Podepsal bych to, co píše Jarda z UH. Kdybych chtěl vysadit jednu nebo dvě slivoně, Tipala mezi nimi nejspíš nebude. Porovnávat se špendlíkem nelze - to jí spíš ublížilo, podobně jako srovnání Stanley nebo Lepotice s Domácí. Ale jisté plodové kvality se Tipale upřít nedají. Na rozdíl od odrůd jako Belamira, Miragrande, Aprimira, Thames cross, aj. Ty opravdu zklamalyJarda UH napísal: ↑24 Mar 2022, 08:26Mám 3 stromy Tipaly a jsem s ní spokojen, s monilií zatím problémy nejsou. Plody velké, vyzrálé chutné. K špendlíku se to však nedá přirovnat. Tak jako nové odrůdy slivoní nedosahují chuťových kvalit starých švestek. Problémem je však šárka. Špendlíku jsem dal ještě jednu šanci a před třemi lety vysadil pět odkopků, na první úrodu netrpělivě čekám. Belamíru jsem zlikvidoval, to je propadák (jako mirabelka).
Kvas z Tipal byl žluťoučký a krásně voněl, z vlastního destilátu jsem ale nadšený nebyl. Hlavně kvůli výrazné nahořklosti z pecek. Je pravda, že po roce se ta chuť upravila a pálenka se dala přirovnat k průměrné "slivovici" z pološvestek a slív. Jak jsem psal výše, věřím, že kdyby se pecky (které jsou mimochodem hodně velké) před pálením odstranily, mohla by být tipalovice zajímavé pití. Opět nechci srovnávat se špendlíkovicí. Ale kdo ochutnal jednodruhové slivovice firmy R. Jelínek, potvrdí, že asi nejlepší z nich je Čačanská lepotica. Věřil by tomu někdo?