Haroma
Haroma
Dnes som skonzumoval posledný plod Haromy.
Ešte by potrebovala ostať na strome ale vytrvalý a dlhodobý dážď spôsobil, že plody praskali.
Po prvej úrode som napriek počiatočným pochybnostiam spokojný. Moniliózou navzdory daždivému počasiu počas dozrievania trpela veľmi málo - zhnilo niekoľko plodov počas vyfarbovania ale neskôr už žiadny. V porovnaní s Bystrickou je na tom u mňa lepšie.
Čo sa týka chuti, hoci nebola ešte celkom zrelá, bola veľmi dobrá. Harmonický obsah cukrov a kyselín tak, ako sa uvádza v popisoch. Jediným negatívom je nízka úroveň slivkovej arómy. Keď to porovnám so starými Bystričkami z jedného výnimočného stromu***, je to veľký rozdiel. V tomto parametri Haroma nedosahuje ani 50%. Ešte pred dvoma týždňami slivková chuť absentovala úplne ale dnes už bola celkom zreteľná. Uvidíme v ďalších rokoch, keď dostane šancu lepšie dozrieť. Teraz síce bolo horúce leto a vegetácia bola približne dva-tri týždne napred ale začiatkom septembra sa ochladilo a takmer každý deň pršalo. Preto si myslím, že plod bol v stave, ako by bol v polovici septembra štandardného roku. Takže keď to zhrniem - s Haromou som tento rok spokojný a myslím si, že dokáže ešte viac.
*** Neviem, či to nie je náhodou Bystrická muškátová, plody sú až "naparfémované", ako to niekto nazval, nikde inde som také aromatické Bystrické nejedol. Strom má približne 70 rokov a ani ďalšie staré Bystrické slivky v záhrade nedosahujú takú kvalitu. Hoci je strom napadnutý šarkou, chystám sa ho na jar navrúbľovať na mladý podpník.
Ešte by potrebovala ostať na strome ale vytrvalý a dlhodobý dážď spôsobil, že plody praskali.
Po prvej úrode som napriek počiatočným pochybnostiam spokojný. Moniliózou navzdory daždivému počasiu počas dozrievania trpela veľmi málo - zhnilo niekoľko plodov počas vyfarbovania ale neskôr už žiadny. V porovnaní s Bystrickou je na tom u mňa lepšie.
Čo sa týka chuti, hoci nebola ešte celkom zrelá, bola veľmi dobrá. Harmonický obsah cukrov a kyselín tak, ako sa uvádza v popisoch. Jediným negatívom je nízka úroveň slivkovej arómy. Keď to porovnám so starými Bystričkami z jedného výnimočného stromu***, je to veľký rozdiel. V tomto parametri Haroma nedosahuje ani 50%. Ešte pred dvoma týždňami slivková chuť absentovala úplne ale dnes už bola celkom zreteľná. Uvidíme v ďalších rokoch, keď dostane šancu lepšie dozrieť. Teraz síce bolo horúce leto a vegetácia bola približne dva-tri týždne napred ale začiatkom septembra sa ochladilo a takmer každý deň pršalo. Preto si myslím, že plod bol v stave, ako by bol v polovici septembra štandardného roku. Takže keď to zhrniem - s Haromou som tento rok spokojný a myslím si, že dokáže ešte viac.
*** Neviem, či to nie je náhodou Bystrická muškátová, plody sú až "naparfémované", ako to niekto nazval, nikde inde som také aromatické Bystrické nejedol. Strom má približne 70 rokov a ani ďalšie staré Bystrické slivky v záhrade nedosahujú takú kvalitu. Hoci je strom napadnutý šarkou, chystám sa ho na jar navrúbľovať na mladý podpník.
Naposledy upravil/-a larix v 03 Okt 2022, 09:45, upravené celkom 1 krát.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Haroma
Dnes jsem shodou okolností sklízel také Haromu (jen půl stromu) a Bystrickou muškátovou.
Haroma letos není špatná, ale v jiných letech byla chuťově i lepší.
Bystrická muškátová má trochu hořkou slupku (podobně jako Toptaste rostoucí vedle - půda? hnojení?), ale ta "muškátová" chuť mě tam trochu ruší/vadí.
Haroma letos není špatná, ale v jiných letech byla chuťově i lepší.
Bystrická muškátová má trochu hořkou slupku (podobně jako Toptaste rostoucí vedle - půda? hnojení?), ale ta "muškátová" chuť mě tam trochu ruší/vadí.