Slivky - Švestky 2022
Slivky - Švestky 2022
Odlučitelnou Durancii ve tvaru švestky zrající začátkem září jsem v životě neviděl. Letos mám Durancií jen pár, všechny napadené hmyzem. Loni jsem měl se scvrkáváním a nedozráváním na slivoních velký problém. Letos je problém s obalečem a praskáním. Vše bude sklizeno během příštího týdne, včetně pozdních Hagant.
Slivky - Švestky 2022
Ta podlouhlá durancie skutečně nebude durancií. Loňské scvrkávání plodů, které držely na stromech se letos u nás naštěstí nekoná. Zato čím dál víc švestek je napadeno moniliniovou hnilobou. Naštěstí úroda je tak veliká, že ty ztráty tolik nebolí.hugovotr napísal: ↑02 Sep 2022, 07:35Odlučitelnou Durancii ve tvaru švestky zrající začátkem září jsem v životě neviděl. Letos mám Durancií jen pár, všechny napadené hmyzem. Loni jsem měl se scvrkáváním a nedozráváním na slivoních velký problém. Letos je problém s obalečem a praskáním. Vše bude sklizeno během příštího týdne, včetně pozdních Hagant.
-
- Príspevky: 1157
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Slivky - Švestky 2022
Začína dozrievať Anna Späth, výborná záležitosť. Jedna z mojich obľúbených. Na začiatku zrelosti je tiež excalibur. Je na jednom strome spolu s toptaste. Po dažďoch nepraskol ani jeden plod, chuť nič moc. A tiež sa ukazujú prvé dva plody odrody Amers. Plody sú obrovské, prvý plod veľmi nezaujal...
Slivky - Švestky 2022
U mne toho nakonec oproti obavám po mohutných deštích moc nepopraskalo, asi že jsem občas zaléval. Zato monilie si tradičně vybírá svou daň přes nedávné postřiky Vitisanem a předtím 2x Prolectus. Především z přeplozené (každoročně a letos extrémně) Stanley odpadávají celé shnilé trsy. První padané Stanley šly do bečky jen s 12 Brix, dnes je na tom lépe, asi 17 Brix. Toptaste má aktuálně 27 Brix, bohužel jich mnoho po nájezdu mé Ex a monílie nezbylo . Gabrovská u mne potvrdila, že na podzim půjde pryč.
-
- Príspevky: 27
- Dátum registrácie: 01 Sep 2022, 02:29
- Bydlisko: Gemer - BB kraj-JV - cca 400 m n. m.
Slivky - Švestky 2022
včera uvarený lekvár prevažne zo sliviek Jojo prekvapil nad očakávanie - napriek za čerstva prevažne pomerne kyslastej chuti plodov (len menšia časť plodov bola sladšia) po uvarení výborná chuť a dokonca aj aróma - povedal by som, že je ešte lepší, ako minulotýždňový lekvár varený z plodov Domácej veľkoplodej, ktoré mali už za čerstva výrazne sladkú chuť a výraznú vôňu... normálne tomu nerozumiem pritom prídavok cukru bol tak do veľkoplodej, aj Jojo, rovnaký...
Slivky - Švestky 2022
Možná hrála roli skutečnost, že Jojo není napadené šarkou. Já jsem vařil povidla střídavě z Katinky, Opálu, Č. lepotice . Rozdíl není skoro žádný, dominuje karamelová chuť z přidaného cukru.michal35 napísal: ↑03 Sep 2022, 01:51včera uvarený lekvár prevažne zo sliviek Jojo prekvapil nad očakávanie - napriek za čerstva prevažne pomerne kyslastej chuti plodov (len menšia časť plodov bola sladšia) po uvarení výborná chuť a dokonca aj aróma - povedal by som, že je ešte lepší, ako minulotýždňový lekvár varený z plodov Domácej veľkoplodej, ktoré mali už za čerstva výrazne sladkú chuť a výraznú vôňu... normálne tomu nerozumiem pritom prídavok cukru bol tak do veľkoplodej, aj Jojo, rovnaký...
Přemýšlel jsem uvařit povidla z Lipnické bez cukru, ale odradilo mě vypeckování té drobotiny.
Slivky - Švestky 2022
Taky mi ničí monilia i s postřikem Prolectus, i když nějaký účinek určitě má. U broskví byla účinnost na moniliu lepší až 90%.
Jak se dá změřit zhruba cukernatost, to máte všichni refraktometry? Když začíná šťáva lepit prsty, kolik to je cca cukernatost, kéž by letos do tohoto stavu švestky došly. Lapotice v bečce s nic moc cukernstostí zatím kvasí, při strčení čumáku do bečky plné oxidu, váhám plnit dál, chuť kvasu je dobrá kyselkavo švestková, ale ty cukry po chuti minimální, přidávat uměle cukr nechci, chtěl jsem měnší výtěžnost a neředěné aroma, ale aby vůbec při pálení něco vyteklo.... z vyprávění palírníka to jsou případy k zasmání.... Pálil jsem doposud jen z jablek, tam to bývalo 7-8 litrů 50%alk na 100l, myrobalány až 10litrů, nejslabší výsledek z letních jablek - průstvitné, jen něco přes 5litrů.
Jak se dá změřit zhruba cukernatost, to máte všichni refraktometry? Když začíná šťáva lepit prsty, kolik to je cca cukernatost, kéž by letos do tohoto stavu švestky došly. Lapotice v bečce s nic moc cukernstostí zatím kvasí, při strčení čumáku do bečky plné oxidu, váhám plnit dál, chuť kvasu je dobrá kyselkavo švestková, ale ty cukry po chuti minimální, přidávat uměle cukr nechci, chtěl jsem měnší výtěžnost a neředěné aroma, ale aby vůbec při pálení něco vyteklo.... z vyprávění palírníka to jsou případy k zasmání.... Pálil jsem doposud jen z jablek, tam to bývalo 7-8 litrů 50%alk na 100l, myrobalány až 10litrů, nejslabší výsledek z letních jablek - průstvitné, jen něco přes 5litrů.
Slivky - Švestky 2022
Refraktometr je koupě na celý život, ani se nemusejí měnit baterky.
Cukernatost lze samozřejmě změřit i moštoměrem, ale to je někdy - třeba u švestek - trochu problém. Odhadnout procento cukru podle toho, jestli lepí prsty, bych si netroufl.
Cukernatost lze samozřejmě změřit i moštoměrem, ale to je někdy - třeba u švestek - trochu problém. Odhadnout procento cukru podle toho, jestli lepí prsty, bych si netroufl.
Slivky - Švestky 2022
Máte pravdu, cena refraktometru je přijatelná 500kč, 0-32brix, tak jsem objednal. Měřil jsem dosud moštoměrem šťávy z révy, snad naposled.
Slivky - Švestky 2022
Na Aličíně v současnosti kolem 300. Já vzhledem k tomu, že kvasím 1x za 2 roky, tak si ho vytrvale půjčuji od souseda, ale při nějakém větším nasazení by to chtělo svůj...