Franzi
Franzi
Ve stejnou dobu, jako loni, ochutnávám pološvestku Franzi, která mě loni chutnala. Mirek z ní moc nadšený nebyl. Já ale musím potvrdit to, co minulý rok. Herman byl nevýrazný, obě Čačanky, raná i lepotica jsou nemastné neslané (nesladké, nekyselé), Opál jen sladký. Franzi má sladkost, v ní i kyselinku. Timočanka - první plod chutnal asi jako lepotica, kulatá Šampionka je u mě vyslovený propadák - suchá moučná dužina bez chuti. Franzi nad nimi vysoko vyčnívá. Pár plodů v deštích popraskalo, ale to jim odpustím. Pokud bude slušná tolerance k šarce, bude Franzi patřit k mým hlavním srpnovým odrůdám.
Franzi
Jsem Miloši asi velice náročný ochutnávač. Franzi mám na mladém stromku. Vloni bylo pár prvních plodů, letos je tam minimum ovoce, ještě jsem ji neochutnal. Zato vloni mi chutnala odrůda rovněž od Dr, Neumüllera Moni. Z mnou pěstovaných letních slivoňových odrůd neoznačím za chuťově výbornou žádnou odrůdu. Za celkem přijatelnou Katinku, Tegeru a Kalypso, pokud tyto odrůdy nepřeplodí. Potom jim chybí jak cukr, tak aroma.
Franzi
Všechno je relativní. Pozdním švestkám, když dozrají, jako Domácí, rodna, Presenta, Jofela, a zřejmě i Moni (tu jsem neochutnal), se v chuti, cukernatosti, aromatu ty pološvestky a slívy zrající v srpnu vyrovnat nemůžou, to je jasné. Jenže ty pozdní nemusí dozrát každý rok a všude. A taky, sbírat švestky na přelomu září a října, když je ráno jinovatka a odpoledne po návratu z práce šero a tma, sudům s kvasem se musí přitápět, to všechno je dost vysoká daň za pozdní švestku. Roky mi tohle dilema řešila Katinka. Sbírala se pěkně v teple, dala se sušit, péct a ani vypálená katinkovice se neměla za co stydět. Pravda, z Domácích a Durancií je trochu jiný level.přasličák napísal: ↑09 Aug 2023, 11:09Jsem Miloši asi velice náročný ochutnávač. Franzi mám na mladém stromku. Vloni bylo pár prvních plodů, letos je tam minimum ovoce, ještě jsem ji neochutnal. Zato vloni mi chutnala odrůda rovněž od Dr, Neumüllera Moni. Z mnou pěstovaných letních slivoňových odrůd neoznačím za chuťově výbornou žádnou odrůdu. Za celkem přijatelnou Katinku, Tegeru a Kalypso, pokud tyto odrůdy nepřeplodí. Potom jim chybí jak cukr, tak aroma.
Franzi
Letos na přiroubovanci Franzi byly 2 plody, jeden na počátku měknutí - výborná chuť, sladký s kyselinkama a parfémové vůně. Druhý přezrálý plod ještě sladší, ale už přezrálý fádnější, přesto dobrý a to hlavní plody ve zralosti vypadá to že nepadají, jak u vás s nepadáním Franzi?
Franzi
Pár jsem jich sebral popadaných, ale těch plodů dohromady nebylo tolik, aby se dalo vyjádřit, mají-li sklon k padání.M.H napísal: ↑16 Aug 2023, 10:58Letos na přiroubovanci Franzi byly 2 plody, jeden na počátku měknutí - výborná chuť, sladký s kyselinkama a parfémové vůně. Druhý přezrálý plod ještě sladší, ale už přezrálý fádnější, přesto dobrý a to hlavní plody ve zralosti vypadá to že nepadají, jak u vás s nepadáním Franzi?
Ale to padání mi až tak nevadí. Pouze na přímý konzum a zavaření (jen výjimečně, u nás švestkový kompot moc nejde) švestky trhám. Na všechno ostatní (sušení, povidla, kvas) beru ty, co samy spadnou.
Franzi
Franzi je krížencom Čačanská raná x Hanka. Nemá teda gény hypersenzitivity, ako Jojo a niektoré odrody od neho odvodené. Pri Franzi sa udáva, že je voči šarke tolerantná - to znamená, že prejavy šarky môžu byť na listoch, ale nemali by byť na plodoch. Franzi som sadil len na jeseň 2023, takže vlastnú skúsenosť nemám zatiaľ žiadnu. Je to ale pomerne nová odroda a dlhodobé (viacročné) skúsenosti s ňou asi bude mať zatiaľ málokto... H.