Plody odrody Haroma začínajú mäknúť.
Som veľmi zvedavý, do akej kvality dokážu tento mimoriadne teplý rok dozrieť.
Závisí od toho osud stromu - ak by nebola dostatočne chutná ani tento rok, nemá pre mňa význam ju pestovať.
Odhadom polovicu prvoúrody zničili monilióza a obaľovač, ostalo približne 25 plodov.
Oberať ich budem postupne lebo ma zaujíma, ako sa bude meniť kvalita plodov od začiatku zrelosti až do mrazov a ako dlho a v akej forme sa vlastne plody na strome udžia.
Haroma
Haroma
Letos u nás Haromy patrně dozrají. V chladných letech nikoli. Ale jako každoročně jich polovina shnije ještě před dozráním. A ani tak to nic převratného není.larix napísal: ↑07 Sep 2022, 11:08Plody odrody Haroma začínajú mäknúť.
Som veľmi zvedavý, do akej kvality dokážu tento mimoriadne teplý rok dozrieť.
Závisí od toho osud stromu - ak by nebola dostatočne chutná ani tento rok, nemá pre mňa význam ju pestovať.
Odhadom polovicu prvoúrody zničili monilióza a obaľovač, ostalo približne 25 plodov.
Oberať ich budem postupne lebo ma zaujíma, ako sa bude meniť kvalita plodov od začiatku zrelosti až do mrazov a ako dlho a v akej forme sa vlastne plody na strome udžia.
20220907_095146.jpg
Za mě nebrat, jedna větev na ochutnání stačí .
Majitelé menších zahrad ocení vysokou plodnost na menším stromě.
Haroma
Na "starej záhrade" niektorí pestovatelia chuť Haromy chválili. Asi dobrá poloha.
Hoci, na vylepšenie chuťových parametrov majú ešte mesiac, obávam sa, že moja skúsenosť bude podobná tej vašej. Chuťovo zatiaľ lepšie ako slivky z obchodu ale k Bystrickej to má ďaleko.
Hoci, na vylepšenie chuťových parametrov majú ešte mesiac, obávam sa, že moja skúsenosť bude podobná tej vašej. Chuťovo zatiaľ lepšie ako slivky z obchodu ale k Bystrickej to má ďaleko.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 1155
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Haroma
U mňa sa ukázalo, že Excalibur bude v skutočnosti asi Haroma.
Odroda je dovrúblovaná do toptaste. Na prvý pohľad vyzerá skoro rovnako, líši sa farbou dužiny a chuťou. Tá je asi nezameniteľná, nepoznám žiadnu inú odrodu s takou farbou dužiny. Odlišuje sa tiež tým, že toptaste po daždi explodoval, táto odroda nemala ani jeden prasknutý plod. Odfotiť som ju nestihol, manželka ich zjedla skôr ako som sa stihol vrátiť s mobilom. Chuť veľmi sladká, podobne ako toptaste, prvotriedna. Dovrublujem ďalšie konáre.
Odroda je dovrúblovaná do toptaste. Na prvý pohľad vyzerá skoro rovnako, líši sa farbou dužiny a chuťou. Tá je asi nezameniteľná, nepoznám žiadnu inú odrodu s takou farbou dužiny. Odlišuje sa tiež tým, že toptaste po daždi explodoval, táto odroda nemala ani jeden prasknutý plod. Odfotiť som ju nestihol, manželka ich zjedla skôr ako som sa stihol vrátiť s mobilom. Chuť veľmi sladká, podobne ako toptaste, prvotriedna. Dovrublujem ďalšie konáre.
Haroma
Pán Miloš a ako to je u vás s moniliózou plodov u Haromy?
U mňa si táto choroba zobrala zatiaľ asi 10% plodov (obaľovač podstatne viac), čo nie je také strašné ale viacerí sa na moniliovú citlivosť Haromy sťažovali.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Haroma
Haroma u mě trpí na monilii ještě víc než Jofela. Trochu líp je na tom Joganta. Azzura nehnije skoro vůbec, je ale méně sladká než ty ostatní "němky"
Haroma
Ďakujem za informácie
U mňa je Haroma tento rok napadnutá výrazne menej ako Bystrická, ktorá údajne patrí medzi odolnejšie odrody (hoci asi nie je Bystrická ako Bystrická).
Uvidíme ako to bude teraz, po nástupe vlhkého počasia a v ďalších rokoch.
U mňa je Haroma tento rok napadnutá výrazne menej ako Bystrická, ktorá údajne patrí medzi odolnejšie odrody (hoci asi nie je Bystrická ako Bystrická).
Uvidíme ako to bude teraz, po nástupe vlhkého počasia a v ďalších rokoch.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Haroma
Já bych naopak řekl, že souvislost mezi deštivým počasím a monilií není výrazná. Když je teplo, nacházím (a odtrhávám) každý den nové kompletně postižené plody. Ta rychlost růstu houby je až děsivá. Když začne pršet, obvykle se ochladí a hnilých plodů tak rychle nepřibývá. Podobně nemohu říci, že by popraskané plody hnily více. Hniloba se šiří nejvíc samotným kontaktem švestek navzájem, ale popraskané plody na stromě hnijí jen málokdy. Jinak je to u spadlých plodů, tam ty prasklé podléhají zkáze nejdřív.