Mamčin soused má u plotu špendlík - (je to roubovaný strom, žádný myrobalán ani mirabelka). Plody má mnohem šišatější než na foto pana Mikeše. Tvarem skoro připomínají ty malá rajčata z obchodů. Prostě malá šiška. Od pecky jde dobře, pecka je podlouhlá, špičatá. Má PPV jako řemen. Plody jsou žluto - hnědé - flekaté jak pouštní maskáče a chuťově mdlé. Vůně - až při přiblížení k nosu voní. Fotky teď nemůžu najít.
Padají k mamce na zahradu a tam vyrůstají malé stromky. Nevím jestli jsou to odkopky nebo semenáče. Když je vyryju a zjistím, že jsou to semenáče,
je šance, že po přesazení na jiné místo budou bez PPV?
Špendlík žltý / Belica
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
To spíš rovnou někde vysít pecky a chránit před mšicemi.
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
Semenáče by měly být bez šarky a mohly by se původní odrůdě občas podobat. Odkopky jsou identické s podnoží i se šarkou. Některé očkovance z mladých zelených roubů budou identické, ale mohou být i bez šarky. Šarka se v mladých výhonech rozleze až za několik měsíců.
- Rafael
- Príspevky: 2194
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
Jen bych znovu připomněl tu svou myrobálanovou džunglí. Generativně silně zmutovala a nestačil jsem se divit jak.
Všelijaké barvy, doba dozrávání, hniloba, nestejnoměrné zrání, mizerná cukernast a chuť. Málo co se dalo a dá smysluplně použít.
*
Jak je to u Pravých Špendlíků netuším. Třeba se nepokříží, nevím.
*
Možná OT:
U švestkovin takové zkušenosti nemám.
Jen, že roubovat něco na potencionálně nemocné odkopky nemá význam a přinese jen časem zklámání.
Všelijaké barvy, doba dozrávání, hniloba, nestejnoměrné zrání, mizerná cukernast a chuť. Málo co se dalo a dá smysluplně použít.
*
Jak je to u Pravých Špendlíků netuším. Třeba se nepokříží, nevím.
*
Možná OT:
*Podobně jsem dopadl se semennými podnožemi pro jabloně. Vlastně trochu líp protože se pak roubovaly. A v okolí těch jabloní na skřížení se moc nebylo.
Jadernička, Strýmka, Boskopské a dvě nebo tři odrůdy taky velmi odolné.
*
Ne, že by to nerostlo, nelíbilo se, ale skoro každá se chovala trochu jinak.
A jak jsem pak časem, po zničení zvěří doplnil sad podnožemi A2 přijde mi, že zpoždění dohnaly rychle a jsou lepší než to, z čímž jsem se kdysi piplal ze semínek.
*
Ale je to jen má zkušenost. Dělal jsem to tehdy proto, že vysokokmeny nešly běžně koupit.
U švestkovin takové zkušenosti nemám.
Jen, že roubovat něco na potencionálně nemocné odkopky nemá význam a přinese jen časem zklámání.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
Děkuju všem za odpovědi.
Zkusím mamku přesvědčit, ať nechá aspoň jeden stromek vyrůst, co z toho bude.
Popřípadě najdu nějaký vhodný plac na přesazení. Vlastní pozemek nemám, tak to zkusím někde v okolí.
Po okolních remízech jsem v létě rozhodil asi 30 pecek. Ale jak tak čtu asi to nebyl dobrý nápad. Uvidím.
Prostě se učím.
Letos jsem sbíral po okolí myrobalány a uvědomil jsem si, že to, co jsem dříve považoval za špendlíky byly vlastně všechno myrobalány.
Tak bych jednou rád ochutnal ten pravý, voňavý špendlík. A taky tu špendlíkovicu. Tož tak.
Zkusím mamku přesvědčit, ať nechá aspoň jeden stromek vyrůst, co z toho bude.
Popřípadě najdu nějaký vhodný plac na přesazení. Vlastní pozemek nemám, tak to zkusím někde v okolí.
Po okolních remízech jsem v létě rozhodil asi 30 pecek. Ale jak tak čtu asi to nebyl dobrý nápad. Uvidím.
Prostě se učím.
Letos jsem sbíral po okolí myrobalány a uvědomil jsem si, že to, co jsem dříve považoval za špendlíky byly vlastně všechno myrobalány.
Tak bych jednou rád ochutnal ten pravý, voňavý špendlík. A taky tu špendlíkovicu. Tož tak.
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
Je zaujímavé, aké rozdielne skúsenosti máte so Žltým špendlíkom.
Napadlo mi, odhliadnuc od zámen s inými slivkovinami a odrodami, že možno aj pravý Žltý žltý špendlík má viacero variet rovnako, ako napr. slivka Bystrická, keďže ide o starú odrodu, ktorá mala v minulosti pomerne rozsiahly areál (Slovensko, Morava, Čechy, Maďarsko,...).
Nasleduje opäť otázka - kde sa dá dnes pravý Žltý špendlík kúpiť?
Napadlo mi, odhliadnuc od zámen s inými slivkovinami a odrodami, že možno aj pravý Žltý žltý špendlík má viacero variet rovnako, ako napr. slivka Bystrická, keďže ide o starú odrodu, ktorá mala v minulosti pomerne rozsiahly areál (Slovensko, Morava, Čechy, Maďarsko,...).
Nasleduje opäť otázka - kde sa dá dnes pravý Žltý špendlík kúpiť?
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
Přesně to nevím. Ale asi před 4 lety jsem si ho koupil na jednom e-shopu pod názvem Žlutý špendlík s bohatým popisem, jak je to oblíbená surovina pro destilát. Vyklubala se z něj žlutá švestka Tipala.larix napísal: ↑27 Jan 2022, 15:02Je zaujímavé, aké rozdielne skúsenosti máte so Žltým špendlíkom.
Napadlo mi, odhliadnuc od zámen s inými slivkovinami a odrodami, že možno aj pravý Žltý žltý špendlík má viacero variet rovnako, ako napr. slivka Bystrická, keďže ide o starú odrodu, ktorá mala v minulosti pomerne rozsiahly areál (Slovensko, Morava, Čechy, Maďarsko,...).
Nasleduje opäť otázka - kde sa dá dnes pravý Žltý špendlík kúpiť?
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
Tieto zámeny (nie vždy za to môže predajca) ma poriadne hnevajú. Zvlášť nepríjemné je, že pri ovocných stromoch na to príde človek až po niekoľkých rokoch. A ten čas už nikto nenahradí.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
A pak jsou případy, kdy na to člověk nepříjde vůbec. A potom rouby vesele rozdává svým kamarádům...
Naposledy upravil/-a vysloužil v 27 Jan 2022, 15:36, upravené celkom 1 krát.
Špendlíky (žltý, modrý, bystrický, moravský,...)
No jo...
Ja som kúpil takúto Lombardskú bielu
V tomto prípade som vďaka svojim bohatým skúsenostiam (vtip) zámenu odhalil pomerne skoro
Ja som kúpil takúto Lombardskú bielu
V tomto prípade som vďaka svojim bohatým skúsenostiam (vtip) zámenu odhalil pomerne skoro
Naposledy upravil/-a larix v 27 Jan 2022, 23:21, upravené celkom 1 krát.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5