakutálel.
Takže taky nějakou představu mám. Bavil jsem se s jedním výrobcem povidel na veletrhu a ten tvrdil, že má odrůdy od nejranějších až po Durancie aby to stihl pohodlně sklidit a zpracovat a na to je nutné myslet v první řadě. Nadělá rozvárky uskladní a až má všechny odrůdy hotové udělá kupáž, aby měl výsledný produkt pro zákazníka vždy stejnou chuť.
Takže zřejmě vyhrává přístup, o kterém jsem četl ze zápisu jednoho koštu destilátů. Následující rok vyhrála kupáž vzorků z minulého koštu.
Pro komerční pěstitele je určitě prvořadá výtěžnost a aroma dodají, i když opravdu jen přírodní ale dodají...
Co se týká Domácí velkoplodé, máme ji koupenou nějak kolem roku 2006 a pořád bez příznaků šárky, bohužel velmi málo plodí asi je na myrobalánu i když růst do výšky se už zastavil.
Jakou odrůdu?
Jakou odrůdu?
Pravda, myrobalán jako podnož u pravých Domácích švestek poněkud oddaluje a snižuje výnos, ale po 18 letech už by měl strom plodit naplno. Někde bude chyba, možná chudá půda, možná pilatka...Vyhlídka napísal: ↑17 Feb 2024, 14:54Já v sadu tolik odrůd nemám a po velkém úhynu se to ještě zmenšilo, ale v tátově zahradě je určitě kolem 20 odrůd švestek a slivoní, možná i víc rozpis se někam zakutálel.
Takže taky nějakou představu mám. Bavil jsem se s jedním výrobcem povidel na veletrhu a ten tvrdil, že má odrůdy od nejranějších až po Durancie aby to stihl pohodlně sklidit a zpracovat a na to je nutné myslet v první řadě. Nadělá rozvárky uskladní a až má všechny odrůdy hotové udělá kupáž, aby měl výsledný produkt pro zákazníka vždy stejnou chuť.
Takže zřejmě vyhrává přístup, o kterém jsem četl ze zápisu jednoho koštu destilátů. Následující rok vyhrála kupáž vzorků z minulého koštu.
Pro komerční pěstitele je určitě prvořadá výtěžnost a aroma dodají, i když opravdu jen přírodní ale dodají...
Co se týká Domácí velkoplodé, máme ji koupenou nějak kolem roku 2006 a pořád bez příznaků šárky, bohužel velmi málo plodí asi je na myrobalánu i když růst do výšky se už zastavil.
Vzpomínám na jednu degustaci slivovic, kde těsně před koncem slili sklenice, kam se vylévá nedopitý vzorek. Obvykle si to odnáší někdo z místních, sociálně slabších, občanů. A tuto "kupáž" anonymně předhodili k posouzení jedné z komisí. Vítězná tato směska sice nakonec nebyla, ale chyběly jí 2 body, aby dostala diplom. Tedy se umístila mezi těmi lepšími.
-
IP: 81.144
Jakou odrůdu?
Stanoviště není ideální, ale jiné švestky okolo přeplozují a na domácí pořád nic. V porovnání s ostatními odrůdami má čtvrtinovou násadu květů. Uplně stejná špatná plodnost je u Těchobuzické a to už jsem některé i vykácel. Takže sadit odrůdy a nemuset se "dožít" jejich plodnosti se asi nedá.
Já nejsem odborník na degustace a slivovici nedělám z toho důvodu, abych pak někde jezdil. Ale kdyby se u toho kupážování vzorků trochu popřemýšlelo, něco se vynechalo a jiných vzorků třeba jen určitý poměr , třeba by to umístění bylo ještě lepší.
Když jsem to četl, tak jsem nevěděl co si o tom mám myslet, protože dát bez rozmyslu dohromady úplně všechno a ve stejném množství a získat takové umístění, to je bych řekl i do určité míry štěstí.
Já nejsem odborník na degustace a slivovici nedělám z toho důvodu, abych pak někde jezdil. Ale kdyby se u toho kupážování vzorků trochu popřemýšlelo, něco se vynechalo a jiných vzorků třeba jen určitý poměr , třeba by to umístění bylo ještě lepší.
Když jsem to četl, tak jsem nevěděl co si o tom mám myslet, protože dát bez rozmyslu dohromady úplně všechno a ve stejném množství a získat takové umístění, to je bych řekl i do určité míry štěstí.
Jakou odrůdu?
Nepochybně.Vyhlídka napísal: ↑17 Feb 2024, 21:33Stanoviště není ideální, ale jiné švestky okolo přeplozují a na domácí pořád nic. V porovnání s ostatními odrůdami má čtvrtinovou násadu květů. Uplně stejná špatná plodnost je u Těchobuzické a to už jsem některé i vykácel. Takže sadit odrůdy a nemuset se "dožít" jejich plodnosti se asi nedá.
Já nejsem odborník na degustace a slivovici nedělám z toho důvodu, abych pak někde jezdil. Ale kdyby se u toho kupážování vzorků trochu popřemýšlelo, něco se vynechalo a jiných vzorků třeba jen určitý poměr , třeba by to umístění bylo ještě lepší.
Když jsem to četl, tak jsem nevěděl co si o tom mám myslet, protože dát bez rozmyslu dohromady úplně všechno a ve stejném množství a získat takové umístění, to je bych řekl i do určité míry štěstí.