Strana 3 z 14

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 27 Jan 2022, 18:53
od používateľa Neregistrovaný
vysloužil napísal:
27 Jan 2022, 15:31
A pak jsou případy, kdy na to člověk nepříjde vůbec. A potom rouby vesele rozdává svým kamarádům...
Jo, to znám. Asi šotci.
Mám bujně rostoucí vlastní třešničku, raná velká rudá, zatím nekvetla. Záměna vyloučena. Beru z ní rouby. Někdy na konci léta, že se podívám, jak se jí odhojily rány. A uviděl jsem malinkatou černou třešínku.
Teď, když jdu kolem, hanba mě zrovna fackuje. JG

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 28 Jan 2022, 17:09
od používateľa přasličák
Opravdický Žlutý špendlík jsem tedy u nás neviděl aspoň 40 let. V minulosti v Sudetech rostl v mnoha zahradách. Pokud si dobře vzpomínám, plody byly velikosti Švestky domácí, oválné. Šly dobře od pecky. Charakteristickým znakem byla silně špičatá pecka. Plody byly silně aromatické, sladké. Doma se z nich dělala marmeláda , silně připomínající meruňkovou. S nástupem šarky stromy vymizely. K této byly velmi vnímavé. Z některých zde uvedených fotek mám spíše dojem, že se zde jedná a myrobalány a mirabelky. U myrobalánu dužnina ulpívá na pecce. Vloni jsem koupil stromek Žlutého špendlíku v Polsku. Ale co to bude ve skutečnosti zjistím, až jestli zaplodí. Domnívám se, že opravdický Žlutý špendlík bude v nabídkách školek, které dělají staré odrůdy. Více informací by mohli poskytnout Radim Lokoč a Ondra Dovala.

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 28 Jan 2022, 19:27
od používateľa MiKo
V Uherském Ostrohu v sekci sarých odrůd mají. Pokud se mi podaří do jara dotáhnout koupi pozemku, tak ten špendlík koupím a budu referovat.
Oprava - jestli ji teda budou mít - na jiné stránce je info že není skladem tak nevím.

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 28 Jan 2022, 19:48
od používateľa hugovotr
Mám Žlutý špendlík z Bojkovic i Ostrohu, celkem tři stromy. Jsou stejné a rozhodně nejde o mirabelku nebo mirobalán. Velikost plodů je menší jak u švestek. Využívám výhradně na pálenku.

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 28 Jan 2022, 22:51
od používateľa larix
přasličák napísal:
28 Jan 2022, 17:09
Žlutý špendlík bude v nabídkách školek, které dělají staré odrůdy.
Áno, aj na Slovensku som jedinú aktuálnu ponuku zaznamenal v škôlke, ktorá sa venuje starým odrodám (PD Moravské Lieskové). Ale majú iba osobný odber.

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 28 Jan 2022, 22:53
od používateľa larix
MiKo napísal:
28 Jan 2022, 19:27
V Uherském Ostrohu v sekci sarých odrůd mají.
To je práve otázka (viď obrázok). Okrem toho, ďalšou otázkou je, na akom podpníku vlastne Špendlík predávajú...


Bez názvu3.jpg

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 29 Jan 2022, 07:33
od používateľa přasličák
Tak toto je opravdu ten původní Žlutý špendlík. Jak podle fotografií, tak podle popisu. Škoda, že není k dispozici fotka pecky. Ta je tipicky špičatá až ostrá. A dodnes si vybavuji vynikající aromatickou chuť. Destilát musím být náramný. Uvidíme, co udělá šarka. Tu by byla cesta pro šlechtitele. Žlutý špendlík křížit s nějakou hypersensitivní odrůdou jako Jojo, Jolona, Jofela, Joganta a snad i Moni.

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 29 Jan 2022, 10:51
od používateľa larix
přasličák napísal:
29 Jan 2022, 07:33
Tu by byla cesta pro šlechtitele. Žlutý špendlík křížit s nějakou hypersensitivní odrůdou...
Tipala s chuťou Bystrickej zlatky by sa predávala dobre :-)

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 29 Jan 2022, 11:23
od používateľa konvalinka
Popis by seděl, ale na fotce se mi zdají plody hodně oválné. Špendlíky jsme měli u dědy odjakživa, myslím, že už zašly všechny na šarku. Ale byl opravdu jako žlutá švestka, všetně těch špičatých konců. A pecek samozřejmě. Stejně tvarově máme asi teď vysazený doma, ale plody jsou větší i baculatější a mnohem méně aromatické. Je to prostě už ,,výrobek" ;) není to pravý špendlík a chuť pokulhává.

Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)

Napísané: 29 Jan 2022, 15:49
od používateľa vysloužil
přasličák napísal:
29 Jan 2022, 07:33
Tak toto je opravdu ten původní Žlutý špendlík. Jak podle fotografií, tak podle popisu. Škoda, že není k dispozici fotka pecky. Ta je tipicky špičatá až ostrá. A dodnes si vybavuji vynikající aromatickou chuť. Destilát musím být náramný. Uvidíme, co udělá šarka. Tu by byla cesta pro šlechtitele. Žlutý špendlík křížit s nějakou hypersensitivní odrůdou jako Jojo, Jolona, Jofela, Joganta a snad i Moni.
Jenže popis odrůdy a reklamní fotka nemusí být totéž, co prodaný stromek. Koupil jsem jeden z e-shopu - mají patrně stejný zdroj jako prodejna v Uh. Ostrohu. Ne pro sebe, nýbrž pro souseda, tak citlivou odrůdu k PPV bych si nevysadil. Ze špendlíku se vyklubala Tipala. Běžný zákazník to nepozná a je rád, že jeho špendlík má tak pěkně velké plody.