Strana 15 z 17

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 16 Sep 2022, 20:40
od používateľa Štěpánka.3
Včera napršelo 11mm, předevčírem 12 mm a dnes jsem musela předčasně otrhat Eleny na zavaření.

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 18 Sep 2022, 14:51
od používateľa ariadna30
Tato slivka v tej hustine vyrastla sama. Slivky ma sice na moj vkus malo sladke ale velmi dobre sa oddeluju od kostky. Mozno ked este dozreje tak bude lepsia.

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 18 Sep 2022, 14:51
od používateľa ariadna30
Tak este foto😀

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 19 Sep 2022, 14:13
od používateľa přasličák
Škoda krásných plodů Eleny paní Štěpánko. Prostě hodně vody najednou. Třeba již máte Elenu sladkou, takže můžete sklízet. U nás jen mrholí a slivoně nepraskají. Elena u mne chce asopoň 2 týdny. Její chuť je pak luxusní.
Dnes jsem již nevydržel a ochotnal několik měkčích plodů odrůdy Moni. Stromek zaplodil druhý rok po výsadbě. Chutí jsem tedy byl velmi překvapen. Výborná, taková švestko damácová, sladká s příjemnou kyselinkou, silně aromatická. Dužnina výrazně oranžová, oddělitelná od pecky. Velikostně o něco větší nebo shodná s většími klony švestky domácí. Abnormálně šťavnatá. Milovníky slivovice jistě nadchne.

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 19 Sep 2022, 17:38
od používateľa vysloužil
Myslel jsem, že Moni zraje trochu dřív. Kromě kvality dužiny bude záležet na odolnosti vůči monilinii a taky šarce.
Pozoruji typické příznaky PPV (vpadlé tvrdé skvrny s červenou dužinou lpící na pecce) i u papírově rezistentních odrůd - na Jofele a Jogantě. Naštěstí je těch špatných plodů na stromcích jen pár. Napadení hnilobou na Jogantě je mírně nadprůměrné, na Jofele kalamitní.
Joganta deformovaná
Joganta deformovaná
Joganta dužina
Joganta dužina

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 11 Okt 2022, 21:02
od používateľa M.H
Odlučitelné pseudoDurancie z druhého stromu, který je v tuto dobu přistíněný domem a keřem. Jsou vidět určité rozdíly oproti prvnímu stromu o několik metrů vedle na lepším místě - ten už jsem obral před týdnem, celkem měl hodně asi třetinu plodů s příznaky scvrkávání a sušší dužinu a listy už mu taky opadly.

Ten dnešní sběr z druhého stromu má stále listy, měl v porovnání minimum scvrklých plodů, dozrávání o týden opožděno, cukernatost nakonec stejná nebo jen o trošku nižší 23% Brix, ale více šťavnatější dužina. Celkově tedy tento strom v ,,horších" podmínkách dává kvalitnější plody, dodnes spadla asi 1/3 plodů, dost rozklovali kosi, takže s jistým propadem by plody vydržely na stromě ( již ve stínu) ještě další týdny. Ale už jsem je obral všechny a jdou na povidla.

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 15 Okt 2022, 21:18
od používateľa M.H
Velký dík patří M. Vysloužilovi, který porovnal tyto záhadné ,,odlučitelné Durancie" se zjištěním, že se nakonec jedná o pravé švestky Domácí. Dužina je hutnější a není šťavnatá narozdíl od Durancie. Povidla z nich jsou určitě dobré. :thumbup:
Teď ještě zjistit, proč k takové záměně dochází, odlučitelná Durancie u kolegy je tedy taky švestka Domácí, ovšem z 200km jiného zahradnictví.

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 16 Okt 2022, 13:14
od používateľa vysloužil
M.H napísal:
15 Okt 2022, 21:18
Velký dík patří M. Vysloužilovi, který porovnal tyto záhadné ,,odlučitelné Durancie" se zjištěním, že se nakonec jedná o pravé švestky Domácí. Dužina je hutnější a není šťavnatá narozdíl od Durancie. Povidla z nich jsou určitě dobré. :thumbup:
Teď ještě zjistit, proč k takové záměně dochází, odlučitelná Durancie u kolegy je tedy taky švestka Domácí, ovšem z 200km jiného zahradnictví.
Obávám se, že je to nekorektní přístup prodejců. Durancie jsou slušně šarjatolerantní a mezi páleníky vyhledávané. Pokud by byly odlučitelné, byla by to bomba a málokdo by odolal.

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 16 Okt 2022, 15:20
od používateľa M.H
O Duranciích jsem četl že jsou vhodná i na povidla, to jich vaří i s peckama až poté oddělují přes síto a znova se vaří?

Slivky - Švestky 2022

Napísané: 16 Okt 2022, 18:57
od používateľa vysloužil
M.H napísal:
16 Okt 2022, 15:20
O Duranciích jsem četl že jsou vhodná i na povidla, to jich vaří i s peckama až poté oddělují přes síto a znova se vaří?
Ano, dřív se tak povidla vařila i ze švestek - ve velkém kotli se rozvařily a cedily přes velká "povidlová" síta. Dnešní receptury (většinou v menších množstvích) pracují s vypeckovanými plody, a při vaření (pečení) se nemíchají.